Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie także świąteczne. Moja mama zawsze na Wielkanoc piekła drożdżowe baby, zaczyn rósł nocą a potem rano pachniało już ciastem. Zawsze było ich dużo, nawet jak czerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny(...)jednym jajku a następnie żółtku. Po 10 minutach wyrabiania dodajemy po kawałku miękkie masło i rodzynki. Wyrabiamy kolejne 10 minut. Może to za nas zrobić mikser. Gładkie, lśniące ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej folią i wstawionej do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed planowanym pieczeniem by ciasto się ogrzało. Po godzinie
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne ciasto półkruche to podstawa udanego wypieku, to ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, elastyczne i półkruche, idealne do słodkich wypieków. SKŁADNIKI : 450 g mąki pszennej 250 g margaryny, masła 4 żółtka 100 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany(...)PRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, następnie wszystkie składniki przekładamy do misy robota lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto nadaje się od razu do pieczenia, można je również schłodzić, lub zamrozić, zetrzeć na tarce i użyć do pieczenia kiedy będziemy potrzebować. Częścią ciasta wykładamy blaszkę, dodajemy ulubione dodatki jak jabłka, mak, ser, przykrywamy drugą
Kulinarne Fantazje Marioliłodygę japońskiej róży i wstawiam do flakonu. Robi się od razu wiosenniej. I od razu w głowie kiełkują nowe pomysły, także tchnące wiosennym czasem. Tak jak ta tarta! Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 3 jajka 250 g śmietanki 36% sok z 3 cytryn 2 łyżki wiórków(...)kokosowych 80 g cukru pudru Wykonanie Skłądniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W czasie, gdy tarta nam się
Raj dla PodniebieniaWytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta(...)Masa jajeczno-żurkowa: 200ml gęstego zakwasu żurkowego 3 jajka 140g serka śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe
Szalona Kuchnia Ewelinyząbki czosnku zioła: oregano, bazylia, tymianek *** Suche składniki (mąkę, sól, cukier i drożdże) mieszamy razem. Dodajemy ciepłą wodę, mleko oraz olej i wszystko dokładnie razem zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość(...)Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy
Blog z Apetytemstolnicę przesiewamy mąki oraz skrobię połączone z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich schłodzony smalec. Całość siekamy dużym nożem. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, po czym całość ponownie siekamy. 4. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz drożdże i siekamy aż do połączenia składników. 5. Na koniec całość krótko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta i formujemy(...)niego kulę. Gdyby ciasto się zbytnio lepiło, dosypujemy nieco mąki ryżowej. 7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 8. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. 9. Aby przygotować klasyczne smalcówki, rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 8-10 cm, na jego początek nakładamy powidło, zawijamy w rulonik i odkrawamy. Kroki
Okiem Blondynki by McBlondiCiasto francuskie jest świetną bazą pod wiele pysznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ciasta francuskiego lub smaczny i prosty deser, to koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam tym razem. W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz karpatka z ciasta(...)francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym . Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego
AniaGotuje.plWielkanoc kojarzy mi się z majonezem. Dlaczego? Jak Wielkanoc to i jajka, jak jajka to tylko z majonezem:) Co powiecie na ciasto z majonezem? Babka majonezowa, czy babka z majonezem, jak kto woli, to idealne ciasto na świąteczny stół. Jak już Wam wspomniałam, co roku testuję nowy przepis na babkę. Tym razem przyszedł czas na babkę z majonezem(...)Dawno jej nie piekłam i to był błąd. Ciasto wyszło przepyszne. Babka z majonezem z tego przepisu jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczane są razem i miksowane. Prościej już się nie da;) Babka majonezowa jest niezwykle pulchna i mięciutka. Jak użyjecie swojskich jajeczek to dodatkowo wyjdzie żółciutka;) Ta babka tak szybko nie wysycha, więc poporcjowana zachowa świeżość dłużej niż
Rusty ForkCiasto francuskie jest świetną bazą pod wiele pysznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ciasta francuskiego lub smaczny i prosty deser, to koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowałam tym razem. W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz karpatka z ciasta(...)francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym . Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego
AniaGotuje.plŚwięta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru(...)żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUstaw program Pastry P. Następnie ustaw temperatura: 30 stopni, czas: 60 minut. Przygotowanie tradycyjne: W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Z mąki, cukru, soli, oleju i rozpuszczonych drożdży wyrób elastyczne ciasto. Przełóż do miski i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto, wyłóż na blat i ponownie wyrób. Podziel ciasto na 9 części. Z ciasta(...)uformuj wałek o długości ok 30 cm i odetnij 1 cm ciasta (to będzie ogonek króliczka). Uformuj króliczka zgodnie z instrukcją poniżej. Gotowe króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego króliczka posmaruj rozkłóconym jajkiem i na ogonek wysyp sezam. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego
CookYourselfmąkę, z zakwasem, solą, rozmarynem i wodą. Chleb na zakwasie nie lubi zbyt intensywnego mieszania, więc mieszaj tylko do połączenia składników. Następnie dodaj posiekane pomidory i orzechy. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12 h na tzw. garowanie. Tak wygląda ciasto po 10 h. Powinno podwoić swoją objętość . Po odsunięciu ciasta(...)brzegów powinno być widać gąbczastą strukturę. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem formy, najlepiej zwilżonymi dłońmi. Wyrównaj wierch. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Ciasto ponownie wyrośnie o około 1/3. Rozgrzej piekarnik do 210 C i go zaparuj, czyli wstaw naczynie z wodą na najniższy poziom, i tuż
greenscarfprzypominają delikatną brioszkę. Pachną masłem, cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo zachowują świeżość) lub z powodzeniem(...)łyżkę mąki. Zaczyn odstaw na 10 minut. (Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz ten etap pominąć). Wzburzony zaczyn wlej do mąki wymieszanej z solą i wbij żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej jest to zrobić za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Podczas wyrabiania wlewaj powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Kontynuuj miksowanie na najmniejszych obrotach przez kolejne 5 minut (ciasto powinno
Food Squareodstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować. Ponownie zagnieść ciasto(...)Formę keksową o wymiarach 37x 12 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć i odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut. chleb tostowy pszenny
O kuchni z uczuciemmarmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat(...)proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę i chwilę ugniatamy, rozciągamy, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wyrobione formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą
mojewypiekiinietylko