prostsza i lepsza) albo z nadzieniem serowym. 1) wersja z kruszonką: kawałki ciasta rolujemy w dłoni w kulkę. 2) wersja z serem: ser: Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce
Bon appetit mon amieprzecież nie codziennie w taki sposób celebruje się wspólnie spędzone chwile. A szkoda...! 😉 Wraz z marką #Ambition zapraszam na zakupy do sklepu Dajar - na hasło ZDROWE-GOTOWANIE będziecie mieli aż 10% rabatu na wszystkie produkty! 😃 Rabat obowiązuje
Kraina Miodem Płynącapomocą maszynki. Rodzynki odsączyć i drobno posiekać. Do masy makowej dodać bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. *mak zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach Od lewej: mak od razu po zalaniu gorącym mlekiem, po prawej: mak po kilkunastu godzinach Od lewej: mak po pierwszym zmieleniu, po środku - drugie zmielenie
Ugotowaćwody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy
Wiem co jemotrębów owsianych 150 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 100 ml wody kokosowej lub wody 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO garść migdałów Migdały mielimy np. w młynku do kawy. W dużej misce umieszczamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy otręby owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mieszamy. Żółtko ucieramy w miodem
My Chcemy Jeśćsię opisać jak najdokładniej prowadzenie ciasta chlebowego począwszy od zrobienia zakwasu do upieczenia. Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki na chleb • 800g kaszy gryczanej niepalonej, którą mielimy na mąkę, • 150g siemienia lnianego złocistego, • 2 kwaśne jabłka, • 450g wody, • 16g soli. Zakwaszanie mąki gryczanej czyli przygotowywanie zakwasu. Stopniowo zakwaszamy połowę mąki gryczanej, czyli robimy zakwas przez
Leśny Zakątekgodziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzam. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Mięso z porcji rosołowej oddzielam od kości, i mielę razem z marchewką i cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu klik . Małą szklanką wycinam kółeczka
Cook&LovePolski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję farsz. Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę. Mięso mielę w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebul była rumiana. Natkę pietruszki drobno siekam. Składniki farszu łączę
Gotowanie Patkibardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając i przygrywając na harmonii. Mali i duzi nie powinni się
królestwo garówśmietana kremówka – 200 ml * parmezan – do posypania * sól, pieprz – do smaku * mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie
Ostra na Słodkodobre niepryskane jabłka i przygotowanie z nich soku. Nie można robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej. Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wycisnąć sok przez tetrę. Trwa to dłużej ale tak naprawdę to najlepszy sposób jeśli nie mamy wyciskarki do owoców i warzyw. Nie byłam w stanie zapewnić temperatury
Leśny Zakątekkarobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto. Suszymy
Jeść, by żyć w zdrowiuDehydrator posiadamy już kilka lat, ale przez rok stał biedny i niedoceniany w kącie salonu. Jego właściciele nie mieli pomysłów, co w nim przyrządzać oprócz suszonych owoców. Dopiero książka J. Wignall "Na surowo" otworzyła nasz umysł na ciekawe, kulinarne rozwiązania bez gotowania, pieczenia, czy smażenia. Jednym z nich jest wegańskie "mięso" (dziś zawinięte w liść sałaty). Przepis J. Wignall zmodyfikowałam
Jeść, by żyć w zdrowiujednym z moich wcześniejszych postów. Osobiście moczę orzechy i nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiukokosowego (rafinowanego), 1/3 szklanki passaty pomidorowej, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu, pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut
Jeść, by żyć w zdrowiu