Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej 226tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać
Gotuj z Rumcajsem
Świątecznie , czyli sernik 148Wszystkie składniki zagnieść . Podzielić na 4 części , zwinąć w rulony i zostawić na 2h w zamrażalniku żeby były idealne do starcia na tarce . Masa serowa: 1 kg sera , ja mieliłam 2krotnie 125g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1szklanka cukru Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, nadal ucieramy , mąka i twaróg stopniowo porcjami. Oprócz tego : puszka brzoskwiń pół
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pierogi ruskie 208żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Farsz: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 0,5 kilograma sera białego 2 cebule Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i ser mielimy. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju na złoty kolor , dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy
Bajeczna Kuchnia
Burgery wieprzowe pav bhaji 214/SKWORCUpl/?fref=ts http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy Pav Bhaji Masala Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średnich oczkach. Dodajemy jajko, przyprawę i dokładnie wyrabiamy z odrobiną gorącej wody. Formujemy na kotlety 2 cm, po czym grillujemy z obu stron. Podajemy w bułce z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchen
pierogi z płuckami 277odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelnię wlewamy olej, wkładamy cebulę oraz płucka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki smażymy. Usmażone płucka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajo, przyprawiamy do smaku. składniki na ciasto: ok. 560 g mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie
Domowy Smak Jedzenia
Najprostsze ciasto marchewkowe 209szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki esencji waniliowej (można ją zastąpić cukrem waniliowym) Marchew obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do malaksera i mielimy drobno. Dodajemy jajka, olej i esencję waniliową. Miksujemy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Mokre składniki (marchew z dodatkami) wlewamy do miski z suchymi
Codzienna kuchnia niecodzienna
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 254białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite
Życie zamknięte w smaku
Dżem ananasowy 193masłem. Mmmmm.... pycha! Postanowiłam sama spróbować zrobić go w domu. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki i mega owocowy. Z dodatkiem Konfitur-fixu Diamant robi się go bardzo szybko. Polecam, będziecie mieli pyszny dżemik do naleśników czy bułeczek. 1 ananas 1 op. Konfitur-Fixu Diamant szkl cukru Ananasa obrać, usunąć środkową zgrubiałą część. Miąższ pokroić w drobna kostkę. Całość z sokiem przełożyć
Smakołyki Asi
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 220będzie smakowało po przeleżeniu całej nocy w lodówce. Wskazówka : Dopiero po nakładaniu ciasta, wpadłam na pomysł, że wygodniejsza byłaby wersja w pucharkach, ponieważ jeżeli nie schłodzimy mocno ciasta, będziemy mieli problem z ładnym przełożeniem go na talerzyk. Smacznego
Pland based fille
Maminkowe zapiekanki z grzybami 215kiedy lekko ostygną ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną odkładamy a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Dodajemy podsmażona cebulkę, jajko, czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy. Pieczarki i grzyby mielimy w maszynce. Dodajemy jajko ( znów trafiły nam się dwa żółtka w jednym jajku ), ok. 5 łyżek bułki tartej i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i naturalnym. Kamionkowe naczynka
Maminek kulinarny
Boczek wędzony na trzy sposoby 290sucho. I teraz jeden kawałek boczku obtaczamy w majeranku i czosnku niedźwiedzim. Drugi obsypujemy curry. A trzeci pozostawiamy tylko posolony. Odstawiamy do lodówy na noc. Tym sposobem będziemy mieli trzy smaki za jednym wędzeniem. Wędzenie: 30 minut w temp. 60 stopni bez dymu 2-3 godziny w temp. 55 stopni z dymem (zależy od wielkości - do upragnionego koloru) Parzenie
Karczma Honorietty
domowy pasztet bez pieczenia 208dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy rozdrobnioną bułkę, mieszamy i pozostawiamy, aż wchłonie sos. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę. Następnie dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy maszynką o drobnych oczkach i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. (Gdyby pasztet wyszedł za twardy dodajemy do niego parę łyżek tłuszczu) Przekładamy do foremki lub do słoiczków i wstawiamy do lodówki
Domowy Smak Jedzenia
Klopsiki drobiowe w liściu pory 231duży por 100 g pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy
kgwjanczewo
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 201wytapiamy na średnim ogniu tłuszcz. Dodajemy pora i przesmażamy krótko. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy również krótko przesmażając. Powinna tylko się zeszklić. Ugotowane i obrane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem lub mielimy przez maszynkę. Surowe ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej jarzynowej tarce. Po dokładnym odciśnięciu ich z wody, dodajemy do ugotowanych i łączymy. Dodajemy dynię. Mieszamy i przyprawiamy solą
Codzienna kuchnia niecodzienna
Białe kluski śląskie 207gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia . Jak są już tylko letnie ( nie mogą być zimne ) , przeciskamy praską do ziemniaków – absolutnie nie mielimy maszynką , bo wydzieli się zbyt dużo skrobi i wyjdą mordoklejki lub kamloty. Otrzymaną puszystą masę , sklepujemy ręką i dzielimy w misce , na cztery części . Jeden kawałek z czterech wyjmujemy i wsypujemy
Ogrodnik w podróży