mielone - 47549 przepisów (strona:2533/3170)

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką 246

prostsza i lepsza) albo z nadzieniem serowym. 1) wersja z kruszonką: kawałki ciasta rolujemy w dłoni w kulkę. 2) wersja z serem:  ser: Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę.  Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce

Bon appetit mon amie
Aromatyczne grzane wino 201

przecież nie codziennie w taki sposób celebruje się wspólnie spędzone chwile. A szkoda...! 😉 Wraz z marką #Ambition zapraszam na zakupy do  sklepu Dajar - na hasło ZDROWE-GOTOWANIE będziecie mieli aż 10% rabatu na wszystkie produkty! 😃 Rabat obowiązuje

Kraina Miodem Płynąca
Domowa masa makowa (z miodem) 160

pomocą maszynki. Rodzynki odsączyć i drobno posiekać. Do masy makowej dodać bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy i miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.  *mak zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach Od lewej: mak od razu po zalaniu gorącym mlekiem, po prawej: mak po kilkunastu godzinach Od lewej: mak po pierwszym zmieleniu, po środku - drugie zmielenie

Ugotować
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 162

wody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy

Wiem co jem
Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit 140

otrębów owsianych 150 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 100 ml wody kokosowej lub wody 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO garść migdałów Migdały mielimy np. w młynku do kawy. W dużej misce umieszczamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy otręby owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, zmielone migdały i mieszamy. Żółtko ucieramy w miodem

My Chcemy Jeść
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 275

się opisać jak najdokładniej prowadzenie ciasta chlebowego począwszy od zrobienia zakwasu do upieczenia. Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki na chleb • 800g kaszy gryczanej niepalonej, którą mielimy na mąkę, • 150g siemienia lnianego złocistego, • 2 kwaśne jabłka, • 450g wody, • 16g soli. Zakwaszanie mąki gryczanej czyli przygotowywanie zakwasu. Stopniowo zakwaszamy połowę mąki gryczanej, czyli robimy zakwas przez

Leśny Zakątek
rosół z gęsi z kołdunami 182

godziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzam. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Mięso z porcji rosołowej oddzielam od kości, i mielę razem z marchewką i cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu  klik . Małą szklanką wycinam kółeczka

Cook&Love
PIEROGI MAMY MARIOLKI 171

Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Na samym początku przygotowuję farsz.  Mięso w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki pieprzu gotuję by mięso było miękkie. Następnie studzę.  Mięso mielę w maszynce do mięsa.  W garnku rozgrzewam olej i dodaję pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażę by cebul była rumiana.  Natkę pietruszki drobno siekam.  Składniki farszu łączę

Gotowanie Patki
Szlakiem WGL II 134

bardzo dobrze nakarmić gości.  Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście.  Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając i przygrywając na harmonii. Mali i duzi nie powinni się

królestwo garów
TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 185

śmietana kremówka – 200 ml * parmezan – do posypania * sól, pieprz – do smaku * mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Każdy obtaczamy w odrobinie

Ostra na Słodko
Ocet jabłkowy z soku 216

dobre niepryskane jabłka i  przygotowanie z nich soku. Nie można robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej.  Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wycisnąć sok przez tetrę. Trwa to dłużej ale tak naprawdę to najlepszy sposób jeśli nie mamy wyciskarki do owoców i warzyw. Nie byłam w stanie  zapewnić temperatury

Leśny Zakątek
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 148

karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy odrobiną oleju kokosowego i wykładamy ciasto. Suszymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI "MIĘSNY" WRAP 142

Dehydrator posiadamy już kilka lat, ale przez rok stał biedny i niedoceniany w kącie salonu. Jego właściciele nie mieli pomysłów, co w nim przyrządzać oprócz suszonych owoców. Dopiero książka J. Wignall "Na surowo" otworzyła nasz umysł na ciekawe, kulinarne rozwiązania bez gotowania, pieczenia, czy smażenia. Jednym z nich jest wegańskie "mięso" (dziś zawinięte w liść sałaty). Przepis J. Wignall zmodyfikowałam

Jeść, by żyć w zdrowiu
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 147

jednym z moich wcześniejszych postów. Osobiście moczę orzechy i nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWA PIZZA WEGAŃSKA 141

kokosowego (rafinowanego), 1/3 szklanki passaty pomidorowej, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, szczypta soli himalajskiej, szczypta pieprzu, pół cukinii, pół cebuli, 5 pomidorów suszonych, łyżeczka oregano. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z wodą, olejem i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim formę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu