mielone - 47549 przepisów (strona:2526/3170)

Pierogi ze szpinakiem i serem feta (Dumplings with spinach and feta cheese) 264

dokładnie. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od czasu ich wypłynięcia. Ugotowane pierogi wrzucamy do zimnej wody, a następnie odcedzamy. W ten sposób będziemy mieli pewność, że pierogi nam się nie posklejają. Cut the dough into portion, roll it till it’s 4-5cm thick. Using the top of a glass make circles

Jacob Tastes
Galaretka wieprzowa... 216

rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka, wlewamy przez sitko wywar w którym się gotowało. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i octu, na sam koniec dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżówki 222

sobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek..      Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka

Wrzosowa Polana
Przyprawa świąteczna 212

kminek owoce jałowca Jeżeli używamy świeżego imbiru i skórek z cytrusów, należy najpierw dobrze wysuszyć kawałki na kaloryferze lub w piekarniku. Korę cynamonu dzielimy na mniejsze części. Wybrane składniki mielimy w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu. Można dla pewności przesiać przyprawę przez gęste sitko. Teraz zostaje przesypać mieszankę do pojemniczka i upiec pyszne pierniki

Wrzosowa Polana
Piernik staropolski 227

niego dwie łyżki ciemnego kakao, które można pominąć oraz zamiast połowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby

Wrzosowa Polana
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 215

podlałam odrobinę). Masło roztarłam z jedną łyżką mąki, podlałam odrobiną zimnej wody i nadal ucierając dolewałam wywar z mięsa z patelni i wodą po ugotowanej marchewce. Gdybyście nie mieli cierpliwości do ucierania masła, po dolaniu wywarów możecie pomóc sobie mikserem i zmiksować chwilkę. Ja nie miałam cierpliwości i tak sobie pomogłam. Tak przygotowaną mieszankę wlałam do patelni z mięsem

Blondynka Gotuje
kaczka faszerowana jabłkami i suszoną śliwką 193

kaczka z jabłkami   Każdego kto już próbował tak przyrządzonej kaczki, nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy. Ci zaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania

Miód i pieprz
Papryka chili - naturalny spalacz tłuszczu 221

wyraźną pikanterię i słodycz, suszone natomiast niesie pełną, owocowo-rodzynkową słodycz wraz z mniejszym lub większym posmakiem tytoniu i dymu. Suszone chili zachowuje swoje właściwości również po suszeniu i mieleniu. Traci co prawda witaminę C, ale poziom witaminy A zwiększa się 100-krotnie. ZASTOSOWANIE KULINARNE: Pikantny  smak papryczki chili wyostrza smak każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serniczki z czereśniami i bezą 212

bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy

Maminek kulinarny
Pierogi z gęsimi wątróbkami 182

roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle

R'n'G Kitchen
Babka z bitą śmietaną 186

łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane 3/4 szklanki mąki, wymieszanej

Maminek kulinarny
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 363

olej. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Pieczemy ok. 30 min / 180C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy – wszystko razem dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy

Ostra na Słodko
Krokiety z kapustą i grzybami 445

odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy

Bajeczna Kuchnia
Kluski z makiem 178

pomarańczowej kandyzowanej 200 gram rodzynek 5 łyżek miodu prawdziwego 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy na sitku o drobnych oczkach. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mak, miód, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, chwilę razem smażymy. Makaron gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Miękkie Pierniki świąteczne 163

UWAGA! Ciasto będzie lejące. Można dodać odrobinę więcej mąki ale nie należy przesadzić ponieważ ciasto po nocy stwardnieje ,a a nadmiar mąki może spowodować ,że zamiast miękkich pierników będziemy mieli kamyki. Gotową masę pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy foremkami i pieczemy od 5- 8 minut w piekarniku rozgrzanym

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania