wegańskie brownie z jagodami goji bez cukru 201Brownie z karobu, to wciąż brownie prawda? Pyszne, słodkie, lekko wilgotne ciasto. W mojej wersji zrobione z białej fasolki (tu z puszki), tofu, banana, mąki kokosowej
healthy dreams
piernikowe jaglane naleśniki 182byście je urozmaicili? SKŁADNIKI (2 NALEŚNIKI): 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 łyżka płatków owsianych łyżeczka przyprawy korzennej/przyprawy do piernika 1/2 szklanki mleka roślinnego + ulubione dodatki WYKONANIE: płatki jaglane mielimy na mąkę razem z płatkami owsianymi do zmielonych płatków dodajemy przyprawę do piernika i mleko, całość dokładnie mieszamy na rozgrzanej patelny teflonowej smażymy naleśniki (możemy pomóc sobie olejem kokosowym) gotowe naleśniki
healthy dreams
marchewkowy tofurnik z karobem i masłem orzechowym 231Jednoporcjowe tofurniki to moje faworyty. Wszelakie pomysły na ich przygotowanie nie mają końca, co daje nam możliwość ciągłego eksperymentowania. Przez ciągłe ich robienie opracowałam porcję idealną
healthy dreams
wegańskie krokiety z soczewicą i grzybami mun 238mleka roślinnego 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 grzyby mun garść posiekanego koperku 1/2 czerwonej cebuli łyżka sezamu łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy
healthy dreams
Karobowy pudding chia z bananową "kruszonką" 231Puddingów robiłam setki, jak nie tysiące, jednak nigdy nie próbowałam karobowego, który jest zdecydowanie w mojej czołówce. Dodanie karobu do mleka i nasion chia nie jest
healthy dreams
mini karobnik w kokosowym płaszczu 223Otwarte niedawno mleko kokosowe, coraz szybciej znika z pojemnika. A póki jeszcze jest tam obecne, korzystam z niego jak tylko mogę i szukam na nie miejsca
healthy dreams
raw batoniki bakaliowe- VEGAN, BEZ CUKRU I GLUTENU 232jest on przepyszny! SKŁADNIKI: 3 garści suszonych śliwek 2 garści suszonych daktyli 2 garści suszonych moreli 2 garści jagód goji 2 garści orzechów nerkowca WYKONANIE: wszystkie składniki mieszamy mielimy razem- powinien wyjść bardzo gęsty i lepki mus mus przekładamy na papier do pieczenia, z każdej strony zakrywamy i wałkujemy/ ugniatamy odkrywamy jedną stronę papieru do pieczenia, kroimy batoniki gotowe batoniki
healthy dreams
ciasto z batata z malinową galaretką , bez pieczenia (WEGAN) 222łyżki ksylitolu łyżeczka agaru SPÓD: 5 łyżek amarantusa ekspandowanego łyżeczka cynamonu banan 2 łyżki płatków owsianych 70g obranego batata WYKONANIE: batata parujemy do miękkości, blendujmy z bananem płatki owsiane mielimy na mąkę wszystkie składniki na spód ciasta dokładnie mieszamy- przekładamy do aluminiowej formy maliny gotujemy na niewielkim ogniu (nie dodajemy wody), dosładzamy je ksylitolem szklankę wody gotujemy, dodajemy agar, mieszamy
healthy dreams
Sernik królewski 299serników, próbowałam różnych rozwiązań, testowałam różne sery w wiaderkach- by ułatwić sobie życie:) i muszę stwierdzić, że nie ma to jak prawdziwy biały ser zmielony- jednak nie trzeba go mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto
Aga w kuchni
Rokitnik - z czym to się je...? 256kwaśna. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Ciężko się jej oprzeć... W dodatku nic się nie marnuje; skórki, które zostają po przetarciu owoców, suszymy w piekarniku, a następnie mielimy na pył. Bardzo dekoracyjnie taki pyłek wygląda, mam już kilka pomysłów na jego wykorzystanie. Jeśli więc znajdziecie gdzieś rokitnik - nie wahajcie się. Naprawdę warto go spróbować! Konfitura z rokitnika Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 259peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 50 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem -boczek bez skóry fi 8 mielimy -łączymy ze sobą boczek i tłuściejszą łopatkę i dodajemy mieszankę peklo soli z solą+woda 50 g wody /kg mięsa i wyrabiamy do kleistości -wszystko ląduje w lodówce na 24 godz.po
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 332peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 20 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem -boczek bez skóry fi 8 mielimy -łączymy ze sobą boczek i tłuściejszą łopatkę i dodajemy mieszankę peklo soli z solą+woda 30 g wody /kg mięsa i wyrabiamy do kleistości -wszystko ląduje w lodówce na 24 godz.po
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka ,,Lamparcia'' 248słodka 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -suszony czosnek niedźwiedzi 0,5 g do całości -wodę dawałem na oko aby mięso nabrało odpowiedniej kleistości Wykonanie Boczek i łopatkę mielimy sitko nr,8 wołowinę kroimy w paski następnie mięso dokładnie wyrabiamy dodając nieco wody aby nabrało kleistości i peklujemy osobno wołowinę i łopatę z boczkiem 24 godz.Później łączymy mięsa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa białowieska 301mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie do mięsa 1 dolewamy 100 g wody i wyrabiamy.Mięso 2 mielimy na sitku fi 8 dodajemy 200 g wody i wyrabiamy.I wstawiamy 1 i 2 do lodówki na kolejne 24 h. Po tym czasie do 1 i 2 dodajemy przyprawy stopniowo
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbaska BIAŁOWIESKA podsuszana 288Następnie mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.Po tym czasie do mięsa 1 dolewamy 100 g wody i wyrabiamy.Mięso 2 mielimy na sitku fi 8 dodajemy 200 g wody i wyrabiamy.I wstawiamy 1 i 2 do lodówki na kolejne 24 h. Po tym czasie do 1 i 2 dodajemy przyprawy stopniowo
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.