mielone - 47549 przepisów (strona:2515/3170)

Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 161

daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy i mieszamy z kakao. Daktyle wkładamy do dwóch osobnych miseczek, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). To samo robimy z orzechami nerkowca. Jeżeli nie zrobiliśmy tego

Moja Mama Gotuje
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 191

tortownicy. Przygotowanie:   Masa makowa:   Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut (od zagotowania). Mielimy mak w maszynce do kawy. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy agar i cukier oraz ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną. Przekładamy

Moja Mama Gotuje
Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa 158

nierafinowanego 150 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego) 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy. Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy migdały, mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy

Moja Mama Gotuje
Ciasto z malinami 171

przepełnione zabytkowymi murami miasto - tak w wielkim skrócie można scharakteryzować Marsylię. Ciężko mi wypowiadać się o mieszkańcach, ponieważ doświadczyłam tylko nastawionych na turystyczny utarg, mówiących łamaną angielszczyzną sprzedawców, którzy mieli do zaoferowania na prawdę bogaty pakiet różności - od puszki coca-coli (z Robertem Lewandowskim!) po selfiesticka. Starałam się również nie oddalać zbytnio od portu i tętniących życiem ulic. Poprzez zachowanie

Moja Mama Gotuje
Karnawałowe róże najlepsze 191

lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. – Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł, ale jakże skuteczny! Składanie róż – Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe ciasto

To co kocham
Owsiane ciastka z bakaliami 132

owsianej  1/3 szklanki pestek słonecznika  garść żurawiny  garść jagód goji  szczypta cynamonu  2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko szczypta proszku do pieczenia  Płatki mielę w młynku do kawy. Olej rozpuszczam z miodem. Studzę. Zmielone płatki mieszam z mąką orkiszową, żurawiną, słonecznikiem, jagodami, cynamonem, cukrem. Dodaję jajko i ostudzony olej. Całość dokładnie mieszam. Masa będzie

Mango Papaja
Pierogi z mięsem 135

sól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę, łączymy, następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde, farsz: mięso mielimy na dużych oczkach,cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na patelni topimy masło, dodajemy cebule i czosnek szklimy, dodajemy mięso, smażymy około 5 min.dolewając rosół,jeśli

Kuchnia Beaty
Pasta jajeczna z awokado 134

pieprz biały  pieprz ziołowy  sól     Wykonanie  Do miski przekładam ugotowane jajka , awokado rozgniecione łyżką , łyżkę serka ziołowego , oraz majonez , następnie wszystko razem blenderem mielę na gładką masę , kiedy masa jest gotowa , dodaję pokrojony szczypior , doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotowe do podania . Taką pastę trzeba zjeść w ciągu jednego dnia , ponieważ robi

Mój Smak
Makowiec z serowym nadzieniem 168

bardzo starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też  na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego

Praktyczna pl
Lodowe pucharki Lusette 164

witamin koralików. Czego mi w nich brakło? Przyznaję! Soczyście zielonych listków świeżej mięty... Niestety chęci tutaj nie wystarczyły i nawet w sklepach w pobliskim mieście takowego ziółka nie mieli : ( Pozostało mi czekać na wiosnę i swoją własną ;) Takie pucharki, to doskonała zabawa z dziećmi, które kochają wszystko to, co niedozwolone. Czemu o tym wspominam...? Choćby dlatego, że po 10 sekundach

Kuchnia w czekoladzie
Sernik wiedeński 253

gorzkiej czekolady 50 g masła WAŻNE: Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Masy serowej nie należy zbyt długo miksować. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć mikserem z cukrem. Powoli dodawać do masła żółtka, ciągle mieszając. Powinna powstać jasna, dość gęsta masa. Do ciasta dodać mąkę pszenną

Bullio
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 169

szpinaku zwiędną i znacząco zmniejszą objętość. Często mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu wykładamy na deskę i siekamy. Mięso drobiowe (bez skóry) i wołowe (jeśli używamy) mielimy w maszynce, wykładamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojonym szpinakiem oraz sosem sojowym, solą i pieprzem. SOS : Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i odstawiamy

cool and minty
Faworki / Chrust (z mielonego ciasta) 167

końcu zabrałam się za faworki... Przepis na ciasto, które należy przemielić przez maszynkę do mięsa znalazłam w internecie. Nawet fajny pomysł z tym mieleniem - jest szybsze i cichsze niż zbijacie ciasta wałkiem. Zapraszam serdecznie! I życzę smacznego Tłustego Czwartku! A po więcej tłustoczwartkowych słodkości zapraszam TU . Składniki: 2,5 - 3 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 229

kostkę. Dodajemy czosnek i buraki. Wszystko razem chwilę smażymy. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Wciskamy sok z cytryny. Dodajemy bulion i wszystko razem podgrzewamy. Zupę mielimy blenderem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Artykuł Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
kotlety ziemniaczane 192

cebulę, czosnek i przyprawy... Jak widać na zdjęciu mamy jeszcze groszek i marchewkę, też można dodać :) Wszystko łączymy razem.... Cebulę i czosnek wcześniej podsmażamy... ...wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub przez blender z przystawką do puree .... Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i chwilę smażymy :) ...na złoto brązowy kolor... Obiad gotowy... dodajemy coś jeszcze, surówkę, sałatkę lub jakieś specjały

chleba naszego