Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone 230mascarpone 150 g białej czekolady 70 g brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji można użyć: maliny prażone migdały sos truskawkowy/malinowy wiórki czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej
Przysmaki Karolki
Sernik mocno czekoladowy bez pieczenia 233gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę
Bajeczna Kuchnia
Pyzy z mięsem 200mnie: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, goźdźiki, rozmaryn, kolędra, jałowiec) 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, następnie wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić solą, pieprzem i wbić 1 jajko. Dokładnie wyrobić. Z farszu formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ułożyć je w misce, dociskając
Malinowo w kuchni
Mus ziemniaczany z żurawiną 155Mój mąż kocha ziemniaki, prawie pod każdą postacią. Myślę, że gdybyśmy mieli odpowiedni zapas to mógłby się nawet w nich kąpać. Stąd pomysłów na wykorzystanie ziemniaków w naszej kuchni nie brakuje. Dziś na talerzu mus, który wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie. Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki masła 2 łyżki mleka szczypta soli dżem żurawinowy od Proeco orzechy włoskie
Gotowanie i blogowanie
Kopytka 158kiedy nie muszę wyciągać maszynki do mielenia by mieć idealnie gładkie kopytka, to zaczęły pojawiać się one dużo częściej w naszym domu. Przeciśnięcie ziemniaków przez praskę zajmuje tylko chwilę, a potem zrobienie ciasta to czysta przyjemność. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 2 łyżki
Gotowanie i blogowanie
Szynka ze słoika - domowa mielonka 216mięsa z szynki wieprzowej opakowanie soli peklowej ( kupuję zazwyczaj taką ) 1 łyżka majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka (płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka bardzo wzmacnia swój smak, zbyt mocne doprawienie spowoduje
Gotowanie i blogowanie
żywiecki chleb z ziemniakami 241ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oleju Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Energetyczne placki śniadaniowe 182dużej misce mieszamy mąki z mlekiem oraz wszystkimi składnikami oprócz siemienia lnianego. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy 1 łyżkę oleju. 2. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, następnie w kubku lub filiżance zalewamy go wodą i odstawiamy, aż całość zgęstnieje na 10-15 minut. 3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno
Bananowe Pole
KOTLECIKI Z DORSZA 154całą rybą, na szczęście bez głowy ;) Aby nie narazić rodziny, na zadławienie się ością, postanowiłam przygotować kotleciki. No bo jeśli nawet jakaś ość umknie moim oczom, to podczas mielenia mięsa przestanie już być taka groźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie :) SKŁADNIKI: 500 g mięsa z dorsza (bez ości) 1 drobno pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Kuchnia w opałach
Kokosowe kulki mocy. Mega. 279miodu 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki amarantusa ekspresowego (opcjonalnie) 4 duże figi suszone 1/3 szklanki wody ok. 1 szklanka wiórek do obtoczenia Wykonanie: Wiórki, płatki żytnie, orzechy mielimy na mąkę. Do miski wsypujemy zmielone składniki suche i dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, amarantus. Figi i wodę blendujemy na gładką masę i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy masę ręką
Apetyt na Zielone
raw mud brownie 242Ciasto zagościło w moim sercu już po pierwszym kęsie, smak jest nieziemski... Zdecydowanie uzależnia. Planowałam je zrobić od kilku dni i od początku wiedziałam, że będzie
healthy dreams
Buraki pieczone z łososiem i śmietankowym serkiem w koperku. 239lubię warzywa al dente. Łosoś. Kroimy go delikatnie pod kątem, wzdłuż, na małe plastry. Dodajemy pieprz, łyżkę oliwy i posiekany koperek. Można skropić delikatnie sokiem z limonki. Serek. Twaróg mielimy, solimy i pieprzymy, łączymy z 2 łyżkami śmietanki oraz ok 100 gramami jogurtu naturalnego. Pysznie, zdrowo i na temat
BaRepas
Uszka z barszczem 242następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem
Kuchnia w czekoladzie
Karobowe kakao 142osób, które nie tolerują laktozy albo poszukują zdrowszego zamiennika nasion kakaowca. Mąką chleba świętojańskiego (karob) jest dostępna w większości dużych sklepów lub sklepów ze zdrową żywnością, więc nie będziecie mieli problemu z jej znalezieniem. Jeśli nie kierują wami żadne zalecenia medyczne to i tak warto spróbować tego produktu - jest naturalnie słodki i ma naprawdę bardzo dobry smak
Milion Smaków
Pasztet drobiowy z suszonymi śliwkami 214Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około
Szefowa kuchni