skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać pianę, skórkę oraz bułkę tartą
Bullionojlepi płatki cuker do smaku- aby 10 4 łeżki, choć mogecie tyż sam dać miodu staroł bōłka- nojlepi lynga abo jak to niyftorzi gołdajōm: wek Jak już bajecie 11 mieli zemlōny 12 mak, to go rozciōngcie 13 na jaki misce i posujcie 14 cukrym, żeby sie niy zagoryknōł 15 – jak to moji Mutrze padała Ōłma Albina. Zawarzcie
Chop w kuchnizalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy
Bajeczna KuchniaCudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;) Sernik wychodzi dość wysoki i nie wiele opada :) Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm CIASTO : 3 niepełne szklanki mąki tortowej
Gotowanie...to proste !pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka, po czym wykałaczkami spinamy jego tył i przód, by farsz nam nie "uciekł
Kuchnia w czekoladzieblogu. Zajmijmy się pasztecikami. Paszteciki z kapustą i grzybami wcale nie są takie trudne do zrobienia. Wystarczy, że robiąc pierogi na Wigilię, zrobicie nadzienia trochę więcej i będziecie mieli połowę roboty mniej. Jednak jeśli macie w nosie pierogi a wstręt do lepienia pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz
ladykitchennastępnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka
Gotowanie Patkidekoracji składniki na masę serową: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 5 jajek 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym razem miksujemy do połączenia się z serem. Następnie dodajemy kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia
Domowy Smak Jedzeniatwarogu -500g mascarpone -3 łyżki mąki ziemniaczanej -skórka z 1 cytryny -1,5 szklanki cukru -5 jajek -2 żółtka Twaróg należy zmielić na gładką masę w maszynce do mielenia. Dodać 500g mascarpone, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, skórkę z cytryny, 1,5 szklanki cukru i wszystko zmiksować. W następnej kolejności należy pojedynczo dodawać jajka cały czas miksując, a na końcu
Receptura smakuziemniaczanej (budyniu waniliowego w proszku) – 2 jajka – wydrążone ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej *ulubione dodatki: dżem, karmel, czekolada lub masło orzechowe Twaróg mielimy 2 lub 3-krotnie na gładką masę. Do niego dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Arkusz ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi. Foremki
Be Fit Be Strongcukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna, jakieś 70-80g;) ) 3-4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 pomarańcze 2 galaretki pomarańczowe Herbatniki mielimy na pył. Łączymy z roztopionym, lekko przestudzonym masłem oraz cynamonem. Dno tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami dno oraz boki, lekko dociskając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej
Smaki Na Talerzułyżki miodu 1/3 szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli) 1-2 łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao
Smaki Na Talerzupołowa łyżeczki sproszkowanej gałki) 10-15 ziaren kolendry 5-10 strąków kardamonu 10-15 ziaren ziela angielskie 5-10 ziaren pierz czarny lub zielony Wszystkie przyprawy drobno mielimy ( dawniej robiono to pieczołowicie w moździerzach, ale dziś możemy użyć młynka do kawy) Przesypujemy zmielone przyprawy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Po dwóch dniach nasza mieszanka jest gotowa
Miód i pieprzpotrzebujemy 2 takie ciasta) 225 g pierniczków (suchych, lukrowanych) 70 g mąki ziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Pierniczki mielimy jak najdrobniej i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy np. przy
Domowy Smak JedzeniaGotujemy w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do napęcznienia. Następnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy wodą i gdy napęcznieją odsączamy.Orzechy siekamy. Miód lekko podgrzewamy, mieszamy z makiem, rodzynkami i orzechami. Całość łączymy z pszenicą
Domowy Smak Jedzenia