mielone - 47549 przepisów (strona:2531/3170)

Seromak 274

polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek

moj przepis na
Domowa masa makowa 275

Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek

moj przepis na
Makowiec zawijany 303

Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt

moj przepis na
Makaroniki pistacjowe 285

wody barwnik w paście/żelu – użyłam barwnika Wilton w żelu pomieszałam niebieski i żółty (mniej niż pół łyżeczki) Pistacje, obrać z brązowej skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne sitko. Uzupełnić ubytek orzechów, dodając około łyżeczkę zmielonych drobno pistacji. Dodać

moj przepis na
Domowy krem Kinder Bueno 263

schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/pastę (im drobniej tym lepiej), dodać mleko, masło, zmielić, dodać mleko w proszku, miód, zmielić, dodać ekstrakt zmielić. Śmietanę ubić prawie na sztywną masę

moj przepis na
Domowe wafelki Kinder Bueno 264

schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/pastę (im drobniej tym lepiej), dodać mleko, masło, zmielić, dodać mleko w proszku, miód, zmielić, dodać ekstrakt zmielić. Śmietanę ubić prawie na sztywną masę

moj przepis na
Tort makowo-jabłkowy 230

zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek

moj przepis na
Hummus 242

oliwę czosnek, sok z cytryny, cały czas mieląc dodawać na zmianę 1/3 ciecierzycy, następnie 1/3 płynu, dodać znów część ciecierzycy, następnie znów dodać płyn, dodać ostatnią część ciecierzycy. Wszystko mielić tak długo, aż masa roztarta między palcami będzie gładka jak masło (prawie :)). Dodać sól do smaku, krótko zmielić, do połączenia składników. Hummus ma mieć konsystencję serka mascarpone więc jeżeli jest

moj przepis na
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 255

masła Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (sam spód), kilka razy zawijając ją w folię (później łatwiej będzie nam zdjąć torcik). Ciasteczka pokruszyć na proszek, ja wkładam do misy malaksera i mielę na proszek, dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Ma powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno blaszki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa jogurtowa: 400 ml mleka kokosowego 400 gr jogurtu

moj przepis na
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 379

łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na złoto. Zesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać przyprawy, manną, dokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 381

łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać

moj przepis na
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 223

zimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką

moj przepis na
Sernik Zebra 405

malakserze, który moim zdaniem jest niezbędnym sprzętem w kuchni ( wtedy też kupuje zwykły twarożek, ale jeżeli nie macie, możecie użyć zwykłego miksera, wówczas ser musicie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub kupić ser zmielony). Składniki na formę 23 na 23 cm: 550 gr sera twarogowego zmielonego, dobrej jakości (jeżeli używam sera zmielonego wówczas kupuje tylko twaróg sernikowy z Piątnicy

moj przepis na
Buraczki na zimę 370

piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli

moj przepis na
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 208

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania