mielone - 47549 przepisów (strona:2537/3170)

Domowa wegeta do słoików (przyprawa na mokro) 186

przeciąć je na 4 części. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek obrać. Z zielonej pietruszki i koperku odkroić łodygi. Wszystkie warzywa zmielić w maszynce do mielenia za pomocą sitka o najmniejszych oczkach. Do warzyw wsypać sól. Całość wymieszać i odstawić na godzinę. W międzyczasie słoiki umyć i osuszyć. Masę warzywną bardzo dokładnie wymieszać (utworzy się dosyć

Ugotować
Prawdziwe domowe kakao! 168

roku, polegająca z grubsza rzecz biorąc na odtłuszczaniu masy kakaowej z pomocą prasy hydraulicznej, dzięki czemu w ogóle otrzymać można proszek, przy tym o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu. Przed mieleniem ziarna są dodatkowo alkalizowane, dzięki czemu poprawia się mieszalność kakao z płynami, zmniejsza się jego kwasowość, kolor staje się ciemniejszy a smak łagodniejszy. Najpopularniejszym kakao typu holenderskiego w Polsce jest

Aromatyczne Podróże
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 356

minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masa Makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotow ujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . Następnie łączy my z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem. Margarynę zagotow ujemy i nie zdejmując z ognia powoli doda jemy mak. Got ujem y do momentu zgęstnienia i nadal

Słodka Strona
Marlenka 374

papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się

coolinarnastrefa.blogspot.com
SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ 164

gotujemy do miękkości, odcedzamy, wlewamy śmietankę, dodajemy 2 kawałki pieczonego jabłka,chrzan i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą.  Schab wyjmujemy z woreczka. Zdejmujemy przyprawy. Bułkę mielimy z natką pietruszki aby powstała kruszonka, dodajemy olej, mieszamy. Obtaczamy w niej schab tak aby kruszonka się przykleiła. Kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy porcję puree, układamy plaster schabu

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasztet z pieczonych wątróbek 277

pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany

Ugotować
Kopytka z zasmażaną śmietaną 149

łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto

vaniliowoczekoladowa
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 163

drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody dodatkowo: tłuszcz do formy wykonanie: Jeśli posiadamy ziarna orkiszu to mielimy w np. Thermomix przez ok. 60 s/obr.10 aby uzyskać mąkę pełnoziarnistą. Po zmieleniu przekładamy do innego naczynia. Do misy robota, który posiada opcję wyrabiania ciasta np. Thermomix wlewamy letnia wodę, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
ŚLEDŹ W SOSIE OLIWKOWYM 156

słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem.  Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowy sernik z cynamonem 183

łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka cynamonu 100 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej Płatki czekoladowe do dekoracji Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek i dokładnie mieszamy aby zrobiły się mokre. Gotowymi ciastkami wykładamy spód tortownicy o średnicy 20 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy papierem

VioletoweKucharzenie
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 210

waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy) - 1 jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki

mojewypiekiinietylko
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 155

danej potrawy.  Karta menu posiada stałe pozycje dań, ale jest urozmaicona częścią zmienną, która zmienia się co kilka dni. To kolejny ogromny atut, iż za każdym razem będziecie mieli możliwość skosztowania czegoś nowego. Mimo, że karta jest mała każdy w niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość

Niezły Młynek
Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności 251

chrupiące. W trakcie suszenia zmieniamy kolejność tacek suszarki. Wysuszone plasterki cebuli i czosnku przekładamy do blendera, młynka do kawy lub tak jak ja do mojego robota kohersen i mielimy wszystko na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. W książce Tajniki suszenia żywości oprócz przepisów znajdują się informacje na temat: • zalet domowego suszenia żywności; • zasady działania dehydratora (suszarki); • czym się kierować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa tarta ze śliwkami (bezglutenowa, wegańska) 224

zdrowej czekolady. I wierzcie lub nie - jest o wiele, wieeele lepsza od tradycyjnej! Składniki : na ryżowy spód: 250 płatków ryżowych 50 g oleju kokoswego banan  Płatki ryżowe drobno mielimy na mąkę, np. w malakserze. Banana miksujemy na gładkie puree. Olej kokosowy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą

Kuchnia Ellie
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 199

średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę. Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka. Doprawiamy i mieszamy. Gałki muszkatołowej polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku