mielone - 47549 przepisów (strona:2537/3170)

Gruszkowiec z orzechami włoskimi 195

gruszki 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 białka 1 łyżeczka cynamonu Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki

My Chcemy Jeść
ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 447

mleko – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 200 g * cukier puder – ok.4 łyżki * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie ciastka bardzo drobno siekamy albo mielimy w malakserze.Dodajemy marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wyciągamy na folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 ( wymiary aboslutnie nie muszą

Ostra na Słodko
Mazurek różany 175

masła 100 g cukru  5 zółtek   szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży 100 g mączki migdałowej (mielimy płatki migdałowe) 50 g zmielonych biszkoptów konfitura do posmarowania wierzchu mazurka sok z cytryny 30 g płatków migdałowych (mogą być posiekane orzechy, mama uważa że idealnym rozwiązaniem jest

Lili w kuchni
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 203

orzeszków ziemnych ·          1 łyżka oleju kokosowego lub innego, bezzapachowego Przygotuj: moździerz lub młynek do mielenia bardzo dużą patelnię lub garnek z szerokim dnem Podaj z: ·          ryżem (np. brązowym) lub kuskusem czy komosą ryżową Jeśli używasz cieciorki suszonej, trzeba ją namoczyć

Bazując na smaku
Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii 228

Wcale nie jeśli policzymy pieniążki , które przyjdzie nam wydać na leki , usuwające konsekwencje działania chemii zawartej w kupnych przyprawach ( wizyta lekarska , leki na wątrobę , nadciśnienie itp ) Po ususzeniu , warzywa mielimy np. w młynku do kawy na drobno , ale nie na pył . Mieszamy razem w misce , dodajemy sól i zamykamy w szklanych słoikach . Gotowe , nic tylko używać i spożywać Post Domowe

Ogrodnik w podróży
Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 323

schab pieczony z tymiankiem . 1 listopada jest „Wszystkich Świętych” zjedzie się rodzinka, więc tak upieczony schab będzie podany na obiad, a jeśli coś zostanie to będziemy mieli pyszną wędliną na kanapki jak ostatnio. Ten schab wygląda bardzo efektownie, do tego jest bardzo soczysty i smaczny. Jego przygotowanie nie jest trudne. Ten schab przed faszerowaniem i pieczeniem peklował się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z boczniakami i kaszą jaglaną 222

cebulą na bazie kaszy jaglanej. Prosty i w miarę szybki do przygotowania.  Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki.  Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się z mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet

Ugotować
Shake truskawkowo waniliowy z aromatem mięty 251

truskawek pól litra zimnego mleka 3 kulki lodów waniliowych 3 duże listki mięty Do dzieła!!! Truskawki myjemy i szypułkujemy. Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i dokładnie mielimy blenderem aż powstanie piana. Przelewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy miętą. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Cebulowa zupa krem 266

byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej grzanki - aż będą złote i chrupiące - na koniec na każdą grzankę układamy plaster sera żółtego i czekamy

sierotka maRysia w kuchni
Tarta jagodowa 313

masła w temperaturze pokojowej 3 filiżanki czarnych jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki

sierotka maRysia w kuchni
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 301

specyficzną strukturę poprzeplataną malutkimi żyłkami tłuszczu który jest nośnikiem wspaniałego smaku. Zaprezentowano nam także różne dania przygotowane zarówno ze świń z chowu przemysłowego jak i regionalnego abyśmy mieli możliwość dokładnie porównać smak i konsystencję mięs. Dodatkowo Pan Adam zaprezentował nam kilka wspaniałych dań (przepisy wkrótce ;-)) a także udzielił nam wielu fantastycznych wskazówek odnośnie obróbki mięs. Szkolenie było świetne - chyba nigdy

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki piernikowe z nadzieniem owocowo – budyniowym 273

marmoladą 100 g masła garść owoców (u mnie wiśnie i jagody) 200 ml wody łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej opakowanie budyniu typu słodki kubek Do dzieła!!! Pierniczki drobno mielimy, odkładamy z nich kilka łyżek (na kruszonkę) a resztę mieszamy z miękkim masłem. Tak powstałą zwartą masą wylepiamy foremki do muffinek i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Owoce z cukrem

sierotka maRysia w kuchni
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 289

naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy

sierotka maRysia w kuchni
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 249

ziele angielskie (3-4) liść laurowy sól, pieprz ostra papryka do smaku (można dodać suszoną lub przemielić przez maszynkę świeżą) Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z pestek i ogonka i mielimy przez maszynkę razem z czosnkiem i cebulą. Powstałą masę gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze 20 minut. Bardzo gorące przelewamy do słoików, zakręcamy odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania