Pomidory na przystawkę. 273Mój kulinarny blog powoli staje się blogiem rodzinnym. Cieszy mnie to bardzo, gdyż będziemy mieli w jednym miejscu nasze wspólne przepisy. Tym razem pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać
W kuchni u Moniki
Pierogi z wątróbką 270rozdzielić sobie po połowie: do farszu i jako omasta na wierzch ugotowanych pierożków. Ja robiłam osobno:) Ugotowaną wątróbkę i ziemniaki przepuszczamy wraz z połową podduszonej cebulki przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ciasto odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinamy krążki. 4. Na przygotowane krążki nakładamy po łyżeczce farszu. 5. Ciasto
Kuchnia w czekoladzie
Makownik drożdżowy 232wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą
Kuchnia w czekoladzie
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 217ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę
Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie ze skwarkami 197kostkę i usmażonej na patelni Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od farszu Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Śmiało możemy to zrobić dzień wcześniej, ponieważ do zmielenia potrzebujemy zimnych, następnie mielimy je razem z białym serem. 2. Margarynę topimy, wrzucamy obrane i posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią
Kuchnia w czekoladzie
Serowe oponki 194jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa. 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie po czym dodać jajka i resztę składników. Wyrobić. 3. Wałkować na grubość
Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie z pieczarkami 191Omasta: 5 pieczarek dużych 1 cebula 50g margaryny Sposób przygotowania: 1. Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie
Kuchnia w czekoladzie
Knedle ze śliwkami 208łyżka soli Omasta 50g masła lub margaryny cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy. 2. Urywamy
Kuchnia w czekoladzie
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 254grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić. 2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 321wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek
Kuchnia w czekoladzie
Ogniste, chrupiące ,kotlety z karkówki 199jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku Karczek kroimy w plastry i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa , niezbyt cienko . Solimy . W młynku do kawy , którego już nie używamy mielimy czosnek razem z papryczką chili i tą mieszanką grubo nacieramy mięso . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie postępujemy jak z kotletem schabowym , obtaczamy każdy kawałek w roztrzepanym jajku , bułce
Ogrodnik w podróży
18 dań na wrzesień 191problemu znajdziecie w sklepach w tym miesiącu. Zachęcam również do samodzielnego zbierania owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko mieli ochotę np. na o wocowe crumble ! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Cukinia
Moja smaczna kuchnia
Proziaki, prołziołki na kwaśnym mleku 179jedzenie, które mogło było robione z tego co dostępne w domu i w obejściu. Prawie w każdej zagrodzie była krowa, a więc kwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i była podstawa do proziaków i innych domowych wypieków. Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie. Dobre wiejskie kwaśne mleko zdecyduje o jakości i smaku
Apetyczna babeczka
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 253przyznaję, że kilka zainspirowało mnie do stworzenia swoich słodkości :) ). Wybrane z widowni jury ( osobiście ” bardzo ubolewam” nad tym , że do jury wzięto dzieci. Dokładnie takie samo zdanie mieli znajomi i goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje
Ostra na Słodko
pasztet domowy 224minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy
Miód i pieprz