niemożność kupienia czegokolwiek. Czasem myślę, że przez ten ogólny nadmiar wszystkiego, bodźców i rzeczy nasze dzieci są uboższe, choćby o radość, jaką dają małe rzeczy. Chciałabym, żeby choć wspomnienia mieli bogate. Na przykład takie dotyczące tradycji rodzinnych. Chociaż poznałam inne przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej
I tu będę miała takie tepiekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać do innych celów
I tu będę miała takie tejajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu aż cała nim przesiąknie. Do zmielonego mięsa dodajemy, jajko, odciśniętą kajzerkę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kolendrę, sól
Qchnia po prostuinne... a nie powinniśmy tego robić. Przede wszystkim wyróbcie w sobie nawyk wylewania wszystkich barwiących, tłustych i zapychających rury substancji do toalety. Nie tylko sprawi to, że będziecie mieli mniej problemów z zapchanym odpływem, ale zaoszczędzi też sporo pracy przy myciu zlewu. Ja mycie zlewu zaczynam od zasypania odpływu niewielką ilością Kreta. Robię to profilaktycznie co 2 tygodnie, co sprawia
Cooking MonsterSkładniki: 2 opakowani ciasta francuskiego miseczka mała truskawek 500 g sera białego 1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy na paski o szerokości około 10 cm, wycinamy kwadraty 10/10. Kwadrat składamy na pół tworząc trójkąt
Sama słodycz i szczypta chilicukier waniliowy 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki letniej wody truskawki do dekoracji 300 g zmielonych markizów orzechowych 2 łyżki masła tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Ciasteczka mielimy z masłem w blenderze.Następnie przekładamy do tortownicy i dobrze ubijamy spód.Wkładamy do lodówki na 15 minut. 3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia
Sama słodycz i szczypta chiliopakowania ciastek Oreo po 176g owoce żelki robale owoce np.truskawki, kiwi, banany waflowe muszelki do lodów mięta Na początku oddzielamy ciasteczka Oreo od masy. Ciemną część ciastek mielimy w malakserze na drobny piasek. Śmietanę obijamy ze śnieżką, dodajemy ser, cukier waniliowy oraz masę z Oreo, blendujemy. Cały deser układamy warstwowo w foremkach. Najpierw warstwa ciasteczek, potem owoce
Czerwona Porzeczkakokosowy (do smażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dorsza rozmrozić, pokroić w kawałki, kalafior podzielić na małe różyczki, pora przekroić w poprzek, pomidory odsączyć z zalewy. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy rybnej wbić żółtko, dodać pieprz i sól i bułkę tartą jeśli masa jest zbyt rzadka. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesera białego 60 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 150 ml ciepłej wody dodatkowo: ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zmielony ser miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy do niej galaretkę, miksujemy. Taką śmietankę dodajemy
Domowy Smak Jedzeniazeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch
Miód i pieprzłyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jedno jajko i żółtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2minuty aż powstanie gęsta piana dodajemy twaróg, miksujemy płatki, jagody, ostropest mielimy do masy jajecznej dodajemy odżywkę, ostropest, płatki, jagody, proszek do p., odstawiamy masę na kilka minut żeby spęczniała w tym czasie ubijamy jedno białko jajka na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzedłużać... miłego oglądania! ;) Składniki: na 12 owsianych placuszków 100 g płatków owsianych 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jabłko 1 banan Przygotowanie: KROK 1 : Mielimy płatki owsiane na drobną mąkę. KROK 2 : W blenderze miksujemy dwa jajka i banana. KROK 3 : Stopniowo dodajemy mąkę owsianą i sodę oczyszczoną. Ciasto należy rozrzedzić niewielką ilością wody
Kuchnia Elliejajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo: 2 łyżki masła cynamon bułka tarta cukier trzcinowy Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam
kruche babeczkibardzo łatwa do zrobienia sałatka przygotowana na bazie makaronu. Do mojej sałatki wybrałam makaron Lubella Clasic. Wytwarzany on jest z wysokiej jakości pszenicy. Specjalny proces mielenia pozwala otrzymać z niej mąkę, dzięki której makaron jest sprężysty i odpowiednio twardy. Wypracowany proces suszenia sprawia, że makaron nie skleja się, zachowuje naturalny zapach i złocisty kolor
Kulinarne przygody GatityKolejna smaczna sprawa z serii "wymyśliłam to sama" :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta, dlatego polecam Wam na śniadanie czy kolację, lub kiedy będziecie mieli ochotę w ciągu dnia:) Z dodatkiem orzechów włoskich, suszonych pomidorów i koziego sera, które nadają paście pięknego zapachu i smaku. Składniki: średnia wędzona makrela pół małej cebuli 2 suszone pomidory garść orzechów włoskich 2 jajka
Zasmakuj Kuchni