Bezy kokosowe 209Dawniej do przygotowania makaroników stosowałam drobny cukier kryształ. Ostatnio zaczęłam je jednak piec z cukrem pudrem. Zmniejszyłam też znacznie temperaturę pieczenia i dodatkowo jeszcze mielę wiórki kokosowe przed dodaniem. Muszę powiedzieć, że są o niebo lepsze. Delikatne i rozpływające się w ustach" . Czytaj więcej
Wiem co jem
Pełnoziarniste ciasto z wiśniami 178zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić. Można to zrobić w młynku do mielenia orzechów". Przepis dodaję do akcj i "W wiśniowym sadzie" . Czytaj więcej
Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 188domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku, który zerwie dla nas trochę niedojrzałych owoców. Dość często gdy nie uda mi się takich kupić, wkładam je do słoików już po pierwszym zagotowaniu. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - powinna
Wiem co jem
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli, kaparami i szynką szwarcwaldzką 218mnie zaskoczył. W smaku nie ma w zasadzie różnicy, tylko wydaje mi się, że jest mniej sprężysty ale za to o wiele zdrowszy. Szczerze polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji wypróbować pełnoziarnistych makaronów. Z rukolowym pesto, kaparami i chrupiącymi chipsami z szynki smakowało wybornie.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Sernik wiedeński z polewą czekoladową 218polewą. Użyłam do niego kupionego na targu "prawdziwego" sera "od baby". Był tak tłusty i kremowy, że zastanawiałam się, czy w ogóle jest sens go mielić, ale zmieliłam oczywiście, i to nawet dwukrotnie. Być może za sprawą sera, był to był najlepszy sernik, jaki jadłam od dłuższego czasu :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 215sicie, nie odciskać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć. Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy
Kuchenne zapiski Edyty
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 231wystygnięcia. Po ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku 11 cm (jak na zdjęciu). Wyszło 8 serduszek. Krem malinowy: W malakserze (lub blenderze) mielimy suszone maliny. Do misy miksera wrzucamy masło pokrojone na kawałki i ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder, następnie zmielone maliny. W drugiej misie ubijamy śmietankę kremówkę, dodając pod koniec
Domowa Cookierenka Agi
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1255makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie
Domowa Cookierenka Agi
DOMOWA NUTELLA 239ściereczkę i zdjąć z nich skórki. Jeśli będziecie mieć z tym problemy zalejcie je na ok. 10 min. gorącą wodą i wtedy zdejmijcie skórki. Orzechy przekładamy do miksera/blendera i mielimy na mąkę (mój mikser nie do końca sobie z nimi poradził, przez co w kremie są malutkie kawałeczki niezmielonych orzechów, ale mi to wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie :)). Czekoladę łamiemy
chili & sugar
nafaszeruj cukinię. 201łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty
chili & sugar
bajaderki, ciasteczka z ciasta 244kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach), można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wsypać do głębokiej miski. Mleko, cukier (opcjonalnie), masło i kakao zagotować razem. Przestudzić i dodać do okruchów ciasta, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wszystko ugnieść na jednolitą, zwartą masę
chili & sugar
3-składnikowe batoniki orzechowe 458przesadzam. Jestem uzależniona od masła orzechowego...Batoniki posmakują wszystkim innym nałogowcom takim ja jak, ale nie tylko. Posmakują każdemu, kogo poczęstujecie. Chociaż...gdy już spróbujecie jednego to będzie mieli raczej ochotę gdzieś je schować i zjeść samemu, niż się z kimś dzielić ;) Co będę więcej pisać...składniki na stół i zaczynamy! 3-SKŁADNIKOWE BATONY ORZECHOWE przepis autorski // 10 batonów
chili & sugar
Zakwas na żur 144litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej z natusfera.pl . A generalnie sprawa jest prosta: dobrze jakbyśmy mieli jakieś kamionkowe naczynie. Od biedy jakiś bardzo duży słój (ze 3 litrowy) też się nada. Wrzucamy wszystko do środka, mieszamy łyżką i przykrywamy ściereczką. Czosnek zgniatamy bokiem noża. I niech
Marder&Marder Manufacture
Pasztet pieczony z mięs różnych 246brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą bułkę żeby namiękła. Odcedzone mięso razem z bułką mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy żółtko, mieszankę przypraw i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsem. Formę
Marder&Marder Manufacture
Pasztet domowy słoikowy 209łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 125 ml wody po gotowaniu mięsa Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z zielem angielskim i liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy wątróbkę (bez przypraw) przez
Marder&Marder Manufacture