Weganizm w podróży 193tyczy się gorzkiej czekolady. Jeżeli nie wiemy, czy w okolicy będą sklepy z opcją wegańską, można zabrać też ze sobą wegańskie pasztety, które nie zajmują dużo miejsca, a będziemy mieli przynajmniej na jakiś czas zapewnione rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Jeżeli ktoś ma przed wyjazdem więcej czasu może przygotować sobie w domu jakieś przegryzacze w postaci wegańskich ciasteczek, które
Bananowe Pole
Sernik bez tłuszczu 245budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka Wykonanie: Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki. Żółtka ucieram z cukrem do białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto adwokat- ciasto bez pieczenia 3120mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie 1/2 kremu i herbatniki. Ciasto schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Pozostały cukier trzcinowy mielimy lub rozbijamy trochę tłuczkiem i posypujemy ciasto przed podaniem. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchni
Pierogi z wątróbką 171wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mięsa albo blendujemy. Zabieramy się za ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka
e-PrzepisyKulinarne
Grillowane mini burgery 252otręby pszenne - 5 łyżek - jajko - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - cebula - 1/2 sztuki - pieprz Cayenne, szczypta soli Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy otręby pszenne, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, a następnie je grillujemy. Pozostałe składniki: - pomidor - 2 sztuki - cebula
Fit-amina
Polędwica z dzika 204okazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex. Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Składniki: 2 polędwiczki z dzika 2 łyżki smalcu do smażenia sól 1 łyżeczka mąki Marynata: 2 szklanki wody 2 liście laurowe
O kuchni z uczuciem
Prosta tarta z waniliowym kremem z ricotty oraz serka Apetina i truskawkami 222Wieczorem mieli przyjść goście. W tym całym amoku, z tego braku czasu zapomniałam o tym aby coś przygotować. W lodówce jednak zazwyczaj mam ricottę, mam kremowy serek naturalny a w sezonie zazwyczaj truskawki. Co to za problem zatem zrobić szybką tarte? Niebo w gębie, mówię Wam. Składniki (na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tarte o średnicy 28 cm): Kruche
Mango Papaja
Pasztet wieprzowy. Tani, prosty i smaczny 213Boczek i podgardle podsmażamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz, ząbki czosnku i resztę przypraw. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wkładamy wątrobę, zagotowujemy. Tak przygotowane mięso mielimy dwa razy, dodając na przemian masło, kawałki bułki oraz listki rozmarynu. Do masy dodajemy jajka, sól, pieprz i gałkę. Formę wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej formy nakładamy masę. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzaty
Jarmark Francuski 2015 w Poznaniu 219wielkim zaciekawieniem zwiedzałyśmy cały Jarmark odkrywając na każdym kroku coraz to wspanialsze smakołyki. Było fantastycznie i na pewno udamy się na niego za rok. Dla tych co nie mieli okazji być w Poznaniu zapraszamy na krótką fotorelację. Oprócz różnego rodzaju specjałów kuchni francuskiej można było również nabyć inne produkty :) Pozdrowienia z Poznania
Kolizje Smaków
5 punktów, jak wynająć willę we Włoszech 409wynajęcie włoskiej willi na pewno nam odpowiada. Czy nie wolimy spędzić urlopu w hotelu, gdzie mamy codziennie sprzątane, zazwyczaj gotowane, a i położenie jest dogodne. W willi nie będziemy mieli organizatora wycieczek, animatorów dla dzieci ani sklepiku z pamiątkami. Jednakże spędzając wakacje poza hotelem, sami wybieramy towarzystwo (są wille do wynajęcia już dla 4 osób), nie musimy się użerać
Bon Ton Italia
Tarta makowa 211szklance mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciasta z piernikowych gwiazdek rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy. Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy
My Chcemy Jeść
Kluski z makiem i orzechami 180wcześniej zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w tym samym mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie wyłożonym gazą złożoną dwa razy. Mielimy dwa razy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę oliwy. Następnie makaron odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do makaronu dodajemy mak lub masę makową
My Chcemy Jeść
PAPAYA PEPPER - PIEPRZ Z NASION PAPAI 165przeschną ułożyć je na suchym papierze i pozostawić do wysuszenia (powinny przypominać nasiona pieprzu), najlepiej na słońcu, ale równie dobrze można wysuszyć je w piekarniku. Gotowe nasiona można mielić w młynku, lub ucierać w moździerzu. Najlepiej robić to bezpośrednio przed użyciem, dlatego że w całości dłużej zachowują aromat
Kuchnia w opałach
Pulpety drobiowe ze słonecznikiem w sosie pomidorowym. 267patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy
Ladylaura.
Królewski sernik 583folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot. Robimy masę serową. Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem waniliowym
Z Kuchni Do Kuchni