BANANOWIEC Z MASĄ JOGURTOWĄ Składniki: Ciasto: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju Masa jogurtowa: 2 duże jogurty naturalne 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek żelatyny 6 bananów 200 ml śmietany 36% Polewa: mleczna/gorzka czekolada(...)drugiej misce ubić żółtka z cukrami i stopniowo dodawać do piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dodawać stopniowo do masy najlepiej mieszając wszystko delikatnie szpatułką. Wylewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °. Pieczemy około 20 minut. Gdy ciasto jest już ostudzone kroimy go na dwie równe części
Słodkie ciachosię robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem(...)cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz
Food Squarezjadłam rurki z kremem. Bardzo mi zasmakowały i przypomniały smak z dzieciństwa. Stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować je sama w domu. Przejrzałam kilka przepisów na tradycyjne rurki z kruchego ciasta i udało mi się je zweganizować. Rurki można nadziać bitą śmietaną z mleka kokosowego lub kremem budyniowym. Ja zdecydowałam się na pierwszą wersję, bo takie rurki zawsze jadłam w dzieciństwie(...)wegańskiego jogurtu naturalnego szczypta kurkumy szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, kurkumą i olejem koksowym posiekaj nożem, aż aby powstała powstanie kruszonka. Dodaj jogurt naturalny i zagnieć ciasto. Ciasto uwiń w folie i przełóż do lodówki na ok. 30 minut. po tym czasie wyjmij ciasto, podsyp mąką blat i rozwałkuj bardzo cienko (ok. 1 mm.) Następnie pokrój ciasto
wegujemyPizza z patelni do zrobienia w kilka chwil a smakuje naprawdę wyśmienicie. Cienkie ciasto plus ser (duuuużo sera) i ulubione dodatki. Spód jest idealnie wypieczony a ser rozpuszczony. Pizza z patelni to także doskonałe rozwiązanie dla osób nie posiadających piekarnika. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić ;) Z podanych niżej proporcji wyszło mi 6 okrągłych pizz(...)cukier, wymieszać. Wlać 1/3 letniej wody i wymieszać wszystko, zasypać łyżką mąki. Zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie do zaczynu dołożyć resztę składników, zagnieść ciasto, zakryć ścierką i ponownie odstawić na około 30-40 minut. Stolnicę podsypać mąką, wyrośnięte ciasta wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść. Od ciasta odrywać kawałki i wałkować je bardzo cienko
Zrób to smacznieCiasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym
KUCHNIA POLSKAmargaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian
KUCHNIA POLSKAdelikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować ten przepis. Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1/2 kostki masła 2 duże jajka(...)kokosowego (możecie użyć np trzcinowego) 1 łyżeczka białego cukru Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk
Cynamonowe szczęściejest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu - 5 łyżek oleju - 1 szklanka wody - duża(...)misce: mąka, kakao, soda, cukier, sól, cukier wanilinowy, rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie. Do całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy
upichconaniedzielne przedpołudnie zapraszam na wiosenne ciasto Owocowa Mgiełka. Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smaruję dżemem wiśniowym. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę
Tradycyjna kuchnia Kasismaczne desery, z którymi kuchnia wschodu jest kojarzona rzadko, a szkoda bo są zaskakujące i pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na jeden z bardziej znanych deserów czyli banany smażone w cieście. BANANY SMAŻONE w CIEŚCIE Składniki: 4-5 bananów olej do smażenia ciasto: 1/2 szkl wiórków kokosowych 1/2 szkl uprażonego sezamu 1/3 szkl mąki z tapioki 3/4 szkl mąki(...)ryżowej 2 łyżki cukru 1 szczypta soli ok.3/4 szklanki wody Przygotowanie: ciasto : W misce mieszamy obydwie mąki i wodę (trochę ponad 3/4 szkl), cukier oraz sezam i wiórki koksowe. Dodajemy szczyptę soli. Banany obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Plastry maczamy w cieście, a następnie łyżką kładziemy na głębokim, mocno rozgrzanym w woku tłuszczu (najlepiej smażyć
Bon appetit mon amierazem zachciało mi się pierogów na słodko i postanowiłam spróbować swoich sił. To było moje drugie podejście do pierogów, za pierwszym razem ( około rok temu) wylądowały w koszu, gdyż ciasto było twarde, a pierogi niezjadliwe. Tym razem było inaczej...przyłożyłam się do tego i ciasto wyszło idealne, a moje pierogi nawet zachwyciły mojego męża 😊 Początkowo pierogi miały być z samym(...)Dagomy i postanowiłam je wykorzystać. Pierwszy raz próbowałam połączenia twarogu z jabłkami w pierogach i powiem Wam, że wyszły pyszne. Na pewno nie raz je powtórzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Nadzienie: 100 g sera białego półtłustego ok. 1/2 słoika jabłek prażonych z cukrem Dagoma (300 g) 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenychleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli(...)papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól
Kuchnia MagdaLenyjednocześnie mogące stwarzać pewną trudność w zakresie wykonania. Pyzy chodziły za mną już od kilku miesięcy ale z racji diety bezglutenowej nie mogłam ich kupić w żadnej garmażerce. Do ciasta zwyczajowo dodaje się mąkę pszenną więc wersja sklepowa odpadała.... Wersja domowa z kolei stanowiła problem techniczny. Żeby pyzy się udały, tzn. były z jednej strony miękkie i sprężyste(...)odstawić na kilka minut i potem wykorzystać skrobię, która osiądzie na dnie. Podobnie z sokiem jaki zostanie z sokowirówki - na dnie zostaje cenna skrobia, którą trzeba wykorzystać do ciasta. Wystudzone ziemniaki wrzucamy do miski. Dodajemy wyciśnięte ziemniaki surowe, skrobię pozostałą z wyciskania, 5-6 łyżek mąki bezglutenowej i 1/2 łyżeczki soli. Ciasto zagniatamy, formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej i gotujemy
Ze smakiem bez glutenujest moje ulubione ciasto. Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej jaglanej - podaję w ml ponieważ mam miarkę 100 ml, której najczęściej używam 3 jaja 1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g 1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich ciast(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy 2-3 minuty. Do zmiksowanego ciasta dodajemy bakalie wg uznania. Ja dodałam ok 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl żurawin i 2 jabłka obrane i pokrojone w dużą kostkę. Ciasto wylałam na blachę wysmarowaną margaryną. Nie posypywałam
Ze smakiem bez glutenuzrobić samodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć i zmielić 4-5 białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie(...)minut. Ja piekłam 33 minuty i było to stanowczo za długo - ciasto za bardzo wyschło. Po upieczeniu przestudzić. Na początku ciasto było strasznie twarde - myślałam, że będę musiała użyć siekiery do jego porąbania. Ale po dwóch dniach całość zmiękła i miała konsystencję ciasta kruchego. Masa chałwowo - orzechowa 200 g chałwy mały kubeczek śmietany 30% 100 g masła/ margaryny
Ze smakiem bez glutenu