ciasto - 162322 przepisów (strona:2562/10822)

rogaliki krucho drożdżowe z powidłem śliwkowym 318

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, sól, śmietanę oraz jajka, wszystko siekamy nożem. Dodajemy podrośnięty zaczyn, siekamy do połączenia się ze składnikami a następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na k. 15 min. do podrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe babeczki z kruszonką 117

łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy do wgłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, cukry, żółtka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy(...)powstania kruszonki. Wyrośnięte babeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, obsypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. SMACZNEGO! Do wyrabiania ciasta polecamy silikonową, dużą stolnicę marki Galicja dostępną w sklepie Makowski Kredens . Silikonowa stolnica to idealna pomoc w kuchni. Nie wymaga natłuszczania, a po użyciu łatwo ją wyczyścić. Nie przywiera do podłoża

Smak mojej kuchni
Pełnoziarnisty, pomidorowy chleb na sodzie 154

pomidory drobno pokroić, dodać do suchych składników wraz z pestkami dyni – ponownie wymieszać. Passatę połączyć z wodą i syropem, wlać do miski – wymieszać całość dokładnie łyżką, do uzyskania gęstego ciasta bez białych śladów mąki. Ciasto odstawić na 2 – 3 minuty. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wysypać mąką. Na wysypaną mąką stolnicę przełożyć ciasto, oprószonymi mąką(...)rękoma kilka razy przewrócić ciasto i uformować okrągły bochenek (chleb nie powinien kleić się do podłoża, niemniej samo ciasto pozostanie klejące – nie należy podsypywać więcej mąki ani wyrabiać nadmiernie ciasta), bochenek delikatnie przenieść na przygotowaną blachę. Chleb naciąć „na krzyż”, ewentualnie wierzch posypać odrobiną płatków owsianych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 – 45 minut, aż skórka chleba stanie

Even Better Food
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym 139

reguły staram się kupować żeńskie kwiaty, czyli takie z malutką cukinią. Te baby cukinie są przepyszne i bardzo delikatne. Dziś zapraszam moich czytelników na smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym. Są chrupiące i znikają z talerza w ułamku sekundy, tak wiec od razu zróbcie sobie podwójną porcję 😀. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam  Gospodarstwo Rolne Ludwika(...)stronie Gospodarstwa. Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam  szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je  smażyć  same albo w cieście naleśnikowym, faszerować  przeróżnymi  farszami, zapiekać w  piekarniku  lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy  pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć

Kulinarne przygody Gatity
GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ 167

Ostatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ja dodałam śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika(...)marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki!   SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści * cukier brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty

Ostra na Słodko
Szarlotka z budyniowa pianka 185

Szarlotka to jedno z tych deserów, którego smak zna każdy z nas. Niewiele jest osób, które odmówiłoby kawałka tego wyśmienitego jabłkowego ciasta. Podobnie jak serników, również rodzajów szarlotek jest nieskończenie wiele. W naszym domu ostatnio furorę robił Kisielowiec (klik) . Ostatnio postanowiliśmy wrócić jednak do bardziej tradycyjnych smaków, czego efektem jest wspaniale aromatyczny i pachnący w całym domu jabłecznik. CIASTO(...)proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące, a białka wstawiamy do lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem oraz dodajemy przyprawy. Tortownicę o średnicy

Kuchnia od dwojga
EXPRESOWA BABKA ZEBRA + FILMIK 566

Babka marmurkowa to pyszne ciasto które można przygotować na Święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze rośnie i nie opada oraz smaczna, pachnąca i lekka. Polecam ten przepis. SKŁADNIKI :  2 i 1/2 szklanka mąki pszennej  1 szklanka cukru  200 ml mleka 3/4 szklanki oleju 5 jajek  2 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki(...)sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, wlewamy jajka, mleko i olej. Dalej mieszamy aż składniki się połączą, Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta.  Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta "malina w czekoladzie" 194

Maliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam Ciasto kruche: 100 g masła 100 g mąki pszennej 25 g mielonych pistacji 25 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru pudru 1 duże lub 2 małe żółtka szczypta soli Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder(...)wsypujemy do malaksera,dodajemy resztę składników i miksujemy,ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok.godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy formę do tarty.U mnie forma prostokątna o wymiarach 35x12 cm.Wierzch ciasta wykładamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie (groch,ryż itp).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok.15-20 minut

Anielskie wypieki
Tort orzechowo-marchewkowy z kremem kokosowym i karmelizowanymi marchewkami (bez laktozy, cukru białego, wegańskie) 186

sobie tyle dobra, że zdecydowanie można je uznać za zdrowy wypiek! Cenne produkty takie jak mąka arachidowa czy mix ziaren możecie znaleźć pod znakiem Bakal 😍 Składniki (śr: 18cm): Ciasto marchewkowo-orzechowe -160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego(...)śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać osobno. Następnie połączyć suche składniki  mokrymi. Ciasto wlać

Candy Pandas
Kruche ze śliwkami 126

Szybki i prosty przepis na ciasto kruche.  Jeśli planujecie pierwszy wypiek ze śliwkami nie zawiedziecie się. Idealne ciasto kruche, lekko sypkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Dodatkowo można łączyć je z różnymi owocami np. jabłkami czy wiśniami a zawsze wychodzi obłędne. U nas to ciasto to klasyk, więc i wy musicie spróbować. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Tortownicę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć pestki ze śliwek Wszystkie składniki wsypać do miski. Ważne żeby masło było zimne ! Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć do formy i uklepać. Wyłożyć śliwki rozcięciami ku górze. Następnie wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i lekko przyklepać. Piec w 180 ºC przez

Słodka Strefa
Tort tiramsu z borówkami 225

każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką. Dno tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie(...)krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego

Domowa cukiernia Ewy
Bułeczki śniadaniowe 357

dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wodę i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, aby było(...)gładkie i elastyczne. Ciasto może się kleić, ale starać się nie dosypywać mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ). Po tym czasie ciasto przełożyć na blat/stolnicę i pozostawić na 5 - 10 minut aby odpoczęło. Następnie podzielić ciasto na 15 równych części ( każda

Opowieści z piekarnika
Bułeczki z czosnkiem 158

zdaniem im więcej tym lepiej ) 90 g miękkiego masła opcjonalnie - 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, świeżej lub suszonej opcjonalnie - sól do smaku   Dodatkowo : jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem do momentu, aż staną się płynne. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było(...)grudek. Dodać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i wymieszać wszystko razem do połączenia składników

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto z rabarbarem 190

Proste, szybkie i smaczne. Do tego baaardzo puszyste i wilgotne :). Ze składników, które praktycznie zawsze mamy pod ręką. Teraz jest sezon na rabarbar, ale poza nim można do tego ciasta wykorzystać np. wiśnie, kwaśniejszą odmianę jabłek lub śliwki. Jeżeli nie należycie do zbytnio cierpliwych, a chcecie w niedługim czasie mieć na stole pyszne, domowe ciasto - polecam ten przepis ;). Składniki(...)olej, w kilku turach, miksując do połączenia na niskich obrotach miksera.  Formę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać/przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru ( nie dodajemy soku, jaki ewentualnie puścił rabarbar ). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka

Opowieści z piekarnika
Wuzetka 155

blogów kulinarnych w internecie tyle różnych wersji tego klasycznego ciastka :) To zróżnicowanie dotyczy zarówno przepisów na krem jak i na same blaty czekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki(...)dodaniu na niskich obrotach miksera.Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. W trakcie mieszania wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania