ciasto - 163312 przepisów (strona:2561/10888)

Tarta ze śliwkami i jabłkami 134

cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania    Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec(...)180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 125

zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura(...)masie nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, jajka, roztopione, przestudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą końcówki z hakiem. Wyrabiamy ok. 2 minut. Dodajemy otartą skórkę i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło

Raj dla Podniebienia
drożdżówki z serkiem i letnimi owocami 155

część zjedliśmy jeszcze zanim ostygły. Uwielbiamy ciepłe drożdżowe, choć wiemy, że niezbyt zdrowo tak jeść ale cóż...nigdy nie możemy się powstrzymać.  *na 12 sztuk: Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka szklanka letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży świeżych 75 g masła szczypta soli na nadzienie: 150 g serka homogenizowanego waniliowego 100 g borówek amerykańskich(...)zalać ciepłym mlekiem. Odczekać chwilę i wymieszać zawartość miski. Wbić jajka i zacząć wyrabiać (wyrabiam mikserem z hakami). Kiedy składniki będą połączone wlać wystudzone masło i wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją u ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Dno wąskiej szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera 521

Przepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto(...)upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak „Ciasta z rabarbarem i kruszonką” przypadły Wam do gustu :) The post Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 218

mojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami

moj przepis na
Chleb jaglany bezglutenowy 218

mniej żółty kolor) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią(...)ściereczką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Piec w  175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić

Przepisy na domowy ser i chleb
Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków 193

mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków

moj przepis na
IDEALNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ 173

Marmoladą firmy ORZECH z kakao. Pączki dzięki tak wyśmienitemu nadzieniu smakują rewelacyjnie. Zapraszam również do odwiedzenia strony firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl i Smacznego :) SKŁADNIKI na ok 20 sztuk : CIASTO 1,5 kg mąki pszennej 70 g świeżych drożdży 1/2 szklanki  cukru np. trzcinowego 2 szklanki mleka krowiego 2 % 5 żółtek 2 jajka 150 g rozstopionego masła 3 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: Do dużej miski wsypuję mąkę ,ciepłe mleko oraz drożdże . Dodaję szczyptę soli. Mieszam dokładnie. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn będzie miał małe pęcherze. Następnie dodaję wszystkie składniki ciasta. Wyrabiam dokładnie ciasto  kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Następnie formuję kulę . Odstawiam w miseczce  w ciepłe miejsce pod przykryciem np ściereczką kuchenną

Gotowanie Patki
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 207

mojprzepisna.pl – Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska Przepis na warzywny makaron, który bardzo przypadł mi do gustu, gdy byłam na poście

moj przepis na
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 194

mojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest

moj przepis na
Focaccia na grillu 157

najmniej mocnego żaru, podczas gdy BBQ to metoda powolna, polegająca na przygotowaniu jedzenia za pomocą obiegu ciepła i dymu w zamknięciu. Postanowiłem zrobić coś podobnego kładąc foremkę z ciastem na ruszt tuż nad rozgrzanymi węglami i wszystko przykryć specjalną pokrywą. Sama foccacia pochodzi z Włoch. Tzn. kiedy została wymyślona, to jeszcze włochy nie były włochami, co nie zmienia faktu(...)podbitego narodu. Sam wypiek był lekko zmodyfikowaną wersją znanych na całym świecie podpłomyków, czyli płaskich placków. No, może nie lekko, bo istotnym składnikiem były drożdże, które miały zwiększyć objętość ciasta. Sama idea zwiększania objętości ciasta została wymyślona po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego przez Fenicjan, czyli lud zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań wojennych, tych czy innych. Później

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciastka francuskie z rabarbarem i kremowym serkiem 165

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z marketu, tym razem z rabarbarem i kremowym serkiem. Ciasto francuskie jakie możemy kupić w każdym większym sklepie spożywczym jest świetną bazą na szybkie smakołyki. W związku z sezonem na rabarbar proponuję Wam takie ciasteczka, czyż nie wyglądają smakowicie?   Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu(...)łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru, polecam taki czerwony jest słodszy Rabarbar kroimy w kostkę. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem. Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie. wycinamy kształty, koła, kwadraty lub trójkąty. Ważne, żeby były takie same. Wykładamy na ciasto łyżeczkę serka, następnie rabarbar. Przykrywamy drugim takim samym kształtem ( z wyciętym krzyżykiem). Dociskamy widelcem brzegi. Smarujemy białkiem i wkładamy

Rusty Fork
Orkiszowe mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą 177

Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Ślimaczki Z Makiem 167

chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;) Składniki na około 10-12 drożdżówek Zaczyn: 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego Ciasto: 400 gr mąki pszennej 1/4 szkl letniego mleka 70 gr masła roztop. i ostudzonego 1/4 szkl cukru 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania(...)robimy zaczyn i odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia). 2. Do miski dajemy mąkę, jajko, resztę mleka, cukier oraz aromat waniliowy. Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).  Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny

Gotowanie...to proste !
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 249

okien :P W dwóch pierwszych przypadkach o prawidłowe wyrastanie zadba za Was sprzęt, wystarczy tylko, że odpowiednio ustawicie parametry i już, w przypadku tradycyjnego wykonania okryjcie wierzch miski z ciastem bawełnianą ściereczką i postawcie w ciepłym miejscu, koniecznie bez przeciągów ;) Może to stare wierzenia i zabobony, ale ja tam wolę z ciastem nie zadzierać. No to co? Czytam przepis, szukamy(...)prędkość 12 na 45 sekund. Wyciągamy koszyk, zakładamy ostrze do wyrabiania i do rabarbaru dodajemy pozostałe składniki: mleko, jajko, mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Włączamy program P1 do wyrabiania ciast. Po wyrobieniu wyciągamy ostrze i kontynuujemy wyrastanie przez 40 minut. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. II sposób (dłuższy, ale racuchy są bardziej

Kuchnia w czekoladzie