pielmieni, okraszone skraweczkami i podane z porcją śmietany. To było pyszne. Postanowiłam je zrobić po powrocie do domu. Tak więc przed Wami pielmieni w moim wykonaniu. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego(...)pieprzem do smaku. Mięso nabierze wspaniałego smaku, zapachu i charakteru. Wymieszałam. Dodałam śmietanę i ponownie dokładnie wymieszałam. Powstała zwarta, miękka i wilgotna masa mięsna. Idealna do nadziewania pierożków/pielmieni. Ciasto zrobiłam wg tego przepisu ... na idealne ciasto na pierogi Ciasto rozwałkowałam na cieniutkie placuszki. Kieliszkiem wykrawałam małe kółeczka o średnicy 6 cm. Na każdy krążek ciasta nakładałam sporą
Kuchnia u Krysipiękną słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszne ciasto z galaretką i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej(...)galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka, Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Każdą
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło(...)trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami odrywamy i rozcieramy w dłoni i wykładamy na wierzch piany. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Raj dla Podniebieniadrożdżówek będą ukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki na ciasto: 450 g mąki orkiszowej jasnej 120 ml mleka+ 120 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu(...)dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Klasycznego murzynka wzbogaciłam gruszkami, które przykryłam warstwą kremu karpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi. W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki(...)chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, ułożyć je na cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić. W międzyczasie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięsną wersją nigdy nie przepadałam, ta jak najbardziej uwiodła moje kubki smakowe. BeVege nie zawiodło mnie, pasztet idealnie sprawdził się jako farsz, a w połączeniu z chrupiącym ciastem, stworzył duet idealny. Blaszka rozeszła się dosłownie "w mgnieniu oka". Najbardziej zaskoczony okazał się mój młodszy brat, który zawsze stronił od wegańskich zamienników produktów zwierzęcych. Skuszony zapachem świeżo upieczonych pasztecików, postanowił(...)jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-30 minut (im dlużej tym lepiej). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za twarde, dodajemy ciepłą wodę, jeśli zbyt lepkie-odrobinę mąki. Musimy dokładnie wyrobić ciasto. Najlepiej ugniatać je przez minimum 5 minut. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Smiling Shrimpserowy, który dodaję do deserów różnego rodzaju. Tym razem użyłam go do babeczek. Moim gościom bardzo smakowały. Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym. Ciasteczka: 1 płat ciasta francuskiego duże śliwki ok 6 szt. cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy) 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki startej czekolady(...)deserowej uprażone płatki migdałowe do dekoracji Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Podobnie przygotuj kwadraciki z papieru do pieczenia. Ułóż papierki do foremek mufinowych tak, by rożki wystawły. Włóż na nie kwadraciki ciasta lekko je przekręcając. Spody ciasta ponakłuwaj widelcem - wstaw na chwilę do lodówki. Nagrzej piekarnik do temp. podanej na opakowaniu ciasta w jakiej należy je piec, Umyj i pokrój
Gotuj Sam!tarce, odciskamy sok do miseczki i odstawiamy. Gdy sok się ustoi odlać go a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane i starte łączymy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy
Domowy Smak Jedzeniapustkami to w nocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty, i ten zabieg powoduje, że to ciasto jest wyjątkowe. Ps. idealną świeżość zachowują 2 dni, tyle wiem(...)minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. OLYMPUS DIGITAL
greenscarfizza na cieście z mąki pełnoziarnistej jest o wiele zdrowsza, dlatego dziś podam Wam przepis na takie ciasto. Zapraszam po przepis : Składniki : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 5 dkg świeżych drożdży 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób wykonania : W odę podgrzej, aby była lekko ciepła, rozpuść w niej cukier i drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj(...)odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Naczynie z rozczynem możesz przykryć ściereczką. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby było zbyt rzadkie dodaj trochę mąki, natomiast jeżeli jest za gęste dolej odrobinę ciepłej wody. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na kilka minut
Przepisy i porady kulinarnetester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę(...)sól. Wbij jajko. Wlej pozostałe mleko. 3. Dodaj zaczyn i olej. 4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne. 5. Zostaw je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody
U FiolkiZapraszam na przepyszny sernik gotowany z domową galaretką z ciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej śmietany(...)następnie przecieramy owoce przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy). Ponownie przelewamy sok do garnka, dodajemy żelatynę i zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia. Ciasto: Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa
słodkie i nie tylko historie kulinarnemieszamy sam środek i pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki można zarabiać ciasto.Gdy się wszystko połączy dodajemy jajka i olej i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Ciasto nie może kleić się do rąk, można dodać ewentualnie troszkę mąki ale nie za dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto(...)udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki, na jednym kładziemy kopiastą łyżeczkę sera i przykrywamy drugim krążkiem dobrze wkoło zlepiając tworząc zgrabną bułeczkę.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym
Sama słodycz i szczypta chilijesienią, gdy obok pięknych, kolorowych śliwek i dojrzałych brzoskwini nie można przejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość, gdyż nie zwiera ono ani grama białego cukru. Crumble z owocami sezonowymi na chłodniejsze dni W chłodne dni na przełomie lata i jesieni bezglutenowe(...)brzoskwiniami świetnie sprawdza się również w roli deseru. Kiedy masz ochotę na szybkie “coś słodkiego” lub zaskoczy Cię niespodziewana wizyta gości, których chcesz poczęstować czymś smakowitym, to ciasto będzie idealne. Przygotowanie go zajmie Ci dosłownie parę minut a i czas pieczenia jest bardzo “przyjazny”. Crumble możesz przygotować w kilku mniejszych kokilkach lub w jednej dużej formie
Book of spellstrójkątnych opakowaniach i poleca ponieważ ma "suchą" konsystencję przez co nie trzeba było dodawać dużo mąki) 3 mega czubate łyżki mąki pszennej plus mąka do podsypywania przy wyrabianiu ciasta) szczypta soli Sposób przygotowania: Twaróg wrzucamy do miski i rozduszamy/rozkruszamy widelcem dodajemy jajko, mieszamy dalej widelcem dodajemy sól i mąkę, mieszamy widelcem aż wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto na deskę/stolnicę obsypaną mąką i rękami wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki dzielimy ciasto na pół formujemy z ciasta wałeczek (możecie zobaczyć w załączonym filmiku) moja mama oddusza na cieście wzorki nożem, a następnie kroi wałeczek na kluski (romby) gotujemy w lekko osolonej delikatnie wrzącej wodzie, 5 minut od wypłynięcia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość