ciasto - 162322 przepisów (strona:2551/10822)

Ciasto Lion bez pieczenia + film 892

Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia Lion to smakołyk inspirowany popularynym batonikiem, idealny na deser dla wszystkich miłośników słodyczy. Rozpływający się w ustach kajmak z preparowanym ryżem oraz chrupiącymi orzeszkami a do tego krem ze śmietany i serka mascarpone tworzą idealną kompozycję smakową.     składniki na formę 22 na 28 cm 250 g herbatników 500 g masy(...)dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach starannie rozprowadzamy masę z kajmaku, ryżu dmuchanego oraz orzechów, delikatnie dociskając łyżką. Kolejną warstwę ciasta stanowią równo ułożone herbatniki. masa serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami

Smakowite Dania
Kulki mocy z białej fasoli (wegańskie, bez glutenu, bez cukru) 207

mój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę

moj przepis na
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście 200

wyobrażam sobie Świąt bez dobrego pasztetu, a od kilku lat całą rodziną zajadamy się tylko wegetariańskimi wersjami tej potrawy. Pierwszy raz postanowiłam upiec pasztet w cieście. Początkowo obawiałam się, że ciasto nasiąknie i nie wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet z zielonej(...)prawdziwków) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto

Mienta blog
Kakaowo-waniliowe muffinki czapki Mikołaja 131

czapka Mikołaja .Idealny pomysł na mikołajkowe słodkości dla dużych i małych :) Babeczki są wilgotne a w tym przyapdku też dwukolorowe. Polecam gorąco SKŁADNIKI *z proporcji wychodzi 12 muffinek CIASTO -1 jajko -100 ml mleka -100 ml oleju -100 ml wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) -0,5 szkl cukru   -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)jednej miski dajemy olej,mleko,wodę i jajko-mieszamy. Do drugiej mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cukier.  Do suchych składników dajemy mokre i mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na pół i do jednej połowy dajemy kakao i mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką-raz jasne,raz ciemne do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy około 25 minut do suchgo patyczka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chlebek z łososiem wędzonym 177

oczywiście, zapomniał. Rybka więc leżała, a wiadomo, że zbyt długie leżenie rybkom nie służy. Zakasałam więc rękawy, zagniotłam drożdżowe (no dobrze - Walle zagniótł), przygotowałam krem serowy, zapakowałam go w ciasto razem z łososiem - i upiekłam. Wyszło pysznie! Co prawda najlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać), ale znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu(...)środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać wodę i jajko, zagnieść. Dodać masło i sól, wyrobić.  Odstawić ciasto na 45-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie zmiksować serek z pieprzem, papryką i białkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm, przekroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki na bazie mąki żytniej i kokosowej z lukrem pomarańczowym 127

Smaczne pierniczki, w stylu fit. Nie za twarde, delikatne i odrobinę kruche. Ciasto jest nieco uciążliwe w przygotowaniu, gdyż dość mocno klei się do rąk, natomiast po odstawieniu do lodówki na kilka godzin z jego wałkowaniem nie powinno być już problemu. Wałek warto wysmarować oliwą z oliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze(...)łyżki soku pomarańczowego  Dodatkowo: ulubione dekoracje  Masło i miód rozpuszczam, do ciepłej masy dodaję sodę. Mąki mieszam z przyprawami, dodaję masę miodową i wyrabiam gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin lub dobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam

Mango Papaja
Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 200

Dziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą(...)masy śmietanowej. Nałożyć drugi nasączony dżem i przykryć 1/2 słoiczka dżemu. Przykryć kolejny raz 1/3 masy, zostawiając na bok i górę placka. Pozostałością masy obrobić boki i wierzch ciasta. Udekorować górę wg uznania. Każdą rurkę przepołowić na pół i nasączyć w soku malinowym rozcieńczonym z wodą. Przyklejać do boków ciasta. Na koniec związać delikatnie wstążką i włożyć

Gotuję Testuję
Drożdżówki z żurawiną 148

bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Polecam! Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Inspiracja mojewypieki.com Ciasto 540 g mąki pszennej 80 g cukru 10 g suchych drożdży 75 g masła 250 ml mleka 2 jajka Żurawina 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny 120 g cukru(...)wsypać suche drożdże. Mleko ciepłe, ale nie gorące wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka i masło roztopione i przestudzone. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50

O kuchni z uczuciem
PEŁNOZIARNISTA PIZZA BOLOGNESE 148

żeby trochę zwiększyć jej wartość odżywczą zamiast zwykłej mąki dałam mąkę pełnoziarnistą. Pizza wyszła naprawdę pyszna, a do tego bardzo syta. Pasuje zarówno na obiad, jak i kolację. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Sos bolognese: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(...)soku pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki chili 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 g sera żółtego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól

Kuchnia MagdaLeny
Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi. 162

bułeczki są idealne dla wielbicieli słodkich śniadań. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 3 dag świeżych drożdży pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka cukru trzcinowego Ciasto:  2 i pół szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko około pół szklanki ciepłego mleka 1 szklanka płatków kukurydzianych kakao i miód ( u mnie od Lubella ) Dodatkowo(...)posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, pod koniec wsypujmy płatki kukurydziane i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni
Pierniczki staropolskie 174

Pierniczki staropolskie Wszystkim chyba jest znany piernik staropolski z ciasta długo leżakującego,  polecam jednak przy okazji robienia ciasta na piernik,  zrobić też cisto na te pierniczki.  Są przepyszne i czuć w nich smak tradycji. Składniki: Na ciasto: 140 g miodu 115 g cukru 84 g masła 335 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)tygodni wcześniej : Miód, masło i cukier podgrzewać, do czasu rozpuszczenia cukru, wystudzić. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto. Ciasto ma bardziej płynna konsystencję, ale pod wpływem czasu powinna stać się twardsza. Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce

My sweet a life
Racuchy drożdżowe 158

sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem, i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich przygotowanie w okresie karnawału,  czy też w sam Tłusty Czwartek. Składniki: Na ciasto: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 szczypta soli 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1 jajko Dodatkowo: Cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli(...)takiej formie odstawić w ciepłe miejsce na koło 15 min, by drożdże "ruszyły". Gdy rozczyn jest gotowy, do miski dodać pozostałe letnie mleko, lekko roztrzepane jajko i wymieszać. (Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka, jeśli natomiast jest zbyt luźne należy dodać 1-2 łyżki przesianej mąki). Przygotowane ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 1-1,5 godz

My sweet a life
Quiche z kozim serem i warzywami 179

pomidorki to dodaki, które stanowią podstawę mojego quiche z kozim serem i warzywami. Wypróbuj przepis i podziel się opinią na temat tego warzywnego quiche. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 1 średniej wielkości bakłażan – 2 czerwone papryki – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 150 g świeżego sera koziego(...)pomidorków koktajlowych – ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i pokrojony w plasterki lub kostkę ser kozi lub pleśniowy. Całość dopraw solą i pieprzem. Paprykę, bakłażana i pomidorki umyj. Pomidorki przekrój na pół. Bakłażana

I LOVE LIFE
Czebureki z mięsem 417

farszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion.  Porcja na ok 26 pierogów Składniki: ciasto 1 kg twarogu tłustego 950 g mąki 1 jajko 1 żłótko 1,5 łyżeczki sody  400 ml śmietany 18% farsz 1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe) 2 ząbki(...)czosnku 450 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: farsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto   Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość

Niezły Młynek
Kakaowe ciasteczka maślane 106

cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1) . Piec w piekarniku

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania