Maślane ciastka z dżemem - ruloniki 188jajka 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu 150 g masła dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty. Wykonanie: Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkujemy na około 6 mm. Należy pamiętać ,że ciasta jeszcze urosną i nie ma potrzeby aby ciasto było grubsze. Brzeg ciasta smarujemy dżemem na około(...)zawijamy ciasto w rulon na dwa razy. Odcinamy od nadmiaru ciasta. Powstały rulon dzielimy na mniejsze kawałki. Ja polecam na ok. 3 - 4 cm, ciasteczka są mniejsze ale zgrabniejsze. Wykładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C do 20 minut. Obsypujemy cukrem pudrem i gotowe. Serdecznie polecam wersję z dodaniem cynamonu i dodaniem powideł
W Moim Magicznym Domu
naleśniki budyniowe 205łyżki roztopionego masła lub innego tłuszczu wykonanie: Mleko, wodę, jajko i cukier mieszamy. Następnie dodajemy sól, mąkę oraz budyń i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15 min., dodajemy masło, mieszamy i smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. (Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta natłuszczamy rozgrzaną patelnię) Usmażone układamy jeden na drugim. Podajemy
Domowy Smak Jedzenia
Sernik Rafaello 706Sernik - to jedno z moich ulubionych ciast, praktycznie pod każdą postacią. Dzisiaj zaproponuję przepis na sernik w wersji eleganckiej, który można podać zarówno na co dzień jak i na ważną rodzinną uroczystość. Sernik Rafaello generalnie nie jest trudny do wykonania, ale niestety czasochłonny. Bardzo ważne jest, żeby postępować dokładnie tak, jak jest podane w przepisie. Ale jak już przebrniemy przez(...)wszystkie etapy - to efekt mamy murowany! :) Sernik jest po prostu przepyszny i mocno kokosowy. Posmak kokosa mamy zarówno w spodzie ciasta, w masie serowej i w zwięczającej całość - bezie. Serdecznie polecam. Składniki na spód: 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek 30 g masła 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa
Świat Ciasta
jogurtowiec malinowy - lekkie ciasto bez pieczenia 267którym chce się więcej robić. Lato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego(...)Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około 0,5 kg owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem 221Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Na naleśnikach rozsmarowujemy serek, układamy rukolę i sałatę(...)Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz wyciśnięty sok. Ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy/blendujemy. Gotowe ciasto rozlewamy równomiernie na mocno nagrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Na naleśnikach rozsmarowujemy serek, układamy rukolę i sałatę
Pogotujmy.pl
Ciasto z truskawkami bez miksera 203Dziś u mnie kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo Takie „wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami(...)truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki pszennej kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zasmakuj Kuchni
pieczone pierożki z wiśniami 161wiśni dodatkowo: 1 jajko do smarowania pierożków cukier kryształ lub cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy zimną wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min w lodówce. Wiśnie mieszamy z cukrem z wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5mm. Wykrawamy szklanką krążki
Domowy Smak Jedzenia
KURS CUKIERNICZY PROWADZONY PRZEZE MNIE ( 3 ) 202Kolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna
Ostra na Słodko
Ciasto z porzeczkami i bezą 171Ciasto z porzeczkami i bezą na półkruchym, maślanym cieście. Kwaskowate czerwone porzeczki wyłożone na podpieczony spód i przykryte chmurką z ubitych białek. Proste i smaczne ciasto w sezonie na porzeczki. Polecam również “ Ciasto z czarną porzeczką i bezą “. The post Ciasto z porzeczkami i bezą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja
WĘGIERSKIE PLACKI LANGOSZE + FILMIK 160Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka 1 płaska(...)łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła do ciasta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę ( można
Kulinarne Fantazje Marioli
Bułeczki ze śliwkami 438Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)dołku mieszankę o konsystencji gęstej śmietany - tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut) - masło roztopić, ostudzić - do składników dodać resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione masło - ciasto powinno odchodzić od miski (może być lekko klejące) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości (około 1 godz.) - śliwki
Smakołyki Bereniki
Maślankowe pierogi z bobem i salami 192Sezon na bób otwarty w pełni, lubicie? Bo ja uwielbiam szczególnie taki młodziutki bez twardych jeszcze łupinek. Elastyczne mięciutkie ciasto robione na maślance i farsz z młodego bobu z dodatkiem salami, to połączenie wyszło bardzo smaczne, polecam takie pierożki na codzienny obiad. Smacznego! Składniki na 4 porcje: Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej+ do podsypania 40 dag maślanki naturalnej Farsz(...)mięsa lub malakserze. Cebulkę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone salami i całość chwilę przesmażyć, dodać do bobu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Ciasto: Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić kopczyk a na środku mały dołeczek, wlać maślankę-uwaga musi być ogrzana do temperatury pokojowej więc należy wyjąć ją z lodówki na kilka godzin przed robieniem
Wanilia i Kardamon
Wytrawne galette z letnimi pomidorami, ricottą, ziołami, pistacjami i miodem 221warunkiem- muszą być pomidory. I to te pyszne- dojrzałe i słodkie. Tu nie ma przebacz. Zróbcie tę tartę szybciutko- póki sezon na te cudowności w pełni. Nie pożałujecie. Na ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5-0,75 szkl ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczki cukru 0,25 łyżeczki soli(...)piekarnik do 175 stopni C. (góra- dół). W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Potem dodać wodę, oliwę i wymieszać dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty, po czym przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować je na cienki placek, o średnicy ok 35 cm. Placek posmarować większością ricotty. Posypać drobno posiekanym
olalacooking
ciasto jogurtowo - śmietanowe ze śliwkami 151Najprostsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, nadaje się do każdych owoców i zawsze wychodzi . Robi się je dosłownie w sekund pięć - tylko trzeba trochę dłużej poczekać aż się upiecze ;) Ale dla niespodziewanych gości a w sam raz. Składniki: 500 g mąki 2 łyżeczki sody 400 g jogurtu greckiego - duże opakowanie 200 g śmietany - małe opakowanie 160 g oleju(...)szklanka cukru 1 jajo śliwki Przygotowanie: Thermomix wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i zmiskować - czas 3 min/ poz 5-6 tracycyjnie w dużej misce wymieszać olej, cukier, jajo dodać jogurt i dokładnie wymieszać dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - ciasto będzie gęste :) dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia na blachę wylać ciasto
Gotowanie z pasją
Pszenne bułeczki 157mlekiem lekko podgrzać i wrzucić drożdże z cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilę aż "ruszy". Wlać zaczyn do mąki, dodać olej i dobrze wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ulepić kulę i wsadzić do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na ok 2 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę
KUCHNIA POLSKA