ciasto - 164325 przepisów (strona:2547/10955)

sernik z ricotty z galaretką czereśniową 189

Polecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne ciasto - sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym  spodzie, z przecieraną galaretką czereśniową. Przepyszne połączenie, doskonałe na radosny początek wakacji :-) składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki(...)czereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Żelatynę

babka w formie
Ciasto biszkoptowe z czereśniami i białą czekoladą- z patelni! 192

Ciasto składające się tylko z 4 podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut(...)wrzucić czereśnie, rozłożyć je płasko na całej patelni i od razu wylać masę. Natychmiast przykryć (koniecznie szczelną przykrywką) i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Gorące ciasto posypać posiekaną czekoladą i odstawić do wystudzenia, aczkolwiek takie na ciepło smakuje przepysznie! * ciasto przygotowałam na dużej patelni o średnicy 28 cm, jeżeli masz mniejszą, to ciasto będzie -wyższe- jednak

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe 194

wielką ochotę na coś słodkiego to takie szybkie ciasta uwielbiam najbardziej ;) Ciasto mięciutkie, dodałam pokrojone orzechy włoskie i borówki. Ciasto dzięki borówkom ma według mnie jeszcze lepszy smaczek i jest bardziej mokre. Polecam! Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia: 180C Czas pieczenia 45-55 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki kakao(...)mikserem na jasną , puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlej przestudzone masło. Następnie dodawaj porcjami suche składniki. Na koniec wsyp orzechy i borówki, wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika do 180C i piecz ok. 45-55 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone, drewnianym patyczkiem. Przepysznie ciasto smakuje

Różne smaki w kuchni
Czekoladowe ciasto z wiśniami 175

naczynia i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ją stopniowo do masy cały czas miksując. W oddzielnej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę a następnie przekładam do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do tortownicy. Na jego wierzchu układamy wiśnie (można je delikatnie powtykać do środka ciasta). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)pieczemy przez 40 minut (po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche - jeśli nie, pieczemy jeszcze przez kilka minut). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia. Odłożoną wcześniej masę czekoladową podgrzewamy a następnie wrzucamy do niej kawałki czekolady. Mieszamy do momenty aż się rozpuści. Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta

Qchnia po prostu
pierogi z jagodami 182

250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przełożyć z powrotem(...)miski, przykryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut, a nawet do 60 minut, do odpoczynku. Po tym czasie brać kawałek ciasta ,rozwałkować i wykrawać krążki. Każdy krążek wypełnić nadzieniem. Po skończeniu lepienia ,gotować we wrzącej wodzie pod przykryciem do wypłynięcia pierożków.:)) Składniki 800 gram jagód,lub innych owoców cukier do smaku Wykonanie Umyte ,osuszone jagody wymieszać z cukrem

w mojej kuchni
ciasteczka serowo paprykowe 280

łyżeczka papryki ostrej, sproszkowanej 1 szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy dodatkową mąką). Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą 479

Czerwone porzeczki,mało lubiane, wielu uważa,że są kwaśne i cierpkie,ale to nieprawda,ja je bardzo lubię bo są doskonałe do podjadania a także do letnich wypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami.  Dla mnie pycha:) Polecam również inne moje pyszności z czerwonymi porzeczkami:  sernik na zimno(...)drożdżówka     bułeczki  ciasto:  250 g mąki tortowej 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 200 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli  200 g cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej ponadto: 500 g obranych czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru 3 łyżki mączki ziemniaczanej

Kolorowa kuchnia Elki
Czeskie rogaliki - czerwcowa piekarnia 208

kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw(...)kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą.  Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut. Moje uwagi w przepisie nie podano o jakie drożdże chodzi. Dałam saszetkę drożdży suszonych instant

Stare Gary
Łatwe ciasto z agrestem 209

Łatwe ciasto z agrestem posypane cukrem pudrem – bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto dziś u mnie, zapraszam i życzę smacznego! U nas znika dość szybko jeszcze ciepłe, jest boskie, miękkie i lekkie, często też obdarowuję nim znajomych, doceniają każdy kęs Weź kubek ulubionego napoju, zrelaksuj się i zasmakuj aromatycznego waniliowego ciasta z agrestem. Jest pysznie(...)składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę, dokładnie tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam agrest. Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami 205

Lato, lato, lato- śpiewam już od rana i opycham się czereśniami. Najsmaczniejsze są te zrywane na drabinie. Soczyste, nagrzane słońcem, słodziutkie. Podobno czereśnia, żeby wydać owoce

dolcevitainmykitchen
Wiosenna pizza z krewetkami, mango i ananasem 217

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, delikatnymi, aromatycznymi krewetkami, wyrazistą czerwoną cebulą, świeżą papryką, które idealnie współgrają ze słodkością mango i ananasa to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)papryki 180g żółtego wędzonego sera 80g mozzarelli sól pieprz Marynata do krewetek: 2 łyżeczki curry sok z 1/2 cytryny  2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, suszoną bazylię, wodę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
SPIRALITE COOKIES – PREY 190

wpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami. Ciastka(...)łyżeczki (10g) 0,20 zł proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki 0,10 zł aromat waniliowy – 2 krople 0,10 zł sól – szczypta Razem 6 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO JASNE (5 min) Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przez ok. 1-2 min, dodaj jajko i aromat, wymieszaj do połączenia. Później dodaj mąkę, sodę i sól, wyrób na jednolite

Nerds Kitchen
Tarta z krewetkami i szparagami 292

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego dzisiaj prezentuję kolejny przepis na tartę ze szparagami Smacznego ! Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 250 g krewetek ( ok. 15 sztuk) – 300 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 250 g serka ricotta(...)duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku     Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Krewetki obieramy . W misce wymieszaj jajka, serek ricotta i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem

I LOVE LIFE
KREWETKI W KETO CIEŚCIE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 256

Kolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza w panierce, czyli krewetki w keto cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich składników by cieszyć się nimi także na LCHF. Krewetki doskonale sprawdzą się jako danie główne, w sałatce lub jako przystawka. Ktoś się skusi? Składniki na krewetki w keto cieście(...)dopiero w wiórkach. W ten sposób powstanie podwójna panierka a wiórki spowodują że krewetki będą nieco chrupiące. Tłuszcz rozgrzać na patelni a następnie na średnim ogniu smażyć obtoczone w cieście krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego!     Artykuł KREWETKI W KETO CIEŚCIE

Ola la LCHF
Podwójnie czekoladowa tarta z owocami 248

blacie i czekających na wskazówki, co mają robić.  Jako że od rana dali trochę popalić, pomyślałam, że może czekolada poprawi mi nastrój i na nią też postawiłam. Ugnietliśmy ciasto, a później zajęliśmy się kremem. Najwięcej frajdy było oczywiście z wyklejaniem blaszki ciastem, a ile zjedli surowego przy tym... nie chcę wiedzieć :)  Po krótkiej przerwie na bajkę chłopaki byli(...)stokrotki, kwiaty rumianku, cukier puder do dekoracji) Sposób przygotowania Kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Następnie wylepiamy formę, dziurkujemy ciasto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Obciążamy ciasto np. grochem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania