ciasto - 162322 przepisów (strona:2554/10822)

Pizza orkiszowa z rukolą i szynką szwarcwaldzką 199

Pyszna, domowa pizza na cienkim, orkiszowym spodzie. Składniki na 2 duże pizze na cienkim cieście: ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli ok 280 ml ciepłej wody 1 saszetka drożdży instant 2-3 łyżki oleju sos pomidorowy: 150 g przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli(...)wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy olej. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto, starając się nie dosypywać mąki ani nie dolewać wody.  Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok godzinę

Ze smakiem i z pasją
Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 170

zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico z siłą wodospadu. Ostatkiem dobrego wychowania powstrzymałam się przez zrzuceniem tego szatana ze schodów(...)partiami i delikatnie mieszamy szpatułką, żeby nie stracić powietrza. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ja kładę na spód papier i zaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczkiem, patyczek jest suchy, to wyciągamy

ladykitchen
Szybki jabłecznik 149

Przepis na to ciasto jest dość stary. Pochodzi od mojej babci. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie(...)Szybki jabłecznik Składniki: 8 jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy cukier i olej. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy

PatiGotuje
Proziaki z koperkiem o nucie chili 372

lubiane. Ja po swojemu je przerobiłam, i smakiem się (nie tylko ja 😃) zachwyciłam. Zachowały swoje składniki podstawowe, ale dzięki koperkowi i olejowi rzepakowemu chili wyszły wyjątkowe. Żółtego koloru ciasto nabrało, a podczas  jedzenia nutę ostrości się wyczuwało. Wyszły naprawdę znakomicie, same smakowały wyśmienicie, z kefirem idealnie, a jako dodatek do sałatek genialnie.   Kuchnia podkarpacka  jest zaczarowana(...)jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej chili. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi.  W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).  Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar 174

Bardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar . Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej(...)wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką, tylko do połączenia składników. Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać – nie trzeba mieszać dokładnie. Ciastem napełnić formę. Rozłożyć warstwę mrożonych malin. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Zrobić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W kubku wymieszać

Zasmakuj Kuchni
Listopadowe zadziwienie i ciasto dyniowe z mandarynkowym syropem 143

porze nosiłam już czerwony, zimowy płaszcz. Cóż, jeszcze kilka dni wytrzymam bez niego; w końcu muszę się choć odrobinę z tą myślą oswoić... Dzisiaj mam dla Was obłędnie pyszne ciasto, które rozjaśni nawet najciemniejsze listopadowe popołudnie. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 1/2017, i od razu się w nim zakochałam. Dyniowe, wilgotne, a w dodatku z mandarynkami zamiast(...)popularnych w tego typu wypiekach pomarańczy. Nie mogłam się oprzeć, szczególnie, że i dyniowe puree, i mandarynki, czekały na wykorzystanie. Ciasto smakuje obłędnie na ciepło, podane z lodami, choć wydaje się wtedy nieco zakalcowate. Gdy pozwolicie mu całkowicie wystygnąć, nadal będzie niesamowicie wilgotne, ale wrażenie zakalca znika. Dzięki polaniu mandarynkowym syropem długo zachowuje świeżość i nawet po czterech - pięciu dniach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z kaczką 218

kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z kaczką Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz(...)zamienić na majeranek), sól i pieprz. Ilość zależy od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Jeśli tak jak ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli Ci na ulepienie

nietylkopasta.pl
Tarta cebulowa 171

swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych sałatek. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 duże białe cebule pokrojone w cienkie plasterki – 250 g gęstej śmietany kremówki – 1 1/3 szklanki(...)startego sera żółtego , najlepiej ementalera – 250 g sera ricotta – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż chwile aż zmięknie. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj

I LOVE LIFE
Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru) 128

wpasował. Na koniec wystarczy jeszcze polać ją syropem klonowym od Kuchni Świata i tak możemy poczekać do zimy i makowych, świątecznych klimatów 🎅       Składniki (śr: 18 cm): Ciasto ryżowo-jaglane -170g mąki ryżowej -90g mąki jaglanej -½ szkl. mleka kokosowego  lub  mleka bez laktozy   -¼ szkl. oleju koksowego płynnego -4 łyżki ksylitolu -1 jajko(...)raczka :) - syrop klonowy MOHAWK JABŁKOWE NADZIENIE Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Smażyć na nieprzywierającej patelni do zmiękczenia. Można posypać cynamonem. JAK ZROBIĆ RACZKA - kliknij aby powiększyć CIASTO RYŻOWO-JAGLANE Mleko, olej, ksylitol, wymieszać do rozpuszczenia. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z jajkiem i mokrymi składnikami. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy (wyłożonej na dnie papierem

Candy Pandas
Faworki z zeszytu mojej Mamy 125

czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche – obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. My (dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg(...)głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy do niej szczyptę soli, następnie resztę składników, mieszamy rękoma około 15 minut, w międzyczasie klepiemy wałkiem ciasto, i tak wyrabiamy – klepiemy, wyrabiamy – klepiemy, itp. dzięki czemu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu będzie miało ciekawe charakterystyczne „purchelki”; Po wszystkim ciasto kroimy na kilka

Zasmakuj Kuchni
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 136

zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu składnikowi jakim jest…smalec. Tak, ten zły smalec, na którym wszyscy wieszają psy Ja nie używam smalcu w kuchni(...)null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W kubeczku rozcieramy dro\u017cd\u017ce z 2 \u0142y\u017ckami cukru.\r","Z Podanych sk\u0142adnik\u00f3w r\u0119cznie lub w robocie, zagniatamy ciasto.\r","Mo\u017cemy post\u0119powa\u0107 tak jak autor wspomnianego bloga, ale ja rozwa\u0142kowa\u0142am ciasto na placek.\r","Posmarowa\u0142am placek marmolad\u0105.\r","Placek zawin\u0119\u0142am

Mieszam w Garnku
Ciasto Kubuś 545

Ciasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować!   SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI(...)pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy   Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały przepis - Ciasto Kubuś at AleTorcik

AleTorcik
Sałatka z dynią i figami 199

już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta(...)pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką

Kulinarne przygody Gatity
JABŁECZNIK Z POŁÓWKAMI JABŁEK 186

Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne.  SKŁADNIKI Ciasto: blaszka 26x21 cm 2 szkl. mąki, 200 g masła, 150 g serka waniliowego, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 małych jabłek, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą(...)Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem. Źródło przepisu znajdziesz

słodki bratek
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1200

mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.     Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy:   ciasto(...)nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy   cukier puder do posypania   Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.   Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania