ciasto - 164325 przepisów (strona:2552/10955)

Piaskowe ciasteczka obtaczane w cukrze pudrze. 139

szybko, a wychodzi ich całkiem sporo. Polecam podać z filiżanką kawy, przynajmniej ja tak lubię. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla dzieci czy nawet na piknik. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy pół małej łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mąka pszenna(...)posypania stolnicy cukier puder do obtoczenia ciastek ( tak kilka łyżek ) Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, nadal ucieramy, gdy z ciasta zrobią się grudki przekładamy je na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy, w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt luźne dosypujemy

Izabelawkuchni
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka 294

łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso: filet z kurczaka - 1, podwójny papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta tymianek - szczypta sól, pieprz Ciasto: mąka pszenna - 1/2 szklanki jajko - 1 mleko - 1/4 szklanki papryka słodka - szczypta papryka ostra - duża szczypta sól, pieprz mąka - do obtoczenia Wykonanie: Domowe frytki belgijskie: Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt grubszych(...)kroimy w paski. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, tymiankiem, solą i pieprzem. W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, jajko, mleko, paprykę słodką i ostrą. Kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Polecam smażenie mięsa na patelni, a nie we frytkownicy, ponieważ duża część mąki opadnie

Pogotujmy.pl
Żytni chleb na liściach tataraku 190

zbyt mało liści można zamrozić wszystkie. Po wyjęciu z zamrażarki te bardziej grubsze przed wyłożeniem foremki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa aby nam nie sterczały i lepiej przylgnęły do ciasta. Jeśli nie macie możliwości zerwania tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni(...)150g letniej wody. Składniki zaczynu po wymieszaniu w misce, pozostawiamy na minimum 12 godzin. Można zaczyn przetrzymać dłużej, jeśli zakwas jest zbyt młody, lub zauważymy, że fermentacja ciasta nie przebiegła do końca. Dobrą fermentację ciasta, poznamy po nieskończonej ilości pęcherzyków, po pulchnej delikatnej konsystencji, przy zamieszaniu łyżką. Ciasto właściwe 420g zaczynu, całość, 500g mąki żytniej typ 1400, 450g letniej wody

Leśny Zakątek
OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 200

diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki z brązowego ryżu Radix-Bis 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa tortilla z kurczakiem 213

dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było zbyt nudno, cały sekret tkwi w cieście – tak naprawdę to naleśniki, jednak troszkę grubsze niż te tradycyjne, przygotowane na słodko, czy do krokietów . Dodatkowo, proponuję Wam wersję bezglutenową, nie dlatego, że to teraz takie modne(...)dlatego, że mają ciekawszy smak niż te tradycyjne, przygotowane z mąki pszennej. Tak jak wspomniałam, główną rolę w tym daniu odgrywa ciasto. Dodatki możecie sobie dobrać dowolnie. Ja postawiłam na tradycyję – kurczak i warzywa, ale równie dobrze możecie dodać inne, ulubione dodatki, np. odchudzone kotlety z feta i pesto , a do tego awokado, warzywa i sos Kombinacji jest wiele

365 dni dookoła kuchni
Co dziś w piekarniku-bułki kajzerki 209

świeżych drożdży 1¼ łyżki soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ręcznie 15 minut lub mikserem z hakiem 10 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Złóż ciasto(...)kilka razy tak aby uszło z niego powietrze, nie zagniataj tylko składaj jak kopertę. Pozostaw ciasto na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułki. Spłaszcz lekko i przykryj ściereczką. Ostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj bułki wodą z miodem i posyp obficie makiem. Ostrym zrób pięc półkolistych nacięć. Wstaw kajzerki

codojedzenia
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 216

obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki można podawać na słodko z owocami, cukrem, konfiturą, dżemem(...)wytrawnie – z mięsem, warzywami, serami – co kto lubi. Francuskie naleśniki crepes są niezwykle cienkie (także dzięki składnikom ciasta) i najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem

Pociąg Do Kuchni
Sernik tiramisu 247

Przepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty(...)cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA – 100 g deserowej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawę łączymy z Amaretto. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy wraz z cukrem, aż masa zmieni kolor na jaśniejszy i będzie puszysta. Wówczas

Relaxtime
Grillowe pszenne placki na kefirze 227

Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z sałatkami, kiełbaskami do podania. Bardzo szybko placki się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące(...)mielona do smaku, 2-3 łyżki wody, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Mąkę mieszamy proszkiem do pieczeni, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-5 minut.  Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy

Moniki Smakołyki
Mleczna kanapka 175

Mleczna kanapka Mleczna kanapka czyli ciasto dla wielbicieli mleka i czekolady. Mój syn uwielbia te popularne batoniki więc z okazji jego imienin postanowiłam upiec ich domowy odpowiednik i to był strzał w dziesiątkę :) Ciasto udało się świetnie i wszystkim smakowało pomimo tego że jest dość słodkie. A syn ciągle dopytuje kiedy będzie powtórka(...)cóż do następnych imienin czekać chyba nie będziemy ;) Składniki potrzebne do przygotowania mlecznej kanapki: Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, ¾ szklanki cukru, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju Masa: 350g masła, 2 szklanki pełnego mleka w proszku, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ szklanki mleka, Polewa

Gotuj Się Kto Może
Tarta z porami 175

teraz żałuję że dopiero teraz bo tarta jest bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Zdziwiła mnie dość mocno tak duża ilość masła ale teraz już wiem że dzięki temu ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania tarty z porami: Ciasto: 200g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 50 ml wody, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 250g(...)tarty z porami: Mąkę wsypuję do miski i dodaję utarte na tarce o grubych oczkach twarde masło, żółtko, wodę oraz sól i zagniatam w gładkie ciasto, którym wylepiam foremkę na tartę. Spód ciasta nakłuwam dość gęsto widelcem żeby ciasto się nie wybrzuszyło i wkładam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Pory kroje wzdłuż na pół

Gotuj Się Kto Może
CZEKOLADOWE RAVIOLI Z SOSEM KARMELOWYM 174

serka maskarpone śmietana kremówka odrobina soku z cytryny szczypta cynamonu 1 gruszka szczypta cukru pudru 1 tabliczka czekolady karmelowej białe 150 ml śmietany kremówki garść pałek migdałowych CIASTO: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część(...)ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta.    FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy.  SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady i mieszamy.  Na cieście w równych

Kuchnia w oparach
LODY BUDYNIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 130

Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe? 1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY 3 łyżki cukry brązowego garść pokruszonych płatków śniadaniowych 2 żółtka 500 ml mleka szczypta cynamonu 1 op. ciasta francuskiego 1 białko dżem Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie. Żółtka ubić(...)zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków. Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy. Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się.  Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania