biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje(...)zieloną piankę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki - na kilkanaście minut, aby masy trochę stężały. Na górę wylej zimną galaretkę agrestową, może być już lekko tężejąca, i udekoruj ciasto truskawkami tak, by zanurzały się w galaretce. Włóż ciasto na przynajmniej kilka godzin do lodówki lub najlepiej na noc. Rano zdejmij obręcz tortownicy i ewentualny papier. Boki tortu posmaruj bitą śmietaną
Anioszek w kuchnisezonie truskawkowym muszę zrobić chociaż raz ciasto z galaretką a najlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu(...)całość była bardziej świeża i soczysta. *foremka 25*23 cm (trochę mniejsza od standardowej) Składniki: na ciasto: 250 g masła 6 łyżek kakao 1 szklanka cukru 10 łyżek wody 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży. W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Polać ciasto oliwą i wymieszać, by powierzchnia była szklista. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na godzinę - półtorej (zależnie od pogody) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto do formy nadając mu pożądany kształt. Oprószyć mąką. Odstawić jeszcze raz ciasto do wyrośnięcia. O tej porze roku wystarczy kwadrans. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°. Wstawić ciasto do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 190° C i piec 30 minut. Po upieczeniu ciasto posmarować z wierzchu wodą i włożyć do wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały(...)dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Moje ciasto piekłam w foremce o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Masło
Ciastkozercyupatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą na bazie masła i mielonych migdałów. Yotam przerobił ją na kuszący kolorami wytrawny wypiek dodając do migdałowego kremu(...)małym malakserze) 2 rozgniecione ząbki czosnku 100 g sera ricotta 20 g parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól
Chilli Czosnek i OliwaNajlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku i orzechów jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą(...)miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów
Pyszności Słodkościmąki pszennej 200 ml gorącej wody po łyżeczce słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku, oregano sól Mąki i przyprawy mieszamy w misce, połową gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu wody, aż do uzyskania gładkiego ciasta (Uwaga każda mąka ma inną chłonność, raz zużyjemy 200 ml wody, a za drugim razem 180 ml, tak więc ważne jest(...)wylać od razu całości do ciasta, bo może się okazać później za rzadkie). Przekładamy ciasto na blat/stolnicę i rozwałkowujemy go. Im nasze ciasto będzie cieńsze tym łatwiej będzie nam uzyskać pożądaną chrupkość. Następnie tniemy nasze ciasto na trójkąty. Są dwa sposoby smażenia nachos. Pierwszy (który mi osobiście bardzie odpowiada) – smażenie partiami na głębokim tłuszczu np. frytkownicy. Nasze nachos
PatiGotujeBiszkopt jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych ciast. Na jego podstawie można wyczarować cudowne torty, ciasta z owocami, czy z masą. Jego ogromną zaletą jest także to że jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. Szczerze powiedziawszy, przeglądając wiele przepisów na biszkoptowe ciasto czasami zastanawiam się dlaczego ludzie komplikują taki prosty przepis:) Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest taka(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy
PatiGotujesłodka i krucha. No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka? Polecam Wam również przepis na „Szarlotkę z kremem”. Szarlotka z kisielem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (waga po obraniu) około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze(...)jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej) kisiel cytrynowy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i cukier. Dobrze zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ja na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka ścieramy na tarce o dużych
PatiGotujeproporcje. Polecam Wam przygotowanie ich w większej ilości i zamrożenie ich. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli przygotować błyskawiczny obiad. Pierogi ruskie (około 80 sztuk) Składniki: podwójna porcja ciasta na pierogi z TEGO PRZEPISU Farsz: 500 g tłustego lub półtłustego sera białego 500 g ziemniaków łyżka suszonego majeranku 2 ząbki czosnku pieprz sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej(...)ziemniaków przeciskamy przez praskę biały ser. Następnie dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, majeranek, sporą ilość pieprzu i soli. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas wyrabiania ciasta. Ciasto przygotowujemy dokładnie według tego przepisu. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po łyżce farszu (mniej więcej, tyle ile się zmieści). Boki ciasta dokładnie sklejamy. Gotujemy w dużej ilości
PatiGotujegotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki salami(...)misce wymieszać mąki z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodzieDelikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatycała w skowronkach” i aż wstyd się przyznać, ale na jednym się nie skończyło. Tarta zniknęła błyskawicznie, ale ten wiosenny romans, zamierzam jeszcze nie raz powtórzyć… Składniki: Ciasto: 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 2 żółtka 0,75 szklanki (90 g) cukru pudru Krem: 1 kubeczek (250 g) śmietanki(...)truskawek 2 owoce kiwi kilka winogron Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto
Fitsweet.metemat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. Mój ulubiony to pomarańczowy sernik z polewą z białej czekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy(...)Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto kakaowe z kulkami serowymi. Ciasto z serowymi kulkami Dla tych, którzy preferują Świeta w wersji FIT polecam przepis na dietetyczne, zdrowe Rafaello i koniecznie zajrzyjcie do kategorii FIT. FIT Rafaello Z kolei u tych, którzy nie liczą kalorii
Fitsweet.meProponuję Wam dzisiaj kolejne ciasto bez pieczenia - napoleonkę. Do jej przygotowania potrzebne są krakersy lub herbatniki (ja użyłam krakersów, bo bardzo lubię słono-słodki smak w cieście) oraz masa budyniowa, którą wylewa się na ciastka i wstawia do lodówki by stężała. Nic prostszego. Można ją udekorować świeżymi truskawkami, malinami czy jagodami. Polecam! 1 paczka krakersów lub berbatniki Masa budyniowa(...)zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Gdy mleko zagotuje się, wlać zmiksowaną masę i gotować ciągle mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Ciepłą masę wylać na krakersy. Przykryć pozostałymi krakersami. Ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Tę porcję ciasta robiłam w blaszce o wymiarach 27x22 cm. Jest to nieco mniejsza forma niż standardowa. Do blaszki o większych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie