Proziaki z koperkiem o nucie chili 418lubiane. Ja po swojemu je przerobiłam, i smakiem się (nie tylko ja 😃) zachwyciłam. Zachowały swoje składniki podstawowe, ale dzięki koperkowi i olejowi rzepakowemu chili wyszły wyjątkowe. Żółtego koloru ciasto nabrało, a podczas jedzenia nutę ostrości się wyczuwało. Wyszły naprawdę znakomicie, same smakowały wyśmienicie, z kefirem idealnie, a jako dodatek do sałatek genialnie. Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana(...)jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej chili. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej
Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar 223Bardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar . Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej(...)wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką, tylko do połączenia składników. Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą, solą i kakao i krótko wymieszać – nie trzeba mieszać dokładnie. Ciastem napełnić formę. Rozłożyć warstwę mrożonych malin. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Zrobić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W kubku wymieszać
Zasmakuj Kuchni
Listopadowe zadziwienie i ciasto dyniowe z mandarynkowym syropem 203porze nosiłam już czerwony, zimowy płaszcz. Cóż, jeszcze kilka dni wytrzymam bez niego; w końcu muszę się choć odrobinę z tą myślą oswoić... Dzisiaj mam dla Was obłędnie pyszne ciasto, które rozjaśni nawet najciemniejsze listopadowe popołudnie. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 1/2017, i od razu się w nim zakochałam. Dyniowe, wilgotne, a w dodatku z mandarynkami zamiast(...)popularnych w tego typu wypiekach pomarańczy. Nie mogłam się oprzeć, szczególnie, że i dyniowe puree, i mandarynki, czekały na wykorzystanie. Ciasto smakuje obłędnie na ciepło, podane z lodami, choć wydaje się wtedy nieco zakalcowate. Gdy pozwolicie mu całkowicie wystygnąć, nadal będzie niesamowicie wilgotne, ale wrażenie zakalca znika. Dzięki polaniu mandarynkowym syropem długo zachowuje świeżość i nawet po czterech - pięciu dniach
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z kaczką 295kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z kaczką Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz(...)zamienić na majeranek), sól i pieprz. Ilość zależy od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Jeśli tak jak ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli Ci na ulepienie
nietylkopasta.pl
Tarta cebulowa 242swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych sałatek. Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 duże białe cebule pokrojone w cienkie plasterki – 250 g gęstej śmietany kremówki – 1 1/3 szklanki(...)startego sera żółtego , najlepiej ementalera – 250 g sera ricotta – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż chwile aż zmięknie. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj
I LOVE LIFE
Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru) 178wpasował. Na koniec wystarczy jeszcze polać ją syropem klonowym od Kuchni Świata i tak możemy poczekać do zimy i makowych, świątecznych klimatów 🎅 Składniki (śr: 18 cm): Ciasto ryżowo-jaglane -170g mąki ryżowej -90g mąki jaglanej -½ szkl. mleka kokosowego lub mleka bez laktozy -¼ szkl. oleju koksowego płynnego -4 łyżki ksylitolu -1 jajko(...)raczka :) - syrop klonowy MOHAWK JABŁKOWE NADZIENIE Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Smażyć na nieprzywierającej patelni do zmiękczenia. Można posypać cynamonem. JAK ZROBIĆ RACZKA - kliknij aby powiększyć CIASTO RYŻOWO-JAGLANE Mleko, olej, ksylitol, wymieszać do rozpuszczenia. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z jajkiem i mokrymi składnikami. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy (wyłożonej na dnie papierem
Candy Pandas
Faworki z zeszytu mojej Mamy 193czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche – obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. My (dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg(...)głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy do niej szczyptę soli, następnie resztę składników, mieszamy rękoma około 15 minut, w międzyczasie klepiemy wałkiem ciasto, i tak wyrabiamy – klepiemy, wyrabiamy – klepiemy, itp. dzięki czemu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu będzie miało ciekawe charakterystyczne „purchelki”; Po wszystkim ciasto kroimy na kilka
Zasmakuj Kuchni
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 212zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu składnikowi jakim jest…smalec. Tak, ten zły smalec, na którym wszyscy wieszają psy Ja nie używam smalcu w kuchni(...)null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W kubeczku rozcieramy dro\u017cd\u017ce z 2 \u0142y\u017ckami cukru.\r","Z Podanych sk\u0142adnik\u00f3w r\u0119cznie lub w robocie, zagniatamy ciasto.\r","Mo\u017cemy post\u0119powa\u0107 tak jak autor wspomnianego bloga, ale ja rozwa\u0142kowa\u0142am ciasto na placek.\r","Posmarowa\u0142am placek marmolad\u0105.\r","Placek zawin\u0119\u0142am
Mieszam w Garnku
Ciasto Kubuś 622Ciasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI(...)pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały przepis - Ciasto Kubuś at AleTorcik
AleTorcik
Sałatka z dynią i figami 245już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem. Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta(...)pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką
Kulinarne przygody Gatity
JABŁECZNIK Z POŁÓWKAMI JABŁEK 230Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka 26x21 cm 2 szkl. mąki, 200 g masła, 150 g serka waniliowego, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 małych jabłek, cynamon, lukier WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą(...)Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem. Źródło przepisu znajdziesz
słodki bratek
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1241mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana. Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy: ciasto(...)nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy cukier puder do posypania Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy
Jadło i czytadło
Szarlotka z żółtym serem 253mdła w smaku i ratowano ją dodatkiem słonego sera np. cheddara, który dodawał potrawie głębi. Ponieważ szarlotka smakuje lepiej na ciepło, ser najlepiej jest dodać przed samym podaniem podgrzewając ciasto. W ten sposób otrzymasz też klasyczną szarlotkę bez sera dla tych domowników, którzy się nie zdecydują na pyszne wykończenie deseru. Macie odwagę się sami przekonać? Składniki Spód do tarty(...)mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki cynamonu szczypta soli Do podania: Starty żółty ser (cheddar lub gouda) Przepis na szarlotkę z żółtym serem Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy szybko. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki. Możemy to też zrobić poprzedniego dnia, albo po prostu mieć porcję ciasta na zaś
Ugotowane pozamiatane
Tarta z figami i kozim serem 161figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W tym przepisie ciasto na tartę wzbogaciłam dodatkowo o odrobinę mąki lnianej. Cieszę się, że Lidl poszerzył gamę mąk dostępnych w sklepie gdyż często robię tam zakupy i będę teraz miała większy wybór. Warto naszą(...)rabarbarem na samej mące pełnoziarnistej i była dla mnie za gorzka, więc namawiam Was aby pomieszać mąkę białą pszenną z pełnoziarnistą wedle uznania. Tarta z figami i kozim serem Ciasto 125 g masła 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej tortowej 30 g mąki lnianej 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki mleka 1,5 łyżki octu jabłkowego Farsz
Pieguskowa Kuchnia
Babeczki z kremem kakaowym i owocami 189chłodny jesienny wieczór zapraszam na pyszne babeczki z kremem kakaowym i owocami. Babeczki doskonale poprawią humor podczas jesiennej chandry. Ucieszą podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI : Ciasto: 1,5 szklanki mąki, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 150g masła, 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek likieru Chocotella Dalkowski, Dodatkowo: dowolne ulubione(...)owoce PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Krem: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasi