ciasto - 162322 przepisów (strona:2582/10822)

ciasto na pizzę z dodatkiem czarnych oliwek 196

ciasto jest fantastyczne! Drożdżowe, elastyczne i aromatyczne dzięki niecodziennemu dodatkowi oliwek. Świetnie się z nim pracuje. Myślę, że znakomicie sprawdziłoby się również jako ciasto na bułeczki, z pewnością kiedyś wypróbuję! Pizza na takim spodzie smakuje wyśmienicie. Na wierzch każdy może "naładować" swoje ulubione dodatki. Co do sposobu podania zaś: polecam, bo jestem ostatnio oczarowana! Na gotową, upieczoną pizzę zamiast tradycyjnego(...)znakomicie wygląda :) Powiem szczerze: ostatnio jadamy tylko taką; inna już mi nie smakuje... składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 szk ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 0,5 kg mąki 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 3/4 szkl oliwek bez pestek Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce

6niebo
Pizza z jajkiem i łososiem 191

uwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką

VioletoweKucharzenie
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 288

gluten pszenicy zwyczajnej. Natomiast osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu, mimo wielu plusów, powinny sobie odmawiać wszelkich wyrobów z płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody(...)rozcieramy w palcach, tak długo, aż otrzymamy tzw. kruszonkę. Dodajemy żółtko, chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy wodę i wszystko razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na formę/formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Zazwyczaj podpiekamy w 190 stop.C

gutfut
Focaccia z serem feta i oliwkami 181

Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)zielonych 70 g sera feta 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać. Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ). W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni

kolorowotorcikowo
Drożdżowe "takie coś" 169

Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest nieprzewidywalne a szczególnie wtedy,  kiedy kombinujemy z kolorami. W trakcie rośnięcia tworzy niepowtarzalne wzory.  Tak jest z naszym ciastem. Każdy kawałek jest inny:  w jednym jest zebra, w innym szachownica. Wiórki i mak dodają smaku.     Składniki: -ok. 40 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -220 ml ciepłego(...)cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko, 4 żółtka, 22 dkg mąki i miksujemy, Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Do jasnej części ciasta dodajemy 7 dkg mąki  i wyrabiamy. Do ciemnej dodajemy 5 dkg mąki i wyrabiamy

Maminek kulinarny
Biszkopt kokosowy z jabłkami 152

Dzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia to ciasta będzie idealne dla osób chorujących na celakię :) Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu 6 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)wsypać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać. Do ubitych białek partiami dodawać zmielone wiórki kokosowe, olej kokosowy i żółtka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Ciasto piec w 180ºC przez około 40-50 minut (do zarumienienia i suchego patyczka!). Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 161

Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy(...)wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do formy i lekko ugnieść, aby dopasować do brzegów. Wystające brzegi odciąć. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć je specjalnymi odważnikami do tarty lub np. suchą fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju

Bullio
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 174

mojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału

moj przepis na
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 256

nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie(...)gospodynie do kapusty kiszonej dodają świeżej kapusty. Ja jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 45 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty

Trzeci talerz
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 161

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu przeeeeepyszne? Ciasto jest rewelacyjne (przepis z moich notatek na rogaliki) i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną. Przyznam, że już chyba przerobiłam wszystkie swoje pomysły(...)drożdżami. Następnie na środku zrobić w niej dołek, wlać roztopione masło i ciepłe mleko. Całość wymieszać łyżką lub za pomocą widelca. Kolejnie wbić jajka i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne oraz zacznie idealnie odchodzić od dłoni (do około 10 minut ręcznie lub krócej mikserem z hakiem). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić

Di gotuje
Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią 124

Warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego, nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. Co dobrego można z niego zrobić? Wiele rzeczy, a nadchodzący weekend można wykorzystać na przygotowanie leniwego i długiego śniadania. Warto podać wtedy tartaletki z ricottą i cukinią, które gościły dzisiaj na moim śniadaniu. Po 20 minutach otrzymałam śniadanie na ciepło, w stylu włoskim. Kocham takie klimaty(...)Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią / około 10 tartaletek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża cukinia suszony tymianek do posypania 500 g ricotty sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy kółka. Cukinię, umytą i osuszoną kroimy na cienkie plastry. Każde kółko ciasta francuskiego smarujemy ricottą. Na wierzchu układamy trzy plasterki cukinii

Moja smaczna kuchnia
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 272

wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju  (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt klejące dosypać(...)pozostałe 10g mąki żytniej. Gotowe ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam do wyrastania na ok.2-3h, w dość ciepłe miejsce. Po tym czasie (ciasto musi wyraźnie powiększyć swoją objętość), odrywam kawałki ciasta (dłońmi maczanymi w oliwie lub oprószonymi mąką) i formuję 8-10 bułek. Każdą odkładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam na ok.1-1

Smaczne Zdrowe
PIEROGI Z BANANAMI 147

serem albo truskawkami?! Nie koniecznie! Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną! Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis! Idealne, delikatne ciasto, słodkie banany – świetnym pomysł na słodki obiad nie tylko dla dzieci! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * gorąca woda – 1/3 szkl * sól – szczypta * olej(...)łyżka DODATKOWO: * miękkie banany – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę z dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ). Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut. CAŁOŚĆ: Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, na każdym układamy plaster ( cięty na skos ) banana, przykrywamy drugim płatkiem ciasta

Ostra na Słodko
Ciasteczka z cynamonem 158

swój sposób na pozbycie się nudy, sposób, który zadowala wszystkich domowników. Nuda odchodzi precz, a w domu pojawiają się łakocie, które zajadamy z przyjemnością. Nasz sposób na nudę ? PIECZEMY ! ... ciasta i ciasteczka. Iga ma swoją kucharską książeczkę pełną ciekawych przepisów na ciasteczka. Ulubieni bohaterowie małych dziewczynek, czyli koniki Ponny zachęcają do upieczenia prostych ciastek. I właśnie z tej książki pochodzi(...)przepis na ciasteczka. W oryginale - "magiczne ciasteczka z dziurką" . Ciasteczka nie wymagają jednak magicznych umiejętności, co zdecydowanie ułatwia pracę. Polecam Wam przygotować ciasto, do wycinania zaś i posypywania ciastek, zaangażujcie swoje pociechy.  Będzie to dla nich zarówno zabawa, jak i nauka i oczywiście miły sposób na spędzenie wspólnych chwil. Składniki: 250 g zimnego masła 8 łyżek cukru

kolorowotorcikowo
Cały obiad w jednym, czyli schab w szpinakowej pierzynce, zapiekany w cieście francuskim 137

ciekawych pomysłów na obiad ze schabu. Zamiast smażyć tradycyjnego schabowego, zajrzałam do lodówki i wpadł mi do głowy ten przepis. Zawsze mam w domu jakiś ser, zawsze coś zielonego. Ciasto francuskie też lubię mieć, gdyż w razie sytuacji podbramkowej, można z niego wyczarować coś słodkiego, lub, jak w tym przypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie(...)schabu bez kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego  1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) soli i pieprzu Schab w kawałku marynujemy

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania