ciasto - 164325 przepisów (strona:2578/10955)

murzynek z gruszkami i kremem karpatkowym 728

Klasycznego murzynka wzbogaciłam gruszkami, które przykryłam warstwą kremu karpatkowego i domową polewą. Słodycz przełamałam kwaśnymi domowymi powidłami śliwkowymi.  W efekcie wyszło fajne wilgotne domowe ciasto, takie zwyczajne ale smaczne.  *foremka 25*34  Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki(...)chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z  sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Gruszki obrać i pokroić w średniej wielkości kostki, ułożyć je na cieście, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.   W międzyczasie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pełnoziarniste paszteciki w wegańskiej odsłonie 258

mięsną wersją nigdy nie przepadałam, ta jak najbardziej uwiodła moje kubki smakowe.  BeVege nie zawiodło mnie, pasztet idealnie sprawdził się jako farsz, a w połączeniu z chrupiącym ciastem, stworzył duet idealny. Blaszka rozeszła się dosłownie "w mgnieniu oka". Najbardziej zaskoczony okazał się mój młodszy brat, który zawsze stronił od wegańskich zamienników produktów zwierzęcych. Skuszony zapachem świeżo upieczonych pasztecików, postanowił(...)jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-30 minut (im dlużej tym lepiej). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże.  Zagniatamy ciasto, jeśli jest za twarde, dodajemy ciepłą wodę, jeśli zbyt lepkie-odrobinę mąki. Musimy dokładnie wyrobić ciasto. Najlepiej ugniatać je przez minimum 5 minut. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Smiling Shrimp
Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym 214

serowy, który dodaję do deserów różnego rodzaju. Tym razem użyłam go do babeczek. Moim gościom bardzo  smakowały. Ciasteczka francuskie z  śliwką i kremem serowym. Ciasteczka: 1 płat ciasta francuskiego duże  śliwki ok 6 szt. cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy) 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki startej czekolady(...)deserowej uprażone płatki migdałowe do dekoracji Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Podobnie przygotuj kwadraciki z papieru do pieczenia. Ułóż papierki do foremek mufinowych tak, by rożki wystawły. Włóż na nie kwadraciki ciasta lekko je przekręcając. Spody ciasta ponakłuwaj widelcem - wstaw na chwilę do lodówki. Nagrzej piekarnik do temp. podanej na opakowaniu ciasta w jakiej należy je piec, Umyj i pokrój

Gotuj Sam!
cepeliny z bryndzą 173

tarce, odciskamy sok do miseczki i odstawiamy. Gdy sok się ustoi odlać go a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane i starte łączymy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Dwukolorowe bajgle 202

pustkami to w nocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty, i ten zabieg powoduje, że to ciasto jest wyjątkowe. Ps. idealną świeżość zachowują 2 dni, tyle wiem(...)minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. OLYMPUS DIGITAL

greenscarf
Ciasto na pizzę pełnoziarniste. 256

izza na cieście z mąki pełnoziarnistej jest o wiele zdrowsza, dlatego dziś podam Wam przepis na takie ciasto. Zapraszam po przepis : Składniki : 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 5 dkg świeżych drożdży 3/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób wykonania :   W odę podgrzej, aby była lekko ciepła, rozpuść w niej cukier i drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj(...)odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Naczynie z rozczynem możesz przykryć ściereczką. Następnie dodaj resztę mąki, sól i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby było zbyt rzadkie dodaj trochę mąki, natomiast jeżeli jest za gęste dolej odrobinę ciepłej wody. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na kilka minut

Przepisy i porady kulinarne
Smaki wakacji.Jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami. 277

tester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę(...)sól. Wbij jajko. Wlej pozostałe mleko. 3. Dodaj zaczyn i olej. 4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne. 5. Zostaw je  w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody

U Fiolki
Bułeczki dyniowe z serem i chałka. 218

mieszamy sam środek i pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki można zarabiać ciasto.Gdy się wszystko połączy dodajemy jajka i olej i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Ciasto nie może kleić się do rąk, można dodać ewentualnie troszkę mąki ale nie za dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto(...)udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki, na jednym kładziemy kopiastą łyżeczkę sera i przykrywamy drugim krążkiem dobrze wkoło zlepiając tworząc zgrabną bułeczkę.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym

Sama słodycz i szczypta chili
Wegańskie owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami 287

jesienią, gdy obok pięknych, kolorowych śliwek i dojrzałych brzoskwini nie można przejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość, gdyż nie zwiera ono ani grama białego cukru. Crumble z owocami sezonowymi na chłodniejsze dni W chłodne dni na przełomie lata i jesieni bezglutenowe(...)brzoskwiniami świetnie sprawdza się również w roli deseru. Kiedy masz ochotę na szybkie “coś słodkiego” lub zaskoczy Cię niespodziewana wizyta gości, których chcesz poczęstować czymś smakowitym, to ciasto będzie idealne. Przygotowanie go zajmie Ci dosłownie parę minut a i czas pieczenia jest bardzo “przyjazny”. Crumble możesz przygotować w kilku mniejszych kokilkach lub w jednej dużej formie

Book of spells
Kluski szagówki mojej mamy 240

trójkątnych opakowaniach i poleca ponieważ ma "suchą" konsystencję przez co nie trzeba było dodawać dużo mąki) 3 mega czubate łyżki mąki pszennej plus mąka do podsypywania przy wyrabianiu ciasta) szczypta soli Sposób przygotowania: Twaróg wrzucamy do miski i rozduszamy/rozkruszamy widelcem dodajemy jajko, mieszamy dalej widelcem dodajemy sól i mąkę, mieszamy widelcem aż wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto na deskę/stolnicę obsypaną mąką i rękami wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dosypując mąki dzielimy ciasto na pół formujemy z ciasta wałeczek (możecie zobaczyć w załączonym filmiku) moja mama oddusza na cieście wzorki nożem, a następnie kroi wałeczek na kluski (romby) gotujemy w lekko osolonej delikatnie wrzącej wodzie, 5 minut od wypłynięcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka z papierówek pod chmurką 243

wracając do szarlotki… Jest super delikatna, nie za słodka, dokładnie taka jaką lubię! Ale wierzę że i Tobie posmakuje. Wróć- ja jestem tego pewna! Czego potrzebujesz? Aby zrobić ciasto kruche musisz wziąć: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kostkę margaryny (250g) 5 żółtek Ponadto potrzebujesz: 2 kg papierówek niecałe(...)szklanki cukru szczypty soli paczki budyniu waniliowego No to ruszamy… Suche składniki mieszasz ze sobą, po czym dodajesz margarynę i wszystko dokładnie siekasz. Następnie wrzucasz żółtka i zagniatasz ciasto. Dzielisz je na dwie nierówne części. Mniejszą chłodzisz a większą rozwałkowujesz cienko i wykładasz nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Podpiekasz w temp. 180 stopni C, przez

Arbuziaki
Ciasto snickers 276

Chciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});       Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Oryginalny smak
Ciasto z cukinii i kokosu 187

Ciasto z cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu  Aromat , kto jeszcze nie widział  to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?  A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii(...)mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.  Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce a już na pewno należy

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z kremem cytrynowym i figami 226

piórko, lekko cytrynowy krem na bazie ricotty, cudownie słodkie figi, które pod wpływem temperatury delikatnie się karmelizują, chrupiące i aromatyczne płatki migdałowe, a to wszystko otulone kruchym, maślanym ciastem. Ta tarta smakuje genialnie zawsze i wszędzie, zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Polecam! Składniki Ciasto 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła(...)pokrojonego w kawałki 1 jajko 3 łyżki wody Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać masło, jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.   Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy około 35 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę. Schłodzić

Słodkie inspiracje
Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym 246

Pyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje! Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy  MY GIFT DNA . Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite perełki(...)ognia. Owoce przecieramy przez gęste sitko.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Przestudzony wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylewamy go na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania