temp. pokojowej) 50 g mąki pszennej typ 1050, 1850 lub 2000 50 g wody 1 g drożdży prasowanych Składniki dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Ciasto na bułki 400 g mąki pszennej typ 480 100 g mąki orkiszowej typ 1850 350 g wody 10 g soli 100 g zaczynu 25 g masła W misce(...)godzinach dodać pozostałe składniki (sól, zaczyn, masło) i wyrabiać 5 minut mikserem. Zostawić do fermentacji na 2 godziny, w tym czasie dwukrotnie składać metodą rozciągania i zakładania ciasta (S&F). Po 2 godzinach przenieść ciasto do lodówki i zostawić do dalszej fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na obsypany delikatnie mąką blat
Przepisy na domowy ser i chlebZielona wyspa to pyszne ciasto będące połączeniem biszkoptu szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo(...)galaretki gruszkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową
Tradycyjna kuchnia KasiWojciechowska, Jerzy Kukuczka, Marek Kamiński, Marcin Kydryński, Ryszard Kapuściński, Wojciech Cejrowski i Beata Pawlikowska. U nas na blogu do dobre j książki, wyśmienity pomysł na obiad. Dorsz w cieście franc uskim. Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki oliwy(...)łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego (350g) 1 jajko Pesto: Pęczek świeżej bazylii 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy sól i pieprz Przygotowanie: W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny
Moja Mama Gotujeascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sos sojowy(...)łyżka Świeża kolendra – 4 łyżki posiekanej Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka Wykonanie – ciasto: Mąkę zalać bardzo gorącą wodą i wyrobić ciast z dodatkiem soli. W razie potrzebny podsypać delikatnie mąką. Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej. Wykonanie – farsz: Pierś
Kuchnia Bon Appetitjeden z moich ulubionych smaków i wariacji pączkowych. Pomysł zaczerpnęłam od "Moje Wypieki" , gdy ujrzałam te cudeńka na instagramie. Urzekły mnie w pierwszym mgnieniu oka. Absolutny "must have". Ciasto pączkowe: 1 jajko i 3 żółtka pół kilo mąki pszennej 20 g świeżych drożdży skórka z 2 limonek pół szklanki cukru szczypta soli 70 g roztopionego masła łyżeczka esencji waniliowej(...)szklanki mleka Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, a zatem mąkę należy przesiać. Mleko podgrzać i w nim rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. Limonki, które później wykorzystamy do przygotowania nadzienia, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę do miski z mąką. Wbijamy jajko i żółtka. 3 białka zostawiamy do naszej bezy - przeto nic nie może się zmarnować! Gdy drożdże zaczną się trochę pienić
Karczma Honoriettypulsacyjnie, aż mąka z serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać piasek. Następnie dodać 3 łyżki bardzo zimnej wody i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek(...)grubości około 5 mm. Następnie, nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaPrzed włożeniem do piekarnika Pizza na grubym spodzie, na zaczynie drożdżowym 5 godzinnym. Ciasto z dodatkiem mąki z semoliny (10%). Polecam do upieczenia. Jeśli nie macie mąki z semoliny zastąpcie ją zwykłą mąką pszenną. Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 450 100 g wody o temperaturze pokojowej 1 g drożdży prasowanych Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką(...)zostawić w przykrytym naczyniu na 5 godz., w ciepłym miejscu. Składniki na ciasto: cały zaczyn 125 g mąki pszennej typ 450 25 g drobnej mąki z pszenicy durum (semoliny) 5 g drożdży prasowanych 70 g wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy/oleju Do zaczynu dodajemy obie mąki, rozpuszczone w wodzie drożdże i sól oraz oliwę/olej. Ciasto wyrabiamy
Przepisy na domowy ser i chlebDodatek mąki dyniowej nadaje im ciekawego posmaku, ale nie jest on dominujący. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie są upieczone, aż zanadto, ale tego nie widać ;) Składniki na około 10-12 bułeczek Zaczyn: 100 ml letniej wody 18 gr drożdży 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 550 gr mąki pszennej 100 gr mąki(...)drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajo, sól i letnia wodę. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty składników. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot, trwało to około 5-7 minut ) podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Kiedy ciasto zaczyna odstawać/odchodzić od brzegów miski to znak że jest już gotowe
Gotowanie...to proste !chleba. Polecana zwłaszcza dla laików. Więc jeśli kiedykolwiek nie piekliście chleba, a macie ochotę to polecam pszenny chleb bez zagniatania. Metoda pieczenia polega na tym, że składniki na chlebowe ciasto mieszamy łyżką w misce odpowiednich rozmiarów. Następnie przykrywamy szczelnie spożywczą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin w zależności od temperatury. Moje ciasto wyrastało około osiemnastu godzin(...)Ciasto jest dosyć rzadkie po wyrośnięciu ale bez problemu można uformować z niego kulę i przenieść do naczynia, w którym będzie pieczone. Czytałam wiele wskazówek na temat pieczenia chleba. Garnek należy posypać mąką lub polentą aby chleb nie przywarł do dna. Według mojego doświadczenia samo oprószenie dna nie wystarczy, bo chleb przywiera również do boków. Lepiej więc wyścielić garnek papierem
codojedzeniastarego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku(...)mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno
Praktyczna plCiasto tortowe, zakropione alkoholem, z naszą ulubioną domową polewą kakaową. Ładnie się kroi i ciekawie prezentuje, dlatego myślę, że będzie świetne na rodzinne przyjęcia. Nie ma w nim nic skomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWedług przepisu poprzedniego (pączki pieczone) przygotowałam ciasto na pączki smażone, choć tak prawdę mówiąc zrobiłam jedną porcję ciasta i z każdej połowy przygotowałam inne pączki, jedne smażone z czrna porzeczką, z drugiej pieczone z jagodami i syropem klonowym. Pączki z dżemem z czarnej porzeczki ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka(...)brązowego , 2 łyżek mąki i oraz rozkruszonych drożdży przygotuj zaczyn. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka -wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Nakryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temp. 30 st.C
Gotuj Sam!letnim mlekiem, odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane jajko z pozostałym mlekiem oraz cukrem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz letnią wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Formujemy kulę, umieszczamy w natłuszczonej dużej misce, miskę przykrywamy folią spożywczą i całość wkładamy na ok. 8 godz(...)lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy na prostokąciki (ok.4×6 cm). Rozkładamy na desce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wykładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniadrożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne. 3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło(...)wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką, podzielić ciasto na połowę. Rozwałkować pierwszą część na grubość ok. 2 cm. Wycinamy koło średnicy ok. 6 cm, następnie wycinamy środek ( małe kółeczko). To samo robimy z drugą częścią ciasta. 5)Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni. Piec pączki do uzyskania złotego koloru. 6)Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą
Marcepanowa kuchniacukier puder Przygotowanie: Żółtka, jajka i cukier ubić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, ubite jajka i wymieszać. Dodać mleko oraz rozpuszczony tłuszcz, wymieszać. Na koniec dodać spirytus. Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.. Po pierwszym wyrastaniu ciasto odgazować i chwile wyrobić, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożyć na stolnicę i lekko rozpłaszczyć. Krążki na pączki wykrawać szklanka obtoczoną w mące. Krążek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoni, łyżeczką nałożyć powideł i sklejać pączki. Tak zrobione pączki układać na ścierce wysypanej mąką i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Upieczone pączki obtoczyć obficie w cukrze pudrze. Kilka babcinych porad : 1. Ciasto nie powinno być ani za gęste
Motylkowa Kuchnia