ciasto - 162322 przepisów (strona:2581/10822)

Brownie czekoladowo-pomarańczowe z polewą 150

czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie 200 g gorzkiej czekolady(...)koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Dodatkowo kilka łyżek dżemu z pomarańczy 75 g gorzkiej czekolady płatki migdałowe Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół, tak aby z jednego ciasta o wym. 40x20 cm uzyskać dwa 20x20. Jeden blat ułożyć na paterze lub w brytfannie, posmarować dżemem, położyć na wierzch

Słodkie inspiracje
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 139

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)warunkach studenckich najczęściej ograniczam się do plum crumble, co też nie jest złym wyjściem ;) Tym razem jednak 'pełnowartościowe' ciasto, duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam! Składniki Ciasto 200 g masła 500 g mąki pszennej 125 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka ok. 15 śliwek Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się

Słodkie inspiracje
Cynamonowy wirujący chlebek 149

kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka 80 ml ciepłej wody 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, stopionego 450 g mąki pszennej 75 g posiekanych orzechów(...)włoskich Drożdże wsypać do miski, zalać mlekiem oraz wodą, następnie odstawić je na 5-10 min. w ciepłe misce. Dodać cukier, sól, stopione masło i mąkę. Zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać orzechy. Przykryć miskę suchą, czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h, aż ciasto podwoi swą objętość. W tym czasie przygotować nadzienie

Słodkie inspiracje
Kudłaty sernik kokosowy z żurawiną 154

Sernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko(...)łyżki śmietany 18% Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Jedną włożyć do woreczka foliowego i zamrozić *, drugą rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na wymiar blaszki ( 37 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Masa serowa 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki pełnego mleka 4 jajka szklanka cukru

Słodkie inspiracje
Wegański tort czekoladowy 171

Przekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki(...)sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Okrągło tortownicę o śr. 20 cm wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut

Słodkie inspiracje
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 176

problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie użyć swoich(...)ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni

PaleoLife
Szybkie drozdzowe rogaliki 169

cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko(...)przestygła. Nie musi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało

Kuchnia od dwojga
WIELKANOCNE CYTRUSKI 136

cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% sok i skórka starta z 1 cytryny Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka,  oraz śmietanę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec(...)ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko maka i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (ja użyłam kwiatka, zajączka i owieczkę) wyciąć ciasteczka. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Tort tiramisu 240

Dziś coś dla smakoszy kawowych smaków, a mianowicie tort TIRAMISU. Rewelacyjne połączenie kawy i ciasta w jednym. Zasmakuje dla nie jedno wybredne podniebienie, bo jest po prostu przepyszny !  A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki(...)lśniącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal miksując. Na koniec do piany dodajemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy bardzo delikatnie do wymieszania się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto jeszcze gorące

Gotuj z Mąką
Kapuśniaczki 82

mąki 20 g drożdzy Przygotowanie: Drożdze rozpuścić w połowie mleka. Resztę mleka wymieszać z masłem, cukrem i jajami. Dodać mąkę z solą oraz roztopione drożdże. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5h. Ja zazwyczaj rozgrzewam piekarnik, następnie tam wkładam ciasto - szybciej rośnie.  Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na mnie więcej(...)25x45 cm. Przekroić na pół.  Na każdej połowie ciasta nakładac nadzienie (takie jak na pierogi), tak jak pokazano na zdjęciu. Każdą połowę ciasta zawinąć w rulonik. Tak samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Ruloniki pokroić w lekkim skosie. Przełożyć na blachę i piec  18- 20 minut

My World by Dagmara Rek
Najpyszniejsze ciasto - sernik rosa. 116

Uwielbiamy ciasta, uwielbiamy serniki. I właśnie to cudo jest jednym z ciasto, które musi pojawić się na stole na Boże Narodzenie. Nie wytrzymałam do świąt i.. skoro świąteczny klimat wprowadziony został kilka dni temu za sprawą pierniczków, to postanowiłam upiec sernik do kawki. Sernik Rosa Ciasto: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki(...)waniliowe albo śmietankowe (rozpuścić w 1 1/2 szklanki mleka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystko razem zmiksować. Powstanie wodnista masa - taka właśnie ma być. Wylać na wyłożone na blachę ciasto. (czyli pieczemy ciasto 45 minut, następnie dodajemy pianę z białek i zapiekamy jeszcze 15 minut - do pełnej godziny) Z pozostałych 8 białek zrobić pianę, dodać do niej 1/2 szklanki cukru

My World by Dagmara Rek
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 148

pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem .   Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂     Składniki: 25 g świeżych drożdży(...)Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, roztopione masło, jajka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Proporcje są tak dobrane, że podsypujemy dosłownie odrobinę mąki. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Niunioki
Waniliowo-korzenne owieczki 136

proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany – u mnie nie było takiej potrzeby). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego(...)kakao oraz przyprawę korzenną. Ponownie wyrabiamy aż do połączenia. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałek (resztę trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Odcinamy mniej więcej równe części i formujemy kuleczki – to będą brzuszki owieczek. Układamy je obok

Smaki Na Talerzu
Wiosenny tort cytrynowy z cytrynową pianką... na przywitanie wiosny 193

cukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wsypywałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kefir i śmietanę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkowałam na cienkie placki. Wykrawałam krążki wielkości średnicy tortownicy(...)wkładałam do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania