mielone - 47549 przepisów (strona:2581/3170)

Makowiec japoński 228

szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.  Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek

Ciasteczkowy Potwór
Szybki makowiec na kruchym cieście 286

roku po raz pierwszy użyłam gotowej masy makowej z puszki. W natłoku świątecznych przygotowań nie starczyło czasu na mielenie maku i tradycyjną masę makową. Proszę, nie linczujcie mnie, czasami wykorzystanie gotowego produktu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam

Mia Cucina Sofieta
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 163

Lidlem (choć przyznaję, że coraz bardziej lubię ten dyskont). Opisywanie wszystkich produktów pewnie by was zanudziło, dlatego wybrałam te najzdrowsze i te, które tylko takie udają. Jeśli będziecie mieli wątpliwości co do pozostałych, śmiało pytajcie w komentarzach. Wszystkie produkty są dostępne już od jutra (4.01), więc spieszcie się bo jak to z Lidlem bywa - kto pierwszy ten lepszy :) *****Soki

Powiedz dietom nie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta (Dumplings with spinach and feta cheese) 207

dokładnie. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od czasu ich wypłynięcia. Ugotowane pierogi wrzucamy do zimnej wody, a następnie odcedzamy. W ten sposób będziemy mieli pewność, że pierogi nam się nie posklejają. Cut the dough into portion, roll it till it’s 4-5cm thick. Using the top of a glass make circles

Jacob Tastes
Galaretka wieprzowa... 173

rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka, wlewamy przez sitko wywar w którym się gotowało. Dodajemy do smaku soli, pieprzu i octu, na sam koniec dodajemy

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżówki 175

sobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek..      Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka

Wrzosowa Polana
Przyprawa świąteczna 170

kminek owoce jałowca Jeżeli używamy świeżego imbiru i skórek z cytrusów, należy najpierw dobrze wysuszyć kawałki na kaloryferze lub w piekarniku. Korę cynamonu dzielimy na mniejsze części. Wybrane składniki mielimy w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu. Można dla pewności przesiać przyprawę przez gęste sitko. Teraz zostaje przesypać mieszankę do pojemniczka i upiec pyszne pierniki

Wrzosowa Polana
Piernik staropolski 186

niego dwie łyżki ciemnego kakao, które można pominąć oraz zamiast połowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby

Wrzosowa Polana
Potrawka z Cielęciny, czyli Cielęcina w Sosie Maślanym z Żółtkiem 178

podlałam odrobinę). Masło roztarłam z jedną łyżką mąki, podlałam odrobiną zimnej wody i nadal ucierając dolewałam wywar z mięsa z patelni i wodą po ugotowanej marchewce. Gdybyście nie mieli cierpliwości do ucierania masła, po dolaniu wywarów możecie pomóc sobie mikserem i zmiksować chwilkę. Ja nie miałam cierpliwości i tak sobie pomogłam. Tak przygotowaną mieszankę wlałam do patelni z mięsem

Blondynka Gotuje
kaczka faszerowana jabłkami i suszoną śliwką 152

kaczka z jabłkami   Każdego kto już próbował tak przyrządzonej kaczki, nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy. Ci zaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania

Miód i pieprz
Jabłecznik bez pieczenia, na zimno 255

użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką do mielenia/ homogenizowania (użyłam Sany ) przecisnąć jabłka na mus. Gdy nie mamy wyciskarki możemy jabłka zetrzeć na tarce. Przełożyć go do garnka, jeśli są mało słodkie dosłodzić do smaku, dodać cynamon, wymieszać

Co na wege obiad?
Papryka chili - naturalny spalacz tłuszczu 161

wyraźną pikanterię i słodycz, suszone natomiast niesie pełną, owocowo-rodzynkową słodycz wraz z mniejszym lub większym posmakiem tytoniu i dymu. Suszone chili zachowuje swoje właściwości również po suszeniu i mieleniu. Traci co prawda witaminę C, ale poziom witaminy A zwiększa się 100-krotnie. ZASTOSOWANIE KULINARNE: Pikantny  smak papryczki chili wyostrza smak każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serniczki z czereśniami i bezą 168

bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy

Maminek kulinarny
Pasta z bakłażana, ciecierzycy i karmelizowanej cebuli 119

gładką masę, uważam że fajna jest gdy czuć kawałki cebuli i bakłażana), dlatego też najpierw wrzucam ciecierzycę, żeby ona się dobrze zmieliła a na wierzch pozostałe warzywa i mielę krótko na najwyższych obrotach. Później próbuję, przyprawiam gdy potrzeba solą, dodaje pieprzu i jeszcze chwilę miksuje na małych obrotach.  Pasta będzie fajnym dodatkiem do pieczywa, albo dipem do maczania warzyw

Co na wege obiad?
Pierogi z gęsimi wątróbkami 143

roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle

R'n'G Kitchen