mielone - 47549 przepisów (strona:2587/3170)

Naleśniki chłopskie 1440

białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy

Lawendowe Niebo
CZEKOLADOWE CAPPUCCINO NA MLEKU SOJOWYM 270

Osobiście rzadko kupuję mleko sojowe, a jeżeli już to tylko te smakowe. Sama mam dość specyficzne podejście do mleka krowiego, bo jako małe dziecko nie tolerowałam go, i rodzice mieli olbrzymie problemy aby nakarmić dziecko. Sprowadzali specjalne mieszanki z Niemiec, a były to lata 80te! Więc było bardzo trudno. Potem skaza białkowa towarzyszyła mi dość długo i utrzymywała się

SMYKWKUCHNI
Chłodnik wiśniowy z lawendą 194

upalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa.   Wiśniowa kojarzy mi się z dzieciństwiem kiedy rodzice mieli kilkadziesiąt drzew wiśniowych, a mama z ich owoców poza kompotami i dżemami robiła właśnie pyszny chłodnik. Przepis mamy nieco zmodyfikowałam dodając lawendę i pomarańczę dzieki czemu jej smk jest jeszcze bogatszy a orzeżwia tak samo dobrze:) Wiśniowa

Pyry na Gaz
Ciasto bananowe 412

czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon

Pyry na Gaz
Smalec z jabłkiem i cebulką 208

Palce lizać! Składniki 60 dag słoniny wędzonej 20dag słoniny mięsnej/boczku 2 średnie białe cebule średnie kwaskowe jabłko majeranek sól Sposób przygotowania Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na początku). Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy

Pyry na Gaz
Piegusek 383

które lubi moja rodzina. Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki  pszennej 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki  cukru 4 jajka 25 dag (kostka)  margaryny lub masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub  migdałowy

Na słodko lub wytrawnie
Pasztet dukana 214

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny   a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą.   Do zmielonego mięsa dodajemy   2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu   w którym gotowałam

Na słodko lub wytrawnie
Strucla z serem i kruszonką 250

twarogu półtłustego lub tłustego 2 żółtka 1/2  - 2/3 szklanki cukru 50 g masła, w temperaturze pokojowej 8 g cukru waniliowego Przygotować nadzienie serowe: rozgnieść widelcem i wymieszać. Nie mielić twarogu. A jedynie rozdrobnić widelcem. Po wyrośnięciu gotowe ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi na słodko - przepis teściowej 191

części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka. Przygotować farsz: Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Zagotować wodę. Dodać

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka domowe ze skwarkami 206

sitka. Do zmielonych skwarek dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć nakładkę na ciastka. Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę. Ciasteczka układać w dość dużej odległości od siebie gdyż jeszcze dużo urosną na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 589

szczypcami. Nie widelcem, nożem, niczym co przebija włókna mięsa. Nie ważne czy to kurczak czy schabowy. Uszkodzicie tkankę to cały sok wam ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących w TV zupy dziobała po steku widelcem a potem

ladykitchen
Tahini - domowa pasta sezamowa 250

łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Sezam wsypać na suchą patelnię, prażyć do momentu gdy zacznie być lekko złoty Nie wolno dopuścić do przypalenia, wystarczy około 2 min. prażenia, wystudzony mielimy (ja zrobiłam to stopniowo w młynku do kawy ) Przełożyłam do garnuszka, dodałam olej i sok, blendowałam przez około 5 min, do momentu aż powstała  powstała gęsta pasta. Tahini dodajemy

Proste Potrawy
ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 185

silna grupa pod wezwaniem "Kasze"  Dorota i Adrian, dziękuję i czekam na więcej. Wszystkim uczestnikom, życzę miłych eksperymentów z kaszami, we własnej kuchni. Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez Adriana, to szczerze polecam. To człowiek, który dużą część swojego serca oddał gotowaniu i bardzo chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i pasją z innymi

Kuchnia w opałach
Kartacze 188

gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą,  dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne

Salonik smaków
Zaskocz bliskich 268

będziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów.  Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną

Gotuj z Natką

Proponowane wyszukiwania