Dufinki 348dufinek) - 130g masła - 3 łyżki fresh double cream - gałka muszkatołowa - sól, biały pieprz - koperek (świeży lub suszony) Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami
mojewypiekiinietylko
Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami 239pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki. Z mocno schłodzonego mleka kokosowego (chłodzimy przez kilka dni w lodówce) odlewamy wodę. Ubijamy wytworzoną śmietankę dodając 1 łyżeczkę cukru pudru. Wiórki kokosowe mielimy (w młynku lub blenderze) i dodajemy do masy, mieszamy. Gotową masą smarujemy biszkopty i składamy po dwa. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki
mojewypiekiinietylko
Sernik tęczowy 457Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku (każde dodane miksujemy 30 sek.) Na samym końcu
mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 220schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę
mojewypiekiinietylko
Pierogi leniwe 408robi się szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (domowy jest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek
mojewypiekiinietylko
Prawdziwe knedle ze śliwkami 231masła - osolony wrzątek do gotowania - do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte
mojewypiekiinietylko
Zupa gołąbkowa 276Przepis na zupę gołąbkową bije rekordy w internecie. Pełno jej na blogach, w grupach na fb, pojawia się wszędzie tam, gdzie królują gary. Skoro tak, niech
mojewypiekiinietylko
Cajuzinho 248łyżki kakao - ok. 550g orzechów ziemnych niesolonych Dodatkowo: - połówki orzechów do dekoracji - cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu . Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło to na korzyść). Reszta, jak w przepisie. Jeżeli
mojewypiekiinietylko
Udka faszerowane 348Umyte udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą
mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z owocami 244żelatyny (+ 3 łyżki zimnej wody) - 1 szklanka mleka - ok. 40 sztuk herbatników Petit Beurre - 2 galaretki agrestowe (+3 szklanki wrzątku) - 3-4 pomarańcze lub inne owoce Twaróg mielimy (lub miksujemy blenderem). Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zagotowujemy szklankę mleka. Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia
mojewypiekiinietylko
Tahini 243cytryny - szczypta kuminu - różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę
mojewypiekiinietylko
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 245mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej bułki oraz czosnku. Ja mięso posiekałam, a bułkę z czosnkiem zmiksowałam w blenderze. Do masy mięsnej dodajemy żółtka, sól, pieprz, rozpuszczone masło – dokładnie wyrabiamy
mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 294Narodzenia miał zapewniać szczęście… Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki
mojewypiekiinietylko
Makaron z cukinią, pieczarkami i mięsną roladą 205cukinia, oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Rolada: Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i rozdrabniamy w mikserze lub mielimy (najlepiej dwa razy przepuścić przez młynek). Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy
Moniki Smakołyki
Imprezowa mieszanka Dukkah 250wywodzącą się z Egiptu, intensywnie aromatyczną mieszankę, którą uprzednio się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę. Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici
Kraina Miodem Płynąca