mielone - 47549 przepisów (strona:2601/3170)

Obwarzanki z twarogiem 252

śmietany -2 płaskie łyżki cukru -1/4 łyżeczki soli -1 płaska łyżeczka sody -aromat śmietankowy -3 i 1/2 szklanki mąki pszennej -olej do smażenia    Twaróg i margarynę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto. Musi być gęste i nie może się kleić do rąk

Maminek kulinarny
Kotlety rybne 292

olej    Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju. Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów. Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.    Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku. Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formować kotlety

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 226

wypełnienia to: -0,5 kg twarogu -0,5 szklanki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -5 dkg stopionej margaryny -aromat śmietankowy -5 dkg rodzynek    Twaróg mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, aromat i stopioną margarynę.    Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z twarogiem.    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy

Maminek kulinarny
Serniczki 203

cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu).    Twaróg mielimy przez maszynkę.    Jabłka kroimy w krążki.    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno. Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy

Maminek kulinarny
Pierogi z grzybami 257

kroimy i podsmażamy na oleju. Do niej dodajemy surowe, pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienienia a następnie studzimy.    Grzyby z patelni i przygotowane grzyby suszone mielimy przez maszynkę.    Zmielone przekładamy na patelnię . Przyprawiamy solą i pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, aby odparować pozostałą wodę. Farsz musi być

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 208

słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy przez maszynkę.    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Wyrabiamy nasz farsz.    Rozkładamy skórkę

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 226

drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.    Pieczarki również.    Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę.    Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy.     Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.    Dodajemy wystudzone pieczarki, i solidnie odciśniętą kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.    Składniki na naleśniki

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 259

ząbki czosnku -ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kolendra, listki laurowe Przygotowanie solanki jak przy mięsach pieczonych.        Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynce przez grube oczka.    Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.    Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.    Wstawiamy

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 234

olej        Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.    Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.    Ziemniaki mielimy w maszynce.    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 207

przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.    Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki. Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.    W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz.    Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Babka twarogowa 228

babkę: -60 dkg twarogu -4 jajka oraz białko od kruszonki -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -aromat śmietankowy     Twaróg mielimy.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.    Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem.    Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy stopione

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 235

oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue. Chwilę smażymy.    Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso. Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.    Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Dokładnie uciskamy.    Na wierzchu robimy wzorek i smarujemy delikatnie olejem

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 197

nich wiele dań.    Składniki: -70 dkg ziemniaków -40 dkg twarogu -5 szklanek mąki -4 łyżki oleju -2 jajka -szczypta soli    Ziemniaki gotujemy i studzimy. Mielimy w maszynce razem z twarogiem.    Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy gładkie ciasto.    Formujemy cienkie wałeczki

Maminek kulinarny
Pasta do pieczywa 240

pokrojoną cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki.    Posypujemy delikatnie pieprzem,  przyprawą warzywną i smażymy do odparowania wody a następnie studzimy.    Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę.    Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 240

niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody.    Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki. W maszynce mielimy grzyby gotowane, smażone i bułki.    Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).    Ciasto wyjmujemy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania