mielone - 47549 przepisów (strona:2600/3170)

Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1245

lotkach skrzydełek, podcinamy dookoła skórę. Cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrawamy mięso od kości i mielimy je. Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nuggets'y z sosem musztardowo - miodowym 462

Cook  trafiłam poprzez aplikację mobilną. Najpierw zaglądałam tam własnie przez telefon, potem dodałam stronę do ulubionych :) Dzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu . Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :) Składniki nuggets'ów: piersi z kurczaka , ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.), jajko , mąka ,  bułka tarta , otręby - dodałam żytnie, olej . Piersi opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 590

przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;)  Kruche ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki na mleku sojowym, z waniliowym twarożkiem i truskawkami 194

Twarożek (porcja na 4 naleśniki): 250 g twarogu , 2 łyżeczki esencji waniliowej - przepis 1 łyżka cukru . Twaróg rozetrzeć z cukrem i esencją waniliową. Nie ma konieczności mielenia twarogu, drobne grudki są nawet wskazane :) Do twarożku nie dodajemy śmietany ani jogurtu. Jego konsystencja ma być zwarta, żeby nadzienie nie wypływało z naleśnika. Dodatek: truskawki ,  listki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 215

Składniki: 2,5 - 3 kg śliwek , około 1 kg cukru , 4 łyżki ekstraktu waniliowego , 5-6 czubatych łyżek dobrego gorzkiego kakao . Śliwki opłukać i wypestkować. Zmielić maszynką do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypać 2/3 cukru i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka godzin, często mieszając żeby nie przypaliły

Codzienna kuchnia niecodzienna
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7340

kopiastych łyżek aromatycznego majeranku - ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo) - jelita lub słoiki Mięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie

Smaczne Zdrowe
Puchaty sernik Helenki 587

szklanki oleju 2 żółtka + 3 całe jajka 2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej 1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciasta Przygotowanie : Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikserem Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 *C Dużą foremkę o wymiarach  36x25

Proste Potrawy
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 258

łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA   NADZIENIE -mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie. - gotowy mak mielimy przez maszynkę, osączamy rodzynki jeżeli są duże kroimy je na pół - mieszamy mak, bakalie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno słodkiego nadzienia gdyż sos pomarańczowy też jest

Basia w kuchni
Tarta z kaszy jaglanej z wegańską nutellą 239

minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić jagodami goi, orzechami laskowymi i kawałkami kokosa. Smacznego! * Jeśli kaszę mielimy sami, to koniecznie ją przesiać! Ja tego nie zrobiłem, przez co zdarzały się twarde ziarenka. PS. Jeśli macie pomysł jak uzyskać bardziej elastyczne ciasto z kaszy jaglanej (pozwalające się formować

Food Square
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 270

Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.   Wystudzone ziemniaki mielimy.    Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy a w powstałą lukę wsypujemy mąkę. Wbijamy 2 jajka, dokładamy podsmażoną cebulkę i wyrabiamy masę.    Przygotowujemy tackę

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 199

bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko -pieprz    Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.    Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba

Maminek kulinarny
Kotlety grzybowe 244

odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulę kroimy w grube plastry.    Cebulę posypujemy warzywkiem i rumienimy na oleju.    Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.    Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju

Maminek kulinarny
Kopytka 251

olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.     Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.    Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 243

marchewkę gotujemy jak na rosół.    Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek. Bułkę moczymy i odciskamy. Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę. Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku. Wyrabiamy masę.     Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą. Masę dzielimy na 2 części

Maminek kulinarny
Sernik z owocami 235

jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny -aromat śmietankowy Twaróg mielimy przez maszynkę.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki cukry i miksujemy.    Do 5 żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Dodajemy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania