Karkówka marynowana w cebuli 441pierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie) Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne. Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso
chwile dla mnie
Kluski śląskie 224zawsze się udają. Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto. Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy do masy
Maminek kulinarny
Makiełki 276maku ok. 50 g masła Makiełki - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem, a gdy ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy
Słodka Strona
Ciasto miodowe z masą serową 236wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej. Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami ser wymieszany. Gdy masa zacznie się gotować,dodajemy rozpuszczoną mąkę
W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 199mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym
W kuchennym oknie Ewy
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 268dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej
naRuszcie
Hummus 222powstanie pasta. Hummus 1 puszka ciecierzycy (lub cieciorki) Thaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako
Kulinarna rozmowa
Kapusta z grochem czy groch z kapustą? 193złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty z grochem, możesz grzyby zmielić, u mnie się ich nie mieli. No chyba że są dzieci... Kapusta jest super na następny i następny dzień. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Coco au Miel 198Wiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania... Kto nigdy nie próbował, koniecznie musi i gwarantuję, że z miejsca się w nich zakocha! Malutkie, pulchne, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym
Gotowanie to kochanie
Życzenia na nadchodzący rok 2015 i podsumowanie roku 2014 238ŻYCZENIA NOWOROCZNE źródło: kartkolandia.pl Szczęścia, zdrowia, pomyślności, miłości, pieniędzy, radości. By uśmiech co dzień zawitał na twarzy. Byście mieli wszystko, co Wam się wymarzy. Aby każdy dzień przynosił wiele miłych chwil, a także dodawał mnóstwo sił! Wielu przyjaciół na każdym kroku i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! ... a także wielu sukcesów kulinarnych życzę każdemu z Was! :) ~~~ PODSUMOWANIE ROKU
My Culinary Art
Bajaderki piernikowe 223łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła 1 łyżka nalewki pomarańczowej 200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura) Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechy Przygotowanie: Pierniczki mielimy w szatkownicy, przekładamy je do miski i mieszamy z powidłami bez cukru i odrobiną nalewki pomarańczowej. Rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę margaryny lub masła, dodajemy połamane kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy silikonową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik malinowy 449Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu , który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno
mojewypiekiinietylko
Gnocchi 283Ziemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski
mojewypiekiinietylko
Camembert kokosowo pistacjowy 242się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g) - ok.150g wiórków kokosowych - ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych - 1 jajko - olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części. Jajko wbijamy do miski i mieszamy widelcem (nie ubijamy, tylko łączymy żółtko z białkiem). Każdą ćwiartkę serka
mojewypiekiinietylko
Racuszki z twarogu 222łyżek mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru z wanilią - skórka z cytryny - esencja migdałowa - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę
mojewypiekiinietylko