mielone - 47549 przepisów (strona:2595/3170)

Mortadela nie jedno ma imię...w sałatce z bobem 204

włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej przeciwnicy sugerują, że składnikami jest to co wpadnie do maszy ny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa...Można ją kupić dobrej jakości w wysokiej cenie jak i w kiepskiej jakości za b. niską cenę. Tak więc, Mortadela nie jedno

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 233

Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :)  Składniki: 0,5 kg mięsa  mięsa z indyka 

Bon Appetit Małgorzaty
Knedle ze śliwkami, rozmarynem i Nestea 191

Zimowa Śliwka, aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Dodajemy cukier oraz posiekany rozmaryn. Gotujemy około 20 minut.  Knedle: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 234

szklanki startego parmezanu  ok. 1/2 szklanki oliwy Gnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 228

składników, czyli: żółtka, roztopione masło, oraz zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Farsz: ugotowane albo upieczone mięso z kaczki mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak faszerowany 496

pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej      Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.    Natkę pietruszki drobno siekamy.    Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku

Maminek kulinarny
Kluski z makiem 407

Składniki : 10 dag maku zmielonego garść rodzynek - wcześniej wymoczonych  garść drobno krojonych migdałów 2 -3 łyżki miodu kilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskich Przygotowanie : Sparzony wcześniej mak mielimy  Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składników Ugotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy na talerz. Smacznego

Proste Potrawy
Oszukane Bajaderki 211

miodu wrzosowego 1 łyżka oleju kokosowego 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej) wiórki kokosowe do obtoczenia Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt sucha dodajemy mleka. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych

Mango Papaja
Pierogi z kapustą i grzybami 628

kilka minut od czasu do czasu mieszając. Odkryć i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie usmażoną kapustę z grzybami zmielić przez maszynkę do mielenia. Przygotować ciasto na pierogi : Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek, wbić jajka. Dodać kwaśną śmietanę, olej i szczyptę soli. Wymieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę, stopniowo wyrabiając miękkie

Kulinarne Przeboje
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 224

pierogów. Nadzienie: 2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek ½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych) 0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcem szklanka posiekanych orzechów włoskich ½ szklanki miodu Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego

ladykitchen
Farsz makowy - najlepszy 223

kieliszek rumu lub koniaku przygotowanie Mak zalać 1 litrem wrzącego mleka, gotować na małym ogniu ( mleko powinno ledwo mrugać ) przez 30 minut. Osączyć na sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy. W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz  dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez

Stare Gary
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 244

czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba  Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną: Aciri  Bajkorada Aga  W sezonie  Amber  Kuchennymidrzwiami.pl Ania  Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia

Stare Gary
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 396

laski wanilli Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, obrać i zmiksować na gładką masę. Migdały zmielić (no chyba, że macie gotową mąkę migdałową, to nie trzeba wtedy bawić się w mielenie). Z cytryny wycisnąc sok. Zblendowane pomarańcze, skórkę, sok z cytryny, migdały, cukier i wanilię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęs tnieje

Kraina Miodem Płynąca
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 226

łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, a białka ubić. Przesianą mąkę kukurydzianą połączyć ze skrobią, dodać do masy jajecznej

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet świąteczny 328

tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki.  5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki. 6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został po namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać ręką, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania