ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek cukru
Życie zamknięte w smakugarnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki
Życie zamknięte w smakukroimy w kostkę i podsmażamy na masełku. Kapustę lokujemy w garnku i przelewamy do niej grzybowy wywar oraz same grzyby. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę. Całość mielimy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Doprawiamy wyraźnie, żeby smak uszek nie zginął w smaku zupy. Trzeba pamiętać, że wyczuwalność soli i pieprzu spadnie po ugotowaniu. Formujemy uszka
Życie zamknięte w smakuradośniejszą wersją :) Uczcijmy to leniwymi pierogami :) PIEROGI LENIWE Składniki: - 700 gramów twarogu - 7 jajek - 550-600 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 gramów masła - bułka tarta - cukier Przygotowanie: Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, by ciasto dało się formować w walec o grubości
Życie zamknięte w smakuoknem może Florydy nie ma, ale kilka składników i będziemy mieli ją w naszych żołądkach ;) Tylko pamiętajcie, żeby nie przesadzać, bo alkohol spożywany w dużych ilościach szkodzi. FLORIDA DRINK Składniki: - 50 mililitrów Aperolu (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuwarzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Ewybędzie nam służył długo. Składniki: 1 kg wieprzowiny II klasy 18 gram soli peklowej 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią kleistość. Następnie umieszczamy w specjalnym woreczku ( ułatwia wyjęcie z szynkowara
Smaki Ewymiski. Mięso zasypujemy solą peklującą do jednej miski 1 łyżkę do drugiej 1łyżeczkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( można zostawić na noc ). Następnego dnia część mięsa mielimy, łączymy z niezmielonym, dodajemy 100 ml zimnej wody, pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych
Smaki Ewyoliwy 1 ½ szklanki octu 600 gram przecieru pomidorowego 4 główki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayen 1 łyżeczka pieprzu czarnego Kilka listków laurowych Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy
Smaki Ewygram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz z boczkiem mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Do bułki wlewamy mleko. Następnie do masy dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem, drobno pokrojony koperek, przyprawiamy solę i pieprzem. Całość mieszamy. Formujemy kotlety
Smaki Ewykostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy, skórki na średnich oczkach, pozostałe mięso na dużych oczkach. Wszystka razem łączymy, wraz z krojoną piersią i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w szynkowarze ( dodatkowo używam specjalnego woreczka ). Szynkowar wstawiamy do garnka
Smaki Ewypieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Smaki Ewyłyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy
Smaki Ewycebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie: Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek
Smaki Ewyłyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnej wody Pieprz kolorowy Chili Wykonanie: Z mięs usuwamy błony itp. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na dużych oczkach maszynki. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz i chili ( w tych ostatnich uzależnione kto co lubi, bardziej czy mniej ostre ) łyżeczkę żelatyny, czosnek i zimną wodę. Wszystko bardzo porządnie
Smaki Ewy