Domowa wędzona kiełbasa chłopska 351karkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli 3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Wykonanie: Mięso mielimy na maszynce z sitkiem fi 10. Całość wkładamy do miski. Pół litra wody wlewamy do innego naczynia, wyciskamy czosnek, dodajemy cukier, sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy
Kulinarne przygody Gatity
Domowa vegeta 233mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji. Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam drobniutkie kawałki. insertCookd("8ef480132c4773038375f9f86513eb56
Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany z mięsem 258bakłażana 2 pomidory bez skórki 1 kula mozzarelli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
Kulinarne przygody Gatity
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 259doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i nie mieli dowagi się do niego zabrać. Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść
Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 297mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam
Kulinarne przygody Gatity
Sernik czarno - biały 276przez 90 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie chłodzimy przez 5 godzin w lodówce. Ciastka przeznaczone na wierzch mielimy i mieszamy z kakao, posypujemy nimi wierzch sernika. Dekorujemy cukrem pudrem przy pomocy szablonu
Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 348Tym razem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki , ale tym razem
Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 287liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu opcjonalnie 1 łyżka aktywnego chlebowego zakwasu żytniego Wykonanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy
Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 273śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan 1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa była klejąca. Z mięsa formujmy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Pulpeciki
Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 262sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową
Kulinarne przygody Gatity
90. Lekko i smacznie, czyli twarogowe kluseczki z miodem i jogurtem 392składników wychodzi dość dużo kluseczek, ale gdy nie damy radę zjeść wszystkich spokojnie możemy przechowywać je w lodówce i odgrzać gotując kilka minut. Przygotowanie Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło i lekko przestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy sobie powierzchnie
Symfonia Smaków
Sernik karmelowo-orzechowy 294Całość miksujemy na gładką masę, przekładamy do foremki i wyrównujemy. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki chwilę wcześniej, żeby miały szansę dojść do temperatury pokojowej. Ser mielimy w maszynce lub miksujemy bardzo dokładnie ręcznym mikserem, dodajemy masę krówkową, mąkę ziemniaczaną i rozbełtane w oddzielnej miseczce jaja, dokładnie ze sobą łączmy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy
sama złodycz
Gryczana pieczeń 272cebula - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - sól, pieprz i majeranek - olej roślinny - sos pieczeniowy ciemny Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą. Do masy dodajemy ostudzoną kaszę, wyciśnięty czosnek oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy do keksówki, wierzch smarujemy olejem
Zainspirowana w kuchni
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 257Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można kupić jego autobiograficzną opowieść "Tost. Historia chłopięcego głodu". Ostatnio dowiedziałam się, że na jej podstawie powstał film i już
Chilli Czosnek i Oliwa
Kompot z owoców sezonowych 187śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam. Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe :) Tak wygląda po zagotowaniu , a przed cedzeniem
Proste Potrawy