mielone - 47549 przepisów (strona:2616/3170)

Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1198

makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie

Domowa Cookierenka Agi
DOMOWA NUTELLA 195

ściereczkę i zdjąć z nich skórki. Jeśli będziecie mieć z tym problemy zalejcie je na ok. 10 min. gorącą wodą i wtedy zdejmijcie skórki. Orzechy przekładamy do miksera/blendera i mielimy na mąkę (mój mikser nie do końca sobie z nimi poradził, przez co w kremie są malutkie kawałeczki niezmielonych orzechów, ale mi to wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie :)). Czekoladę łamiemy

chili & sugar
nafaszeruj cukinię. 169

łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty

chili & sugar
bajaderki, ciasteczka z ciasta 202

kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach), można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wsypać do głębokiej miski. Mleko, cukier (opcjonalnie), masło i kakao zagotować razem. Przestudzić i dodać do okruchów ciasta, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wszystko ugnieść na jednolitą, zwartą masę

chili & sugar
3-składnikowe batoniki orzechowe 416

przesadzam. Jestem uzależniona od masła orzechowego...Batoniki posmakują wszystkim innym nałogowcom takim ja jak, ale nie tylko. Posmakują każdemu, kogo poczęstujecie. Chociaż...gdy już spróbujecie jednego to będzie mieli raczej ochotę gdzieś je schować i zjeść samemu, niż się z kimś dzielić ;) Co będę więcej pisać...składniki na stół i zaczynamy! 3-SKŁADNIKOWE BATONY ORZECHOWE przepis autorski // 10 batonów

chili & sugar
Zakwas na żur 101

litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej z natusfera.pl . A generalnie sprawa jest prosta: dobrze jakbyśmy mieli jakieś kamionkowe naczynie. Od biedy jakiś bardzo duży słój (ze 3 litrowy) też się nada. Wrzucamy wszystko do środka, mieszamy łyżką i przykrywamy ściereczką. Czosnek zgniatamy bokiem noża. I niech

Marder&Marder Manufacture
Pasztet pieczony z mięs różnych 193

brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą bułkę żeby namiękła. Odcedzone mięso razem z bułką mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy żółtko, mieszankę przypraw i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsem. Formę

Marder&Marder Manufacture
Pasztet domowy słoikowy 176

łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 125 ml wody po gotowaniu mięsa Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z zielem angielskim i liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy wątróbkę (bez przypraw) przez

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowa mielonka ze słoika 186

ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy albo: 0,5 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego Mięso mielimy razem z czosnkiem i dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą. Po wyrobieniu na jednolitą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po pasteryzacji trzymamy w lodówce dzień lub dwa żeby się

Marder&Marder Manufacture
Pasztet drobiowy słoikowy 199

wody) do miękkości, aż mięso będzie ugotowane. W drugim garnku przez 5 minut gotujemy wątróbkę (w dowolnej ilości wody, potem ją wylewamy).  Ćwiartki oddzielamy od kości i mielimy razem w wątróbką w maszynce na oczkach 3 mm lub mniejszych. Do wywaru po kurczaku wsypujemy kaszę i szybko i dokładnie mieszamy. Wlewamy do zmielonego mięsa i dodajemy mieszankę przypraw. Miksujemy

Marder&Marder Manufacture
Leczo z cukinią i pomidorami 95

Ostatnio byliśmy u mojego przyjaciela Mateusza i jego żony Agnieszki. Wyprowadzili się z Warszawy i zamieszkali na wsi. Muszę przyznać, że niegłupi mieli pomysł. Jeździmy czasem z Madzią do nich popić, powspominać i pomoczyć nogi w okolicznej rzece. No i jak tak sobie piliśmy, wspominaliśmy i moczyliśmy nogi w rzece to Mateusz wspomniał tak mimochodem, że tu obok jest

Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 168

czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti alla Carbonara 128

przyjechać moja najlepsza przyjaciółka Marta. Wyprowadziła się dawno temu do Krakowa, ale co jakiś czas nas odwiedza. No i miała przyjechać ze swoim nowym facetem. I kilka dni mieli u nas spędzić. Ale jej facet postawił specyficzny warunek: za to że będzie mógł u nas pomieszkać to będzie nam jedzenie robił. A zacząć chce od carbonary właśnie. Hmm, zadumałem się

Marder&Marder Manufacture
Smarowidło ze słoika z piekarnika 178

małe słoiki 250 g słoniny bez skóry 170 g łopatki 85-100 g cebuli (1 duża) 13 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Słoninę, łopatkę i cebulę mielimy w maszynce na małych oczkach (ok. 3 mm). Doprawiamy i mieszamy dokładnie żeby wszystko się połączyło. Napełniamy słoiki. Zakręcamy i ustawiamy na blasze w zimnym piekarniku. Nastawiamy na 180 stopni

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 155

całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą połowę możemy przeznaczyć na coś innego, np. na zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach. Spinamy

Marder&Marder Manufacture