Słodko - makowo i bakaliowo :) 250garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę
Sajkofanka smaku
Serowa chatka z rodzynkami 450Polewa margaryna 100 g cukier puder 2 łyżki mleko 3 łyżki kakao 2 łyżki herbatniki petitki 36 szt rodzynki 20 g Przygotowanie: Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao
Ala piecze i gotuje
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 482jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty
Ala piecze i gotuje
Strucla makowa 357klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta). W przypadku użycia maku z puszki (ok 900 g) należy najpierw przesmażyć mak (ok 20/30
Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 224kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie. Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn. Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce. Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka. Babeczki
Mia Cucina Sofieta
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 282cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach. Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Symfonia Smaków
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 358łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego) 2 całe jaja Masa serowa 2 (dodatki do masy serowej 1) łyżka gorzkiego kakao łyżka masła orzechowego (użyłam domowego) kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną
Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 263idealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy Was, byście mieli na uwadze kolejkę po dokładkę! (: Zapraszamy! Składniki (na 4-5porcji): 1litr wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków
Symfonia Smaków
Galette pełnoziarnista z makiem i morelami 249kawałeczki masło, zagniatamy w miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny. Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej
sama złodycz
Pączki z nadzieniem adwokatowym 322Lada dzień i będziemy mieli Tłusty Czwartek! Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię ten dzień:):) Zawsze przygotowuję wtedy rogaliki i pączki z kilkoma nadzieniami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki na cieście drożdżowym z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zaś jest budyniowo- adwokatowe... Pyszne!! Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 262swoim składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno
Z miłości do słodkości
Rogale marcinskie 347rogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko i mielimy. Mase marcepanowa ucieramy w cukrem pudrem i dodajemy do zmielonego maku z orzechami. Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze byc ani zbyt zbita, ani za luzna
Przysmaki Karolki
Ja nie chce rybki... 204pieprz do smaku 2 lyzki bulki tartej+ do obtoczenia olej do smazenia wykonanie: Filety z ryby oczyszczamy z osci i kroimy na kawalki. Wrzucamy do robota, dokladamy bialko i mielimy. Musimy uwazac by nie zrobila sie miazga. Nastepnie dokladamy tarta bulke i posiekana dymke. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Formujemy w dloniach klopsiki, obtaczamy w bulce tartej i smazymy
Przysmaki Karolki
Bułeczki z truskawkami 440Delikatne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z serka i truskawek to idealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik