Francuska zupa szczawiowa 268szczawiowo-ziemniaczana ( soupe à l'oseille et pomme de terre ), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany i nie dodajemy jajek. Zupę przygotowuje się w kilka minut, pod warunkiem
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 232Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser . Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już nie mogę się doczekać:))) Po powrocie oczywiście przygotuję dla Was relacje
Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką 275podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 10 minut. W tym czasie twarożek przeciskamy przez praskę 3 razy ( można użyć maszynki do mielenia, ja zbytnio czasu nie miałam a efekt był prawie taki sam). Wyciągamy ciasto, miejsca zbyt napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie
Niezły Młynek
Szybka pasta kanapkowa 253minuty. Chodzi o to żeby nie były całkiem na twardo. Dzięki temu, ze żółtka będą miękkie możemy dodać mniej majonezu. Natkę pietruszki siekamy na drobno lub wrzucamy do miksera. Mielimy jajka, dodajemy łyżkę musztardy oraz szczyptę soli i pieprzu. Ewentualnie dodajemy jeszcze majonez. Jest to wersja podstawowa pasty, którą możemy wzbogacić o szczypiorek, cebulkę, czosnek, żółty ser lub ogórki konserwowe
prawdziwe jedzenie
Prosty sposób na gołąbki 230ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy
prawdziwe jedzenie
Buraczki z papryką 203soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy. Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę
prawdziwe jedzenie
Najszybsze kluski ziemniaczane 353słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek
prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 305pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy
prawdziwe jedzenie
Paluszki rybne 220łososia. Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Z łososia odcinamy skórkę. Rybę mielimy z bułką i przyprawami. Z masy formujemy wałeczki i obtaczamy w zgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron
prawdziwe jedzenie
Falafle 243ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę a kulki blenderem lub mikserem ucieramy na lepką masę. W trakcie mielenia dodajemy wedle smaku posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cebulę i przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Nie podaję proporcji bo nie każdy lubi duże ilości czosnku. Z podanych składników lepimy nieduże kotleciki
prawdziwe jedzenie
Bitki wołowe pikantne 223Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się w nim spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty fotograficzne Almette 210oświetleniu, oraz lekcję food desingu pod okiem Beaty Lipov. Prowadzący dla każdego znaleźli czas, służyli radą i pomocą. A dzięki temu, że Kornelia Bułanow i Lubomir Lipov cały czas mieli aparaty w dłoniach mogę wam pokazać fotograficzną relację z tych warsztatów. Po sesji pojedynczych potraw zajęliśmy się aranżacją całego stołu. Było smacznie i kolorowo. Następnie prowadzący przystąpili do oceny naszych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym 381wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego domowego majeranek Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblade wraz z czosnkiem, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami 274marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra). Klopsiki wyjmujemy. Pokrojone w kostkę warzywa szklimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark 998sokiem Tymbark to jest idealne śniadanie, które dostarczy nam energii i zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki: 1/2 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię