Tort Snickers. 298równe części, po 5 wafli. Każdą wafle smarujemy cienką warstwo pozostałej masy kajmakowej (jeżeli chcemy nasączamy lekko mlekiem) i zlepiamy z drugą, czynność tą powtarzamy, aż będziemy mieli 3 równe warstwy wafli. Powstałe płaty waflowe złączamy kremem orzechowo-kajmakowym i pozostałym kremem smarujemy boki. Odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia. W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzącą śmietanką zalewamy pokruszoną
Kuchnia Łukasza
Krem Kajmakowy. 341puszki masy kajmakowej 200 orzechów Przygotowanie: Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 5 minut. Masło ubijamy na jasny krem i stopniowo dodajemy masę kajmakową. Kiedy będziemy mieli jednolitą masę, to dodajemy uprażone orzechy i wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Smacznego
Kuchnia Łukasza
Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia. 297ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Ciasteczka i migdały mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy. Otrzymaną masą wylepiamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia (20 cm x 20 cm) i wstawiamy na 30 min do zamrażalnika. Jajko z cukrem
Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno z brzoskwiniami-3 składniki. 1221dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że brzoskwinie z twarogiem to niesamowite połączenie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Brzoskwinie w zalewie 1 kg twarogu 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Twaróg mielimy za pomocą blendera. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i przecieramy papierowym ręczniczkiem, a zalewę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy szklankę wody i galaretki, dokładnie mieszamy i dodajemy do sera
Kuchnia Łukasza
Sernik cytrynowy z twarogu. 277twarogu sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 3 jajka 150 g masła szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego opakowanie dowolnych herbatników sól Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy 50 g roztopionego masła, zagniatamy. Powstałą kruszonką wykładamy tortownicę. Odstawiamy do lodówki na 20 min. Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym roztopionym masłem, dodajemy cukier wanilinowy
Kuchnia Łukasza
Tarta z czarną porzeczką. 320roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 jaja łyżeczka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g czarnej porzeczki Przygotowanie: Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
Kuchnia Łukasza
Placki ziemniaczane. 358cebuli 2 jaja 5-8 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub mielimy w malakserze z nożem do tarcia ziemniaków. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jaja, mąkę, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju przez
Kuchnia Łukasza
Kabaczkowa ikra na zimę. 357kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min. Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet. Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików
Kuchnia Łukasza
Ruskie na oleju rzepakowym 232RZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych
Z Kuchni Do Kuchni
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 207porcję musu dla kilku osób? Ja podrobów nie jadam, dlatego swoją kanapeczkę oddałam Mężowi. A on był zachwycony - to danie smakowało mu najbardziej spośród wszystkich podanych. Producenci żywności nie mieli łatwego zadania. Musieli jednocześnie gotować, jak i odpowiadać na pytania dziewczyn ze Slow Food Youth Warszawa. W tym słoiku znajduje się właśnie ów mus gruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków
Chilli Czosnek i Oliwa
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 318problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego dnia albo
Smaczna Pyza
Owsiane ciasteczka z bakaliami 308suszonych śliwek 1 śliwka świeża (opcjonalnie, ja użyłam) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Połowę szklanki płatków owsianych górskich oraz połowę błyskawicznych mielimy blenderem na mączkę a resztę przesypujemy do miski. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Śliwki suszone kroimy na drobną kosteczkę. Jeśli używamy dodatkowo świeżych, także
Mania Gotowania
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 230zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy masę. Na koniec rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę
Symfonia Smaków
Klasyk, czyli ruskie pierogi 307ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obrane ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny. A potem to już tylko sama przyjemność
Kulinarne przygody Gatity
Ruskie krokiety 249ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię
Kulinarne przygody Gatity