masę serową: 500 g twarogu 45 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 200 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mielimy na gładką konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy /uwaga: może chlapać ;)/ dodatkowo: ok. 400 g truskawek 1 i 1/2 galaretki 500 ml gorącej wody Biszkopt wkładamy
Domowy Smak Jedzeniazębem. Taką półtwardą odcedzamy, będziemy ja jeszcze przesmażać więc dojdzie. Na rozgrzaną patelnie lub wok wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, pomidory, czosnek i chwile smażymy. Jak już będziemy mieli podsmażone, dodajemy szpinak, mieszamy, dosypujemy soczewicę. Smażymy kilka minut i doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem, gałką i płatkami chilli. Przekładamy na talerz, na wierzch dajemy jajko sadzone
ladykitchenDziś mam dla Was pyszne i chrupiące bułeczki pszenno - żytnie na lnianym oleju. Wiem, wiem jeszcze ciepłe są niezdrowe ale takie są najlepsze. No a jeszcze jakbyśmy mieli do nich domowe masełko to już poezja. Nie trzeba wtedy ani wędliny, ani sera a nawet pomidora czy ogórka. W pieczywie fajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy
Ewa w kuchnipatelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy
Ladylaura.długo bo truskawki tego nie lubią), obrać szypułki, wrzucić owoce na sitko. Rabarbar pokroić w kawałki ok 3 cm. Łatwiej byłoby wkładać całe łodygi, ale wtedy byśmy mieli długie nitki rabarbaru w dżemie a tego nie chcemy. Zakładamy na wyciskarkę końcówkę do homogenizacji (bez sit) i na przemian wyciskamy rabarbar i truskawki. Miękkich owoców nie należy wkładać za dużo, najlepiej
Co na wege obiad?gęstej śmietany 35 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka
Domowy Smak Jedzeniałyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było, OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ PAPRYKĘ z nasion. Jeśli chcesz możesz ręcznie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do przemielonego śledzia
Kuchnia bezglutenowa Lolismarujemy odrobiną oleju. Na patelnię wlewamy odrobinę ciasta białego robiąc okrąg, następnie obok ciasta białego dodajemy ciasto kakaowe również robiąc okrąg i tak na przemian wlewamy ciasto aż będziemy mieli cały placek naleśnikowy. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki. Banany grillujemy ze skórką, studzimy, obieramy, przekładamy do miseczki, widelcem rozdrabniamy. Do bananów dodajemy twaróg oraz pozostałe składniki nadzienia, wszystko widelcem
kgwjanczewomięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze
Marder&Marder Manufacturegładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat
VioletoweKucharzenieJuż w najbliższą niedzielę będziecie mieli okazję poznać najlepszą 44-kę tegorocznej edycji MasterChef !!! A gdzieś pośród nich ja :) Czuję się zaszczycona :))))) To wspaniali ludzie z wielką pasją do gotowania ! ! ! Trzymamy kciuki za wszystkich
Jemy Pijemystworzy się mus. Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry dnem - na 5 minut. Potem postaw słoiki normalnie i odczekaj, aż całkowicie ostygną. Z przepisu będziecie mieli ok 3-4 małych dżemowych słoiczków. Przepis znalazłam na blogu: www.bookmeacookie.pl i go zmodyfikowałam
Mania Wypiekaniajajka 2-4 krople ulubionego aromatu szklanka posiekanych orzechów włoskich kokos, zmielone orzechy lub pokruszone herbatniki (do obtoczenia) rodzynki, migdały (opcjonalnie) Wykonanie: Jajka sparzamy. Żółtka ubijamy z cukrem. Herbatniki mielimy w blenderze (lub rozgniatamy wałkiem na pył). Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ze sobą: żółtka z cukrem, ubite białka, zmielone herbatniki, masło, pokrojone orzechy, kakao. Dodajemy aromat. Do masy
Mania Wypiekaniaśmietany 18% 1,5 łyżeczki skórki z cytryny 40ml soku z cytryny Dekoracja: kilka sztuk świeżych fiołków (mogą być też fiołki karmelizowane) - opcjonalnie Wykonanie ciasteczkowego spodu: Rozpuszczamy masło. Herbatniki mielimy na "piasek" i dodajemy do nich rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wykładamy spód foremek Mocno wciskamy masę palcem, by porządnie się ubiła. Pieczemy 6-8 minut
Mania Wypiekaniasojowego laska wanilii sok z 2 cytryn 5 łyżek erytrolu lub innego słodzidła szczypta stewii (opcjonalnie) 6 g agaru Przygotowanie: Spód Migdały i morele zmielić na kleistą masę. Ja mielę w poziomej wyciskarce do soków, ale mozna z powodzeniem rozdrobnić je w malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić
pyszne zdrowości