mielone - 47549 przepisów (strona:2613/3170)

Hummus z bobu 180

Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy. Powstałą pastę sezamową łączymy z pastą z bobu, dodajemy resztę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę oliwy

Kuchenne Wariacje
31. Pudding orzechowy z nasionami chia i pianką kokosową 273

bądź innych orzechów) - 30g nasion Chia - 1 łyżka masła orzechowego Składniki na piankę: - 4 łyżki mleczka kokosowego - 1 białko - 1 łyżeczka ksylitolu     Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Do dużej miski nalewamy mleka i dodajemy nasionka, orzechy i masło. Mieszamy, aż do ich częściowego połączenia (można ułatwić sobie mikserem, gdyż możecie mieć problem

Be Fit Be Strong
32. Lekki krem orzechowy do wszystkiego 153

wychodzi ok. 10 porcji. Składniki: - 400g serka homogenizowanego naturalnego 0% - 30g tartych/mielonych orzechów laskowych - 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego - 1 białko - szczypta soli Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Wszystkie składniki prócz białka i soli miksujemy w miseczce do uzyskania jednolitej masy. W drugiej miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo

Be Fit Be Strong
Domowa masa makowa 144

łyżeczka pasty waniliowej   Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z domową masą makową 139

łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa

Moje domowe kucharzenie
Jagody w cukrze ( babciny przepis) 191

się, że możemy przenosić góry, ale to tylko pozory a rzeczywistość sprowadza nas na Ziemię. Tylko po co? Po to, abyśmy zaczęli cenić to, co mamy,  abyśmy mieli czas na przemyślenia, co jest lepsze. Mieć więcej i nie mieć czasu, aby się tym cieszyć, czy mieć mniej i docenić to, co się ma. W pracy ważne jest to, czego

Maminek kulinarny
Gnocchi na białym winie. 209

Sposób przyrządzania:             Ziemniaki ugotować z osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować i zostawić do ostygnięcia. Potem utłuc lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Następnie wymieszać drewnianą łyżką z jajkami, masłem, solą, a na koniec z mąką. Masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i całość wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Ilość

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką 204

prostu pyszne. Owsiany spód 1. szklanka płatków owsianych 1/2 kostki masła (100 g.) 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. 3/4 płatków mielimy na mąkę, można zmielić wszystkie, ja lubię chrupiące płatki więc zostawiłam część. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wykładamy na dno tortownicy (22 cm). Mus dyniowy ok 1/2 kg. dyni

Cynamonowe szczęście
Filety z kurczaka w chrupiącej panierce z serem wędzonym i żurawiną 301

jajko olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy według uznania na nieco mniejsze porcje. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. W  tym czasie w malakserze mielimy na drobniejsze kawałki płatki kukurydziane lub przekładamy płatki do woreczka i za pomocą wałka rozdrabniamy. Jajko roztrzepujemy w misce i dokładnie obtaczamy w nim kurczaka. Następnie panierujemy piersi w płatkach

Mania Gotowania
Kotlety rybne (nie tylko dla dzieci) 1935

możliwe i z ości (pozbywamy się kręgosłupa i tych większych ości - resztę możemy zostawić jak już całość zmielimy to nie będzie ich czuć) Rybę, marchewki, ziemniaki i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sicie. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest bardzo rzadka

IMPRESJA SMAKU
Kluski śląskie 171

ziemniaków 2. 1 jajko 3. Mąka ziemniaczana 4. 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO: 1. Skwarki PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. 3. Ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajko, sól

Tradycyjna Kuchnia
Hummus z bobu 183

Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy. Powstałą pastę sezamową łączymy z pastą z bobu, dodajemy resztę oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za gęsta dodajemy jeszcze trochę oliwy

Kuchenne Wariacje
Zupa pomidorowa z rybą, cukinią i świeżym ziołami. Giancarlo Russo i Philipiak Milano. 185

błyszczą! Są tak funkcjonalne i stworzone w taki sposób, aby wszystko zgrabnie w nich pomieścić! I jeszcze ten piękny zestaw noży! W szklanym bloku! Ciągle się zastanawiamy, czy gdybyśmy mieli taki zestaw noży czy byłby on używany, czy byłby najpiękniejszą ozdobą naszej kuchni! Przyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze

Plate of Joy
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 152

Chodziły za mną już od dłuższego czasu. Mieliśmy je zrobić w ostatnią sobotę ale jak to bywa, zwyczajnie zabrakło na nie czasu. Wczoraj tj. w niedzielę mieliliśmy jechać dopingować męża w biegach dystansowych. Pogoda pokrzyżowała nam jednak plany – my zostaliśmy w domu a mąż pojechał sam. Żeby mu to jednak zrekompensować dopingowaliśmy go w domu robiąc dla niego racuchy

Made By Mom And Son
Odrywany chlebek z pesto szpinakowo słonecznikowym i fetą 144

apart bread, postanowiłam zrobić go w wersji wytrawnej z pesto i fetą, a do jednego dołożyłam pomidora i muszę wam przyznać, że chlebek wyszedł przepyszny więc jak tylko będziecie mieli ochotę na upieczenie chleba koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki :  -20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru  - 2/3 szklanki mleka - 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej

zdrowa vege kuchnia