ciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, 2-3 pełne łyżki kakao, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego twarogowego, esencja waniliowa miód (u mnie jaworowy) lub syrop klonowy, Przepis na naleśniki czekoladowe : Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione(...)masło i wszystko wymieszać mikserem. Dodać kakao do smaku. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Czekoladowe ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być
królestwo garówWitajcie :) Mało mnie ostatnio na blogu ale po wakacjach postaram się nadrobić zaległości w przepisach:) Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto z dżemem porzeczkowym i masą z kwaśnej śmietany, powiem Wam że jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Składniki: 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 szklanki kwaśnej smietany(...)cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku,śmietanę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto przeciąć na pół. Kwaśną śmietanę ubić z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Spodnią część ciast posmarować
Sama słodycz i szczypta chiliJabłkowa Tarta pod delikatną kruszonką czyli jabłkowa uczta Składniki: Ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki wody szczypta soli 1 jajko Nadzienie około 1 kg jabłek (np. papierówki) 50 g rodzynek 1,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 paczka cukru wanilinowego 100 g mąki pszennej Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy(...)kulkę ciasta, którą wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkujemy i wykładamy na formę na tarte, pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki aby nieco stwardniało, ponieważ masa będzie bardzo delikatna i może się
W Moim Magicznym DomuOpis: Brownie to wyśmienite ciasto czekoladowe. Ciasto to jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru(...)przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło, na zimno, z dodatkiem lodów lub owoców
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneodstaw na chwilę, aby mleko się lekko ścięło. Zblenduj na puszystą masę cukier z olejem kokosowym. Mąkę z sodą przesiej do dużej miski, dodaj masę cukrowo-ojejową, wymieszaj, Do ciasta dodaj mleko z octem. Zmiksuj wszystko razem. Gotowe ciasto jest lekko lejące. Przełoż ciasto do blaszej wyłożonych papierem do pieczenia i piecz w nagranym piekarniku do 170, na środkowej półce(...)przez 30-40 minut. Upieczony biszkopt przekrój na pół, lub zetnij górę, tak aby ciasto nie było grubsze niż 5 mm. W między czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Wytnij odpowiedniej wielkości krążki z ciasta i umieść najlepiej na kratce do studzenia (lub na desce). Na każdy krążek ciasta połóż kleks z czekolady a na to krążek galaretki. Każde ciastko
greenscarfkokosowe Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco(...)zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania
Wędrówki po kuchniCiasto to jest owocem mojej miłości do eksperymentów kulinarnych oraz zdrowego jedzenia. Co prawda nie wymyśliłam go sama, przepis z bloga Vegenerat Biegowy podesłała mi koleżanka, a ja z natury ciekawska musiałam wypróbować. Miałam trochę obaw czy przypadkiem nie powstanie jakaś czekoladowa paćka o posmaku kokosa - ale wyszło genialnie. Ciasto smakuje nieziemsko, jest gęste, kremowe i obłędnie czekoladowe(...)zakazanych używek ;) Spód: szklanka daktyli, szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju kokosowego) Daktyle należy namoczyć na kilka godzin przed zrobieniem ciasta, chyba, że macie super mocny sprzęt który je rozdrobni (moje moczyły się całą noc). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, którą wykładamy
Cynamonowe szczęścieMalinowe lato już się zaczęło ... Trzeba korzystać póki trwa. U mnie na początek maliny w towarzystwie czekolady ... mnóstwa czekolady :) Ciasto z TEGO przepisu piekłam już wielokrotnie , ale zazwyczaj tak szybko znikało , że zrobienie zdjęcia nie było możliwe ;) Tym razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. Zamiast malin można(...)użyć również innych letnich owoców - przetestowałam :) To ciasto jest moim ulubionym czekoladowym , zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce .... tuż za nim plasuje się to z wiśniami (KLIK ) i z bananami (KLIK ) Składniki : Foremka 22x 38 kostka masła (250g) 1,5 szklanki cukru (330g) 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 300 ml wody 2 łyżeczki
Malinowa KawiarenkaSmak batonu Snickers ukryty w zdrowym, wegańskim cieście. Standardowo znikło z lodówki w ciągu jednego dnia. Tajemniczym pożeraczem owej słodkości byłam niestety ja. Cóż zrobić jeśli nie można się oprzeć temu tofurnikowi- snickersowi? SKŁADNIKI : CIASTO: kostka tofu naturalnego 180g łyżka syropu daktylowego 3/4 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/4 szklanki ksylitolu POLEWA: czubata łyżka gęstego mleka kokosowego(...)karobu +orzechy do posypania WYKONANIE: Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy z ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać. Całość pieczemy w 180 stopniach
healthy dreamsSezon na leśne jagody powoli dobiega końca dlatego zachęcam do upieczenia jeszcze jednego ciasta z tymi owocami. Zwłaszcza, że na kolejne będziemy musieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było(...)chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklaka cukru 1 szklanki oleju 1 szklanki mleka 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki kokosu 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać z kokosem i proszkiem do pieczenia. Jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaszym domu weekend bez słodyczy się nie liczy! Maja już wczoraj zaplanowała, że dziś zrobimy ciasto czekoladowe. Przy okazji pieczenia zrobiłyśmy sobie małe warsztaty kulinarne, temat: jak rozbić jajko, żeby nie wpadła żadna skorupka? Aby móc poćwiczyć tę trudną sztukę, przygotowałyśmy ciasto czekoladowe bez mąki, za to z dużą ilością jajek. Ciasto pochodzi z […] Artykuł Ciasto mocno czekoladowe
WiszniówkaPancakes to rodzaj amerykańskich puszystych placuszków, serwowanych na śniadanie. Ciasto na nie przygotowuje się takie jak na naleśniki, z tym, że powinno być ono gęste, o konsystencji kwaśniej śmietany. W swoich składnikach posiada też proszek do pieczenia i ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie. Pancakes (placuszki(...)mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy
Kulinarne przygody Gatitykońca wspomnianą mąkę. Będę robić na raty. Gdybym wiedziała, że mój malakser tak kiepsko poradzi sobie z mieleniem, zabrałabym się za to wcześniej. Składniki na ok 12 sztuk: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku) 1 szklanka(...)truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor. Ciasto możesz zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku blenderem, aby był jak najbardziej gładki. W misie
Anioszek w kuchniCiasto na niedzielę musi być.Tym razem w sumie są to ciasteczka..każdy piecze jakie chce...ja szukałam inspiracji w necie i tak jakoś wpadłam na pomysł -wyzwanie kulinarne..Zobaczymy jak to będzie ,czy się uda..ale mam zamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka(...)maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek marchewka..pyszna do schrupania ,ale także w cieście lub ciasteczkach..ja upiekłam ciasteczka..ale może jeszcze kiedyś upiekę jakieś ciasto.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj. Ja zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść
Moje domowe kucharzenienaszych ogrodach właśnie rozpoczęły się zbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!! SKŁADNIKI : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki(...)Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka
Tradycyjna kuchnia Kasi