będzie miała konsystencję "zważoną" wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić wystudzone ciasto przekroić na połowę jeden blat ciasta posmarować grubo dżemem(...)pigwy, nakryć drugim blatem zimną śmietanę 30% ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem na bitą śmietanę i posmarować rant i nałożyć grubo na wierzch ciasta dla dekoracji posypać bitą śmietanę kolorowymi posypkami, schowac do lodówki - ciasto jest wilgotne, kwaskowate i słodkie..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięostropestu mielonego 2 łyżki siemienia lnianego łyżeczka (8 g) soli pół łyżeczki cukru ok. 300-350 ml przefiltrowanej wody (ilość wody zależy od wilgotności w dniu przygotowania ciasta) Rano Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio(...)wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze pół godziny piec chleb pod przykryciem - wtedy skórka
Weekendy w domu i ogrodziePyszny,jeden z moich ulubionych,mega kremowy,idealny na każdą okazję i na co dzień -do tego prosty do zrobienia-polecam gorąco Składniki: na ciasto: 250 g margaryny(lub masła) 1 szkl.cukru 3 szkl.mąki 1 jajko 2 łyżki kakao 1/2 opakowania proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego(ja daję "Mój Ulubiony ") 4 jajka 200g(...)masła 1,5 szkl.cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść ,podzielić na dwie części,(jedna powinna być nieco większa od drugiej). Ulepić z nich kule ,zawinąć w filię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min. Przygotowujemy masę serową: Żółtka utrzeć z cukrem,masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać
Swojskie jedzonkojesienne wydanie tarty z wyrazistym kozim serem. Jeżeli go nie lubimy to możemy go zamienić na inny pleśniowy ser np. Brie. Figi idealnie pasują do tego rodzaju serów. Składniki: Ciasto: * 150 dl mąki pszennej * 100 g masła * ½ łyżeczki soli * 3 łyżki wody Nadzienie: * 4 figi pokrojone w plasterki * 180 g / 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego * 40 g sera(...)żółtego cheddar * 5 jajek * 150 ml śmietanki 36% * 1 łyżeczka tymianku suszonego * pieprz * 1 łyżka miodu * 1 łyżka oleju/oliwy Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy starając się jak najmniej ocieplić ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 min. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy
MohiellaKolejne ciasto z cyklu „szybko i łatwo”. Powstał przypadkiem. Dzień wcześniej dowiedziałam się, że jeden z trenerów, na którego zajęcia uczęszczam ma urodziny. Na dodatek w ten dzień prowadzi właśnie trening. Trening, na który chciałam nie iść, bo ileż można pedałować bez bólu nóg? Pomyślałam jednak, że koleżanka i tak mnie rano wyciągnie z łóżka na ten spinning(...)więc na szybko poczyniłam ciasto z twarogu i mascarpone. Okazało się, że koleżanka z łóżka nie wyciągnęła, ale skoro już upiekłam urodzinowe ciasto, to głupio teraz nie iść na trening ;) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Sernik z mascarpone","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-28 10:28:31","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9280001-e1475058429249.jpg
KucharzycaDziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają poświęcony czas. Ciasto: 40 dag mąki 25 dag cukru 8 jaj 1 margaryna cukier z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag wiórków kokosowych(...)Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę
Cynamonowe szczęścieCiasto Napoleon jest pracochłonne, ale przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje, a placki piecze się króciutko. Więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 2 łyżki kakao(...)minut. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać mąkę - mieszaj. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając
Kulinarna (nie)codziennośćKolejna bezglutenowa, wytrawna tarta - tym razem z mięsem (polędwiczką i słodką, młoda marchewką). Danie bardzo smaczne, syte a jednocześnie delikatne. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g bezglutenowej mieszanki chlebowej NUTRI FREE per pane (klik) 130 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli farsz: 300-400 g pieczonej polędwiczki wieprzowej 2 marchewki 200 g jogurtu greckiego(...)serka ricotta 4 jajka sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Farsz: Polędwiczkę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt dokładnie wymieszaj z ricottą i jajkami Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką
Kuchnia bezglutenowacienkim spodzie z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką - czyli włoska klasyka. Jedna z najlepszych bezglutenowych jakie jadłam. Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem pizzy - to przepis dla Was :-) SKŁADNIKI: ciasto: 400 g mieszanki Nutri Free Mix per Pane 100 g mąki ryżowej 400 g wody 10 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek(...)mozzarelli szynka bazylia Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto by było jednolite, elastyczne i sprężyste. Ciasto połóż na talerzu, przykryj foli ą spożywczą i zostaw w lodówce na 2 godziny do wyrośnięcia. Po wskazanych czasie ciasto podziel na 3 części
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowe, kruche ciasteczka z powidłami. Ciasto z 3 składników - bardzo plastyczne i bezproblemowe do przygotowania. Ciasteczka są delikatne, ale nie kruszą się. Bardzo, bardzo smaczne. idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam :) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g margaryny roślinnej powidła cukier puder mąka ryżowa do podsypania Mieszankę(...)wsyp do miski. Dodaj serek i margarynę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na 4 części i z każdego uformuj kulkę. Ciasta po kolei rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj kółka z ciasta (jak na pierogi). Na środku każdego połóż po 1/2 łyżeczki powideł, zegnij bardzo delikatnie na pół i sklej. Gotowe ciastka odkładaj na blaszkę wyłożona papierem
Kuchnia bezglutenowamielonego kminku 20 g płynnego miodu 450 g wody Wieczorem w dużej misce wymieszać mąkę, kminek, sól, miód i zakwas. Stopniowo dolewać do nich wodę do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, które da się mieszać drewnianą łyżką. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta (ok. 200 g) do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik przechowywać(...)lodówce. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć
Weekendy w domu i ogrodzieMamy weekend i oczywiście musi być jakieś ciasto :) mam dzisiaj dla Was pyszny sernik na murzynku o nazwie poduszkowiec. Czy wyszły poduszki ? hmm coś tam wyszło :) najważniejsze że jest bardzo pyszny, delikatny i mięciutki.Nie potrzeba do niego żadnej polewy ani posypki, po prostu rewelacja. Dzieci nie mogły się doczekać i kroiłam jeszcze ciepły :) Zapraszam do wypróbowania(...)Składniki na ciasto kakaowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa : 600 g sera białego pół tłustego zmielonego 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 1/2 szklanki cukru Blaszka o wymiarach
Sama słodycz i szczypta chilimoje małe uzależnienie dlatego z wielką chęcią sięgam po ciasta z jego dodatkiem. Zwłaszcza jeżeli są tak mało wymagające jak to! Dodatkowo dodatek skórki pomarańczowej i amaretto przenosi mnie w okolice ciepłych wieczorów domowych z filiżanką ulubionej herbaty i kawałkiem soczystego, aromatycznego ciasta. Ojj tak… zdecydowanie chciałabym przeskoczyć brzydką, deczszczową pogodę… ale zdecydowanie łatwiej mi przez nią przebrnąć(...)masę z żółtkami. Całość mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Do masy bakaliowej dodajemy stopniowo białka starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 60 min w temperaturze 175 stopni. W połowie pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową aby nie przypaliło się z góry. Ciasto studzimy w formie. Lukier: sok z cytryny
Mohiellawyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest(...)wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest po prostu idealna! *tortownica 21 cm: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 5 dużych łyżek wody 220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki) łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 6 małych jabłek (najlepiej wysokich i chudych) 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału, a wśród potraw na stołach gościły pączki. Początkowo jednak przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny i wódką. Do masy wlewamy roztopione i ostudzone masło. Całość łączymy z wyrośniętym zaczynem. Dodajemy mąki i wyrabiamy ręką ciasto, które powinno mieć gęstą ale jednocześnie na tyle luźną konsystencję aby się nie rozlewało. Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Ilość potrzebnej mąki zależy od jej typu
Jacob Tastes