Pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny piernik. Gorąco polecam! :) Źródło Wilgotny piernik ekspresowy Składniki-Ciasto: 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka(...)gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać
Smaki Nataliifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik krakowski Składniki: kruche ciasto 250g mąki pszennej 100g cukru 125g masła 8g cukru waniliowego 1 jajko masa serowa 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu 8 jajek 100g(...)200g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat śmietankowy żółtko do posmarowania pasków 100g rodzynek Sposób wykonania: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je zawinięte w lnianą ściereczkę do lodówki na około 30min do schłodzenia. Dobrze chłodzone ciasto wyjmujemy i po odłożeniu około 1/3 jego części
Smaki NataliiSmaki dzieciństwa... czyli ciasto drożdżowe! W połączeniu z jabłkami i kruszonką jest rewelacyjne! Polecam :) Źródło Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki 100 g rodzynek(...)masło się rozpuści.Pozostałe składniki czyli mąka,cukier,sól, cukier waniliowy, rodzynki i jajko mieszamy w misce,powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem a na końcu drożdże,wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia na 2 godz w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną,po wyrośnięciu ciasto przełożyć do formy,przykryć ściereczką i pozostawić
Smaki Nataliipizza z na cieście francuskim z kurczakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mały przecier pomidorowy 2-3 łyżki pikantnego ketchupu 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 30 dag sera żółtego oregano oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka Sposób wykonania: Ciasto rozłoży na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć brzegi do wewnątrz. Przecier wymieszać z ketchupem(...)oraz oregano - rozsmarować na cieście. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć przyprawą do kurczka, podsmaży na patelni. Lekko ostudzonego kurczaka wyłożyć na ciasto. Paprykę pokroić w paski cebulę w piórko- rozłoży na pizze. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć ser żółty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st na około 20-25 min. Smacznego
Smaki NataliiLatem nie ma nic lepszego od drożdżówki z jagodami i kruszonką! co roku czekam na ten czas gdy czarne kuleczki będę mogła prosto z krzaczka wrzucić do ciasta. Tym razem nie z krzaczka a z targu wylądowały w cieście pszenno-owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno(...)przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki owsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego 30 g drożdży łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g jagód kruszonka: po 50 g maki owsianej, cukru i masła + czubata łyżka wiórków kokosowych Drożdże
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżka cukru (jeżeli robimy naleśniki na słodko!) 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję(...)ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Smacznego
Oryginalny smakLekkie, puchate, niesamowicie pyszne ciasto z jagodami . Ciasto "kubeczkowe", bo jedyną miarką do odmierzania składników stanowi kubeczek po jogurcie. Niezawodne, bo zawsze się udaje. Składniki na dużą, rodzinną porcję ciasta. Ciasto zostało dodatkowo wzbogacone o chrupiącą, kokosową kruszonkę. Kruszonkę zrobiłam tym razem ze stopionego masła. Łatwiejsza i bardziej chrupiąca od tej tradycyjnej przygotowanej z masła schłodzonego. Znika w takim tempie(...)pieczenia z mniejszej porcji nie polecam. Idealna propozycja na trwający właśnie sezon jagodowy. Składniki na ciasto: 3 kubeczki mąki pszennej orkiszowej 2 kubeczki cukru/ksylitolu 1 kubeczek oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 szklanki jagód (umytych, przebranych) Składniki na kruszonkę: 120 g mąki orkiszowej jasnej 50 g wiórków kokosowych 100 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!puszystą masę, dodać jajko (opcjonalnie także aromat waniliowy), ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru, po czym także odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Stolnicę(...)podsypać mąką. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierogi - uwielbiamy je najlepiej polane masłem domowej roboty, choć wiadomo, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba wyrobić ciasto, potem je rozwałkować, zrobić farsz, wykroić pierogi, nadziać i zlepić a na końcu ugotować. Jednak, w tym przypadku wcale tak żmudnie nie jest, bo ciasto robi się błyskawicznie, tak samo jak i farsz :-) Mi zajęło wszystko około 30 minut, więc(...)pierogów to całkiem nieźle, prawda? Przepis na ciasto do tych pierogów jest stary jak świat, ale nie oznacza to, że jest go trudno wykonać. Wręcz przeciwnie - kilka ruchów mikserem i sprawa załatwiona. Muszę też wspomnieć, że z ciastem bardzo fajnie się pracuje - dobrze się wałkuje, lekko wycina i dobrze skleja. A po ugotowaniu jest miękkie i jednocześnie sprężyste. Dziś przepis
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo trudne w przygotowaniu, ale szybko upewniamy się, że nie należy do kategorii skomplikowanych ciast :) Zapraszam! Szachownica Składniki: biszkopt jasny: 3 jajka trochę ponad połowę szklanki cukru 8g cukru waniliowego(...)dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższym stopniu miksera. Dodajemy partiami wodę, ciągle miksując. To samo powtórzyć z olejem. Formę (30x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180'C przez 20-25min. Powtarzamy punkt pierwszy w przygotowaniu ciemnego biszkoptu, pamiętając aby do mąki wmieszać kakao. Biszkopty studzimy, następnie odkrawamy przypieczone krawędzie. Każdy biszkopt kroimy
Tagebuch po polskuwłasnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :) Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania sezam(...)Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól i olej lub masło. Następnie dodajemy nasz zaczyn i resztę wody z mlekiem. Zagniatamy. Ciasto jest dosyć luźne, będzie wymagało podsypania mąką. Starajcie się nie podsypywać za dużo, tak tylko aby przestało się kleić. Niestety im więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione
Czerwona PorzeczkaJedno z moich ulubionych ciast w letniej wersji….krem bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli(...)litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy
Wanilia i Kardamonsmak. (Ufff, bo nie z wszystkimi rzeczami tak jest.) Tak przygotowana jest niezwykle pyszną i sytą przekąską, która idealnie znika bez dodatków, a czasami z ulubionym sosem. Sposób na ciasto jest często przeze mnie praktykowany i właśnie przeważnie tak przyrządzam różne warzywa, czy kiełbaski (jeśli mają być smażone w cieście). Wystarczy pozmieniać przyprawy i mamy pyszne dodatki. Polecam(...)cukinia (mała) Ciasto: 1 jajko 3/4-1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 2-3 łyżki prażonej cebulki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego sól do smaku (około 1/3 łyżeczki) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do głębokiego smażenia Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w plasterki. Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól
Di gotujePierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego, pora do działania(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej szczyptę soli. Do szklanki z gorącą wodą wlewamy olej i przelewamy do miski z mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk
Wołowina od rekinasmak. (Ufff, bo nie z wszystkimi rzeczami tak jest.) Tak przygotowana jest niezwykle pyszną i sytą przekąską, która idealnie znika bez dodatków, a czasami z ulubionym sosem. Sposób na ciasto jest często przeze mnie praktykowany i właśnie przeważnie tak przyrządzam różne warzywa, czy kiełbaski (jeśli mają być smażone w cieście). Wystarczy pozmieniać przyprawy i mamy pyszne dodatki. Polecam(...)cukinia (mała) Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 2-3 łyżki prażonej cebulki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego sól do smaku (około 1/3 łyżeczki) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do głębokiego smażenia Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w plasterki. Jajko zmiksować z mlekiem i mąką. Dodać sól
Di gotuje