ciasto - 163312 przepisów (strona:2602/10888)

ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką :-) 171

nadzieję, że będzie dla mnie duuużo lepszy niż ten, który mija,i Wam również życzę tego samego. Ale dość wstępu, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne ciasto. Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto(...)masa troszkę się ścięła. Następnie ponownie maczamy biszkopty w galaretce i wykładamy na masę. Pozostałe dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wody, tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. I gotowe. Ciasto jest pyszne, mleko w proszku, serki oraz kawa  nadają mu bardzo pyszny smak. Polecam Wam gorąco przygotowanie tego ciacha, bo warto :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto maxi king :-) 181

razie śniegu ani śladu, w zamian mamy deszcz i wiatr. Pogoda szaleje, no ale cóż...no nią nie mamy wpływu. Dziś przychodzę do Was z przepisem na przepyszne ciasto. Nie wygląda zbyt pięknie, ale jest rewelacyjne w smaku. Smakiem przypomina batoniki maxi king, które zresztą ubóstwiam. Ciasto jest bez pieczenia, składa się z warstwy herbatników, oraz krakersów. Przełożone jest pyszną(...)masą zrobioną na bazie mleka w proszku, i dodatkowo znajduje się jeszcze jedna warstwa masy krówkowej. Ciasto posypane jest orzeszkami i polane polewą czekoladową. Jest niezwykle pyszne. Polecam No to zaczynamy: SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę -1 opakowanie herbatników maślanych 400g -1/2 opakowania słonych krakersów -250 g krówek (lub pół puszki masy krówkowej) -2,5-3 szkl

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 165

Witam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem.  Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym.  Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje.  Całość jest pyszna :-) No to zaczynamy: CIASTO: -250g białego sera chudego -8 łyżek mleka -7 łyżek(...)dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia.  Ciasto musi podwoić swoją objętość. FARSZ (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fajne pierniczki-pomysł na prezent 237

postanowiłam zrobić dla niego jako dodatek do prezentu wielką piernikową osiemnastkę. Wyszła fajnie :-) I mam nadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli  sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam(...)odrysowuję na kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam 18 stkowego piernika i inne :-) Polecam, pierniczki nie są twarde, są smaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO : -2 szklanki mąki -0,5 szklanki  cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pierogi z serem i borówkami 124

Witam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;) ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska łyżeczka(...)soli Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na około 10 minut do odpoczęcia. farsz -250g serka białego  kremowego, kanapkowego -200 g sera białego chudego -250g borówek -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem  Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle z białym serem i truskawkami 171

dziś przedstawię Wam przepis nie na wypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz ziemniaków dodaje się biały ser, co nadaje im bardzo fajnego posmaku :-)  No, ale dość pisaniny zapraszam na knedle :-) SKŁADNIKI CIASTO -1 kg ugotowanych i zgniecionych lub zmielonych ziemniaków(...)najlepiej ugotować je dzień wcześniej) -5 łyżek mąki ziemniaczanej -2 jajka -szczypta soli -lyżka cukru -200g sera białego obojętnie jakiego, ja używałam półtłustego mąki pszennej  ile weźmie ciasto DODATKOWO -truskawki około 500g   -cukier Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto. Dodajemy mąkę pszenną do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk. Następnie truskawki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki pszenne z ziemniakami puree 220

kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem) 1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. 3. Ciasto uformowałam w kulę(...)włożyłam do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto odgazowałam (czyli wyjęłam z miski na blat, rozpłaszczyłam ręką, złożyłam jak list urzędowy na trzy części i włożyłam z powrotem do miski). 4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 18-20 części i z każdej uformowałam bułeczkę. 5. Ułożyłam na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryłam

Posadzone i zjedzone
Chruściki "pierogowe" 168

mega pyszne... khaja - bo tak nazywane są w Indiach polewane są syropem z cukru i wody lub posypane cukrem pudrem..Ja posypałam cukrem pudrem i było pysznie..Przepis na ciasto pierogowe na pewno może być też inne, a ja skorzystałam z przepisu Danusi.Pierogi oczywiście też były, ale o nich kiedyś później napiszę.   50 dkg mąki(...)ziemniaczanej olej do smażenia  cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać sól, miękkie masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymieszać i wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.Jedną część [ drugą przykryć  ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Pierogi Leniwe – Prosty i Pyszny Obiad 882

olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów pierogi możemy podać polane masłem lub  podsmażonym boczkiem z cebulką Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo drobno kroić ponieważ później będzie zmielona z pozostałymi składnikami(...)ciasto), następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni tak żeby się zrumieniła. Przygotowanie ciasta: W maszynce do mielenia mięsa mielę ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Do zmielonej masy dodaję jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, doprawiam solą i pieprzem (należy dobrze doprawić wtedy pierogi będą smaczniejsze) i wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gotowe

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka z bezą 182

Składniki: Ciasto: 38 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło.  Nożami szatkujemy masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków.  Dodajemy żółtka i ręcznie zagniatamy ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.  W misce kruszymy biszkopty, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, sok z cytryny.cukier i cynamon

Qchnia po prostu
Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy 236

Wiem, że chałwa to nie jest typowy składnik którego używamy latem. Wiem, że należy jak najwięcej korzystać z darów natury i objadać się świeżymi owocami póki są (również w cieście), ale wszyscy którzy uwielbiają chałwę (tak jak ja) nie przejdą obok tego ciasta obojętnie Uwielbiam chałwę i nie mogłam odłożyć przepisu na to ciasto na jesień, musiałam przygotować(...)truskawki pokrojone w plasterki lub inne owoce Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Po lekkim jej schłodzeniu przelewamy na ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki i dopiero wówczas ozdabiamy truskawkami. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 420 kcal. Sernik chałwowy Sernik – ciasto idealne na niedziele Twaróg + chałwa + czekolada

Relaxtime
Pieczone jabłka w cieście cynamonowym 196

Jeśli lubicie jabłka pieczone, to może być to Wasze ciasto ulubione.  Jabłka obieracie, gniazda z nich wydrążacie, składniki na ciasto miksujecie, do jabłek dodajecie, tylko pieczecie i ciepłe jeść już możecie.  Proste do przygotowania, a jaka radość smakowania :) Składniki na keksówkę ok. 30/12 cm: 4 średniej wielkości jabłka, 4 duże jajka, 100 g roztopionego masła, 150 g mąki(...)startej skórki z cytryny, ponadto: masło do wysmarowania formy,   bułka tarta do podsypania formy. Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, nie  kroimy. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na kogel mogel, stopniowo dolewamy roztopionego, schłodzonego masła. Cały czas miksując dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Całość miksujemy na wysokich

Moniki Smakołyki
Czekoladowy tort dla dzieci 492

tort dla dzieci z misiami zelkami Nasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi(...)wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram,aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE – mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ciasto do wyłożenej papierem do pieczenia tortownicy (średnica max.23 cm.). Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika i pieczemy 40 min. Po wyjęciu z piekarnika – robimy na cieście nacięcia nożem, żeby

Domowe Torty
Przekąska- pyszne paluszki z serem i szynką 183

całe) 130g masła 30ml mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli czarnuszka Wykonanie: Ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach, szynkę siekamy bardzo drobno, najdrobniej jak potrafimy. Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, masła, mleka, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli. Następnie do ciasta dodajemy ser i szynkę i dobrze mieszamy wszystko, zagniatając dalej. Gotowe ciasto rozwałkowujemy(...)grubość ok. 0,5cm i tniemy na paski szerokości ok. 1cm i długości 8-10cm. O, właśnie tak: Następnie paski ciasta skręcamy w świderki, posypujemy czarnuszką, dociskając ziarenka palcem, i wykładamy na blachę posmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano ok. 15 min. w temperaturze 200 stopni- termoobieg. (piekarnik należy uprzednio rozgrzać). Podać możemy

Aromatyczne Podróże
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 140

łyżki zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej typ 720 100 g wody 90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe: Cały zaczyn 325 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki orkiszowej jasnej 360 g wody 12 g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy(...)dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności

Przepisy na domowy ser i chleb