ciasto - 162322 przepisów (strona:2606/10822)

Przepis na Naleśniki z Serem 558

serem . Naleśniki możemy również podać z dżemem lub innym farszem. Wiem że naleśniki to chyba każdy umie robić ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił lub robił z innego ciasta to polecam wypróbować mój przepis. Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 6 naleśników na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml mleka(...)cukru to kwestia gustu 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo do sera  możemy dodać rodzynki olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Naleśniki z serem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto na naleśniki: Do miski przesypuję mąkę, dodaję cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka oraz mleko. Składniki mieszam ze sobą mikserem przez chwilę tak żeby nie było grudek mąki. Ciasto możemy również

Uwaga Babcia Gotuje
Babka drożdżowa 104

minut, aby postał zaczyn. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego przesianą mąkę, żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta. Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W między czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, dodajemy do niego rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie(...)mąką i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość przygotowujemy formę – smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 15-20 minut, po czym pieczemy przez około 450-50 minut w 180 stopniach. Wykonanie - lukier: Cukier puder rozpuszczamy w soku z cytryny i polewamy

Kuchnia Bon Appetit
Focaccia z ziemniakami 147

gałązek (można użyć suszony) Ser parmezan – 3 łyżki startego Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Następnie wymieszać z mąką i oliwą z oliwek. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) około 5 minut, tak aby odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde – dodać wody, zbyt rzadkie – dosypać mąki. Następnie ciasto odstawić na pół godziny(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto (około 1 minuty) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na   pół godziny. W między czasie ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, a gdy będą już prawie miękkie (widelec powinien w nie wchodzić z delikatnym oporem) zdjąć z ognia, obrać i pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym 130

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym Składniki: Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g Rabarbar – 2 łodygi Daktyle – 10 sztuk Drożdże – 50g Mąka – 1 szklanka Mleko – 1 szklanka do ciasta(...)mleko (powinno mieć około 30-40 stopni), a następnie rozpuszczamy w nim cukier i drożdże. Gdy powstanie zaczyn, mieszamy go z roztopionym masłem, żółtkami i wyrabiamy z mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy drobno posiekane daktyle (można je również zmiksować), pokrojony w kostkę rabarbar i ugotowany ryż. Wszystkie

Kuchnia Bon Appetit
Maślane ciasto z jabłkami. 143

Mamy sezon na świeże jabłka, więc zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z jabłkami. W sam raz do kawki i szybko znika z talerzyków. Do ciasta użyłam produktów firmy PLENUS NATURA . Zapraszam :)    Składniki : 1i 3/4 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Plenus Natura   1 łyżka  cukru wanilinowego(...)krem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, następnie dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać.Ciast ma gęstą konsystencję ale tym się nie zrażajcie bo wyjdzie delikatne i miękkie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około

Sama słodycz i szczypta chili
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 174

pikniku jesienny. W łatwy sposób można ją pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-))) Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki(...)kaparowe marki Bulerias dodatkowo do podania możesz użyć: Jarzębiny do mięs czy też Borówki, bądź Żurawiny. Polecam Wam markę Stovit, pyszny smak jak u babci ze słoiczka.  WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki, dość energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty ciastem i nakłuwamy

SMYKWKUCHNI
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 547

solą. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę

Domowy Smak Jedzenia
pyszne, miękkie pierniczki :-) 202

wigilię i będą idealne na święta :-) Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, miód, kakao i wiadomo inne składniki. Ich sekret tkwi w tym, że do ciasta dodajemy powidła śliwkowe,które nadają fajny posmak i miękkość. Dobrze, ale dość tej pisaniny przejdźmy do konkretów:-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -2 czubate łyżki powideł -4 szkl mąki tortowej(...)piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka  oraz śmietanę i miksujemy . Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki. Ciasto jest delikatne, gładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godzinki. Potem zaczyna się zabawa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto kawowe z mlekiem w proszku i galaretką :-) 150

nadzieję, że będzie dla mnie duuużo lepszy niż ten, który mija,i Wam również życzę tego samego. Ale dość wstępu, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne ciasto. Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto(...)masa troszkę się ścięła. Następnie ponownie maczamy biszkopty w galaretce i wykładamy na masę. Pozostałe dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wody, tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. I gotowe. Ciasto jest pyszne, mleko w proszku, serki oraz kawa  nadają mu bardzo pyszny smak. Polecam Wam gorąco przygotowanie tego ciacha, bo warto :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto maxi king :-) 163

razie śniegu ani śladu, w zamian mamy deszcz i wiatr. Pogoda szaleje, no ale cóż...no nią nie mamy wpływu. Dziś przychodzę do Was z przepisem na przepyszne ciasto. Nie wygląda zbyt pięknie, ale jest rewelacyjne w smaku. Smakiem przypomina batoniki maxi king, które zresztą ubóstwiam. Ciasto jest bez pieczenia, składa się z warstwy herbatników, oraz krakersów. Przełożone jest pyszną(...)masą zrobioną na bazie mleka w proszku, i dodatkowo znajduje się jeszcze jedna warstwa masy krówkowej. Ciasto posypane jest orzeszkami i polane polewą czekoladową. Jest niezwykle pyszne. Polecam No to zaczynamy: SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę -1 opakowanie herbatników maślanych 400g -1/2 opakowania słonych krakersów -250 g krówek (lub pół puszki masy krówkowej) -2,5-3 szkl

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 149

Witam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem.  Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym.  Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje.  Całość jest pyszna :-) No to zaczynamy: CIASTO: -250g białego sera chudego -8 łyżek mleka -7 łyżek(...)dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia.  Ciasto musi podwoić swoją objętość. FARSZ (jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fajne pierniczki-pomysł na prezent 218

postanowiłam zrobić dla niego jako dodatek do prezentu wielką piernikową osiemnastkę. Wyszła fajnie :-) I mam nadzieję,że smakowała. Oprócz tego zrobiłam dla mojej kuzynki Eli  sporego piernikowego misia :-) Ciasta zostało mi jeszcze na trochę pierników, także pobawiłam się trochę, zrobiłam parę piernikowych sów,kotki, misie :-) Na prezent najlepiej robić duże pierniczki, ja szukam w internecie interesującego mnie wzoru, powiększam(...)odrysowuję na kartce, wycinam, a potem kładę na rozwałkowanym cieście i wycinam nożykiem. Wychodzą wielkie pierniki :-) Pokażę Wam jak przygotowywałam 18 stkowego piernika i inne :-) Polecam, pierniczki nie są twarde, są smaczne, i fajnie się z nimi pracuje. I jest to ciekawy pomysł na prezent, lub dodatek do prezentu :-) SKŁADNIKI NA CIASTO : -2 szklanki mąki -0,5 szklanki  cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pierogi z serem i borówkami 105

Witam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;) ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska łyżeczka(...)soli Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na około 10 minut do odpoczęcia. farsz -250g serka białego  kremowego, kanapkowego -200 g sera białego chudego -250g borówek -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem  Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle z białym serem i truskawkami 152

dziś przedstawię Wam przepis nie na wypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz ziemniaków dodaje się biały ser, co nadaje im bardzo fajnego posmaku :-)  No, ale dość pisaniny zapraszam na knedle :-) SKŁADNIKI CIASTO -1 kg ugotowanych i zgniecionych lub zmielonych ziemniaków(...)najlepiej ugotować je dzień wcześniej) -5 łyżek mąki ziemniaczanej -2 jajka -szczypta soli -lyżka cukru -200g sera białego obojętnie jakiego, ja używałam półtłustego mąki pszennej  ile weźmie ciasto DODATKOWO -truskawki około 500g   -cukier Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto. Dodajemy mąkę pszenną do momentu, aż nie będzie się kleiło do rąk. Następnie truskawki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki pszenne z ziemniakami puree 193

kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem) 1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto. 2. Wyłożyć na blat i zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. 3. Ciasto uformowałam w kulę(...)włożyłam do wysypanej mąką miski na 1,5 godziny. W połowie wyrastania ciasto odgazowałam (czyli wyjęłam z miski na blat, rozpłaszczyłam ręką, złożyłam jak list urzędowy na trzy części i włożyłam z powrotem do miski). 4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 18-20 części i z każdej uformowałam bułeczkę. 5. Ułożyłam na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryłam

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania