dynią i cebulą to super szybki wypiek i bardzo łatwy do przygotowania, w jesiennym sezonie niezastąpiony. Świetne urozmaicenie codziennego menu. Szybki, bo spód przygotowany jest z polecanego wcześniej ciasta bez dodatku drożdży. Zagniatasz ciasto, wałkujesz, układasz pokrojoną dynię i cebulę, a resztę zrobi już za Ciebie piekarnik. Delikatne, z mocno chrupiącymi brzegami o subtelnym słodkawym smaku kminku. Polecam! Przpis pochodzi(...)stąd . Składniki: 1 porcja ciasta 200 g kwaśnej śmietany 24% 1 jajko 1/2 dyni Hokkaido 500g- nieobranej 200 g cebuli sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 5 gałązek pietruszki 2 łyżki oleju Wykonanie: przygotować ciasto wg tego przepisu dynie przekroić, wybrać pestki i miękkie części, następnie pokroić na ćwiartki, bądź ósemmki i pociąć w cienkie 2-mm plasterki. Cebulę obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania(...)należy przesiać przez sito 1/2 kg mąki, wbić jajko, dodać sól, rozpuszczone drożdże i olej. Wymieszać składniki, aby składniki się połączyły i dolewając ciepłe mleko i posypując mąką wyrabiać ciasto, aż do czasu gdy będzie odchodzić od rąk. Ciasto powinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
Z notatnikadeserowej czekolady Ghirardelli 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zimnego masła 1/4 szkl pekanów (dałam włoskie) Ciasto 1, 3/4 szkl. mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 1 jajko 1/2 szkl. śmietany 18% tłuszczu Oraz: 1 żółtko(...)cukier rozdrobnić w malakserze, aby grudki były wielkości kawy granulowanej. Dodać resztę składników i rozdrabniać do momentu, aż orzechy będą drobno pokruszone. Odstawić. Masa będzie miała konsystencję kruszonki. Ciasto Śmietanę wybełtać z jajkiem. Odstawić. Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w misce. Posypać kawałkami zimnego masła. Miksować kilka sekund, aż masło będzie mocno rozdrobnione. W środku masy zrobić dołek
Posadzone i zjedzoneCiasto przygotowane z dodatkiem sera i oleju jest uniwersalne, szybkie, proste i ma wiele zastosowań. Przepis znalazłam tutaj (popatrz jak autorka przygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać(...)blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje dożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam, koniecznie wybróbuj przepis, bo już niebawem następny tym razem na wytrawnie - z dynią i cebulą! Składniki: 150 g białego serka 300 g mąki pszennej/orkiszowej 1 jajko 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju 60 g cukru 50 g rodzynek płatki migdałowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Zachwyca smakiem i dobrze wygląda. W połączeniu ze słodkim winem Monte Santi stanowi prawdziwą(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamondrożdżówki. Jest przy nich trochę zabawy ale tylko wydają się być trudne do zrobienia. Naprawdę warto je upiec :) (Przepis znaleziony kiedyś w internecie ale już nie pamiętam strony) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant szczypta soli 6 łyżek cukru pudru jajko 250 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 100g mielonych orzechów 4 łyżki cukru(...)brązowego 70 ml mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: Orzechy wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić z mlekiem i gorącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Dodać jajko, rozpuszczone masło (ciepłe, nie gorące!) i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Smakołyki AsiDelikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika. biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)wlewać przestudzoną płynną czekoladę i miksując na wolnych obrotach połączyć razem oba składniki. Gotową masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przyłożyć drugim plackiem biszkoptowym. Delikatnie docisnąć,blaszkę z ciastem wstawić do lodówki by pianka dobrze stężała. Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu. Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder i wsypać słonecznik. Smażyć cały czas
Kolorowa kuchnia ElkiKruche zawsze najlepsze! Świetnie pasuje do sezonowych owoców :) Miękkie, aromatyczne i cudownie pachnące ciasto ze śliwkami - to coś czego nie może zabraknąć do kawy. Przepis prosty, zawsze się udaje :) Zapraszam! Kruche ze śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego około 20-25 sztuk śliwek kilka łyżek cukru(...)Przygotowanie: Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki. Śliwki oczyścić, wypestkować i pokroić na plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy śliwki przykrywając całe
Tagebuch po polskukocham ich dania. Kolendra świetnie podkręca smak potraw, nadaje nieziemski aromat nie tylko potrawie ale i wszystkim zapachom podczas gotowania. Typowo gruzińskie kubdari jest bardzo cienkie, ciasto drożdżowe ledwo otacza mięsne nadzienie. Składniki na 5 placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych(...)cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt, cukier oraz sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut, pod przykryciem. Gotowe ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na pięć części. Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę i szalotkę szatkujemy. Mięso mieszamy z czosnkiem, szalotką, kolendrą
Gotowanie i blogowanieMiał być sernik na zimno i ciasto ze śliwkami. Wyszło, jak wyszło, a wyszło idealnie ;) Sernik z dodatkiem puree z dyni, na kokosowym spodzie. Pyszny! {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Sernik ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-10 12:55:56","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/PA100003.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient(...)u00f3d tortownicy o \u015brednicy ok. 20 cm.","\u015aliwki kroimy na ma\u0142e kawa\u0142ki i mieszamy z pozosta\u0142ymi sk\u0142adnikami. Mas\u0119 wylewamy na przygotowany sp\u00f3d.","CIasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 st. C z termoobiegiem."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Sernik ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki
Kucharzycakolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto(...)proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania 1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkamłodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło(...)białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju. Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać
Codziennik Kuchennyzaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej(...)pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie ciasta właściwego: Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach. Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik). Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym. Chleb piec
Codziennik KuchennyNajbardziej pracochłonne jest dokładne oczyszczenie grzybów, przecież nikt nie lubi zgrzytającego w zębach piasku. Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki(...)średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła 1/2 łyżki oleju 1/2 suszonego lub świeżego rozmarynu sól, pieprz czarny mielony, kolendra mielona do przyprawienia farszu do smak gotowe ciasto francuskie Przygotowanie: Grzyby bardzo dokładnie oczyścić, jeśli potrzeba przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ważna aby na grzybach nie pozostał piasek. Grzyby pokroić na niewielkie kawałki, cebulę w kostkę
Codziennik Kuchennyłyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli (płaska) Zioła zalać 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Składniki ciasta właściwego: cały zaczyn drożdżowy cała zalewa ziołowa ok. 1/2 szkl. wody lub więcej 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych * 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godz. wcześniej(...)Przygotowanie ciasta właściwego: Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi, zakwasem, zaczynem drożdżowym, zalewą ziołową i wodą, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabia się krótko, wystarczy 2 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne, ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać
Codziennik Kuchenny