Idealne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień. Kruche, lekkie, słodkie...czego chcieć więcej? Ciasto w zdrowej wersji każdemu poprawi humor i umili dzień. Moje dziecko prosiło o kilka dokładek, na początku słowami: "Mogę jeszcze mały kawałek?", a później - "Mogę jeszcze WIELKI kawałek?". Smakowało nie tylko jej, ale i każdemu w rodzinie. Obiecuję, że niewiele się przy(...)gryczanej, 100g mąki amarantusowej, 80g oleju kokosowego schłodzonego w lodówce, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli himalajskiej. warstwa owocowa: 1 laska rabarbaru, 5 śliwek ( następnym razem podwoję ilość owoców ). ciasto: 200g mąki kokosowej, 130g oleju kokosowego, 1 "jajko" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia plus 3 łyżki wody), 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiuKruche maślane ciasteczka... bardzo proste a jednocześnie eleganckie. Już od zeszłego tygodnia chodziły mi po głowie, ale zajęta innymi sprawami zostawiłam to weekend. Przyznam, że ciasto jest idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj(...)wprost na mąkę 2. Zimne masło podzielić na kawałki i posiekać nożem z mąką i cukrem. Ponownie uformować kopczyk i wbić całe jajko oraz dodać ekstrakt waniliowy. Energicznie zagnieść ciasto jedynie do połączenia składników. 3. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 1 godzinę. 4. Po wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować posypując równomiernie
vaniliowoczekoladowaTaka kolacyjka to pycha, pyszne ciasto i nadzienie. Z takiej porcji wychodzą takie trzy ogromne calzone. Ciasto na Calzone patrz Minicalzone, paszteciki nadziewane grzybami Możecie zrobić takie duże calzone jak ja i wtedy trzeba podzielić na 4 części. Jeśli mają być mniejsze to proponuję podzielić na osiem części. Thermomix – do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, wlać ciepłą wodę, sól(...)dodać niecałą łyżkę smalcu, czas 4 minuty, naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto w naczyniu, tylko postawić w ciepłym miejscu i pozostawi do lekkiego wyrośnięcia – reszta tak jak przy ręcznym rozrabianiu ciasta Farsz – wykonanie niezwykle proste. Na dużą patelnię wylać olej czosnkowy lub zwykły, rozgrzać do. Dodać obrany i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, nie wolno dopuścić, żeby się
Kuchnia Pokoleńkroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę masła z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. składniki na ciasto pierogowe: 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki
Domowy Smak Jedzeniapłaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka oliwy Składniki ciasta na panierkę: 1 duże jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej Dodatkowo: 60 g mąki pszennej(...)wszystkie składniki marynaty i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto na panierkę przygotowujemy przed samym smażeniem stripsów. W tym celu wszystkie składniki ciasta na panierkę miksujemy robotem. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję. Będzie gęste. Mięso wrzucamy do ciasta i bardzo
Smak mojego domuwspółpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej L Szczypta Soli FARSZ: 3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego 250 g Białego Chudego Sera(...)Łyżka Majonezu 2 Ząbki Czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz 1 Łyżeczka Posiekanej Natki Pietruszki DODATKOWO: 500 ml Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączę ze sobą stopniowo dolewając gorącej wody. Kiedy ciasto będzie za wilgotne, podsypujemy lekko mąką. Formujemy kulę. Następnie ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki
Gotowanie PatkiPołączenie idealne - słodki biszkopt i orzeźwiający śmietankowy krem. Do tego ciemna czekolada. Warto spróbować... Wbrew pozorom, ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Najważniejsze, by pilnować proporcji, zwłaszcza przy biszkopcie. My używaliśmy wagi kuchennej do odmierzania produktów, jeśli takiej nie macie, postarajcie się, aby gramatura produktów, była jak najbardziej zbliżona do oryginału. Gwarantuje to, że ciasto na pewno się upiecze.i(...)wyrośnie. Biszkopt z podanej ilości składników najlepiej piec w niedużej tortownicy, max do 18 cm. U nas w domu znaleźliśmy tylko taką o 24 cm, przez co ciasto wyszło dość niskie. SKŁADNIKI NA CIASTO: KREM: POLEWA: 175 g prawdziwego masła 1/2 l śmietany 30 lub 36 % 1 tabliczka gorzkiej czekolady 175 g cukru 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka
Kuchnia od dwojgaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto : 2 łyżki masła, roztopionego pół szklanki mleka 25 gram świeżych drożdży 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido pieczonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 i pół szklanki mąki Składniki(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Po ok 5 minutach dodać roztopione masło, dynię, sól i wymieszać na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite i będzie odchodzić od ręki, przykryć ręcznikiem. Pozostawić miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość,tzn. około 1 godziny. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na posypaną
MarciochaKucharzyjuż zdecydowanie ostatnie dni, kiedy możemy kupić świeże śliwki. Aby to wykorzystać postanowiłam zrobić ciasto z ich udziałem :) Wyszło pycha! Jak sama nazwa wskazuje spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki, pomiędzy którą znajduje się wyśmienita masa na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem waniliowego budyniu z zatopionymi w niej węgierkami. Z powodzeniem możecie też użyć innej odmiany śliwek, także(...)mrożonych (przed pieczeniem warto je rozmrozić, by pozbyć się nadmiaru wody). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a w dodatku nie jest czasochłonne. Polecam! Składniki: ok. 500 g śliwek (u mnie węgierki) 125 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru 15 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jogurtowo-budyniowa: 250 g jogurtu
MyCookBook.pldobrego masła Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy pokrojone masło (zimne). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy miód, sodę i cynamon. Całość zagniatamy szybko ręką, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto podczas zagniatania zbytnio się klei podsypujemy ręce mąką (nie przesadzamy z jej ilością, ciasto delikatnie będzie lepki). Ciasto wałkujemy na obsypanym delikatnie mąką stole/stolnicy. Z ciasta wycinamy dowolne(...)ściągamy z blaszki dopiero po ostudzeniu. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce. *przepis ze starych zapisków ze zmianami (ilość masła + cynamon) Smacznego Przepis bierze udział we wspólnej zabawie „Ciasto na niedzielę”. Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Małgorzata Dorota Sylwia Diana Iwona
Słodkie okruszkiZielone gofry, chrupiące pomimo tego, że nie mają w sobie glutenu. Słodkie, chociaż wyglądają na wytrawne. Zielone dzięki dodatkowi młodego jęczmienia do ciasta. Z odrobiną cukru pudru smakują wybornie. W ogóle są przepyszne :) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (użyłam Shar ale może być wymieszana skrobia kukurydziana z mąką ryżową pół na pół) 2 łyżki młodego(...)łyżka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1 jajko cukier puder do podania Włączam maszynę do pieczenia gofrów, powinna nagrzewać się minimum 10 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Dobrze rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu, by osiągnąć chrupiące gofry. Mieszam w misce mąkę, młody jęczmień, odżywkę, cukier, sodę. Dodaję olej, mleko, jajko, sól. Całość mieszam bardzo dokładnie
Mango PapajaTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 i pół łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek MASA 1 margaryna pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mąki zwykłej 2 łyżki mąki(...)pół litra mleka 1 cukier wanilinowy pół czekolady Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy, na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Ptysie z masą truskawkową CIASTO: 300 ml wody 4 jajka 1 szklanka mąki 15 dag margaryny KREM: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone (małe opakowanie) 2 opakowanie śmietan fix 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Do większego garnka wlać wodę, dodać margarynę i doprowadzić do zagotowania. Mąkę(...)przesiać przez sito do gotującej się wody z margaryną i wymieszać. Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodać jajka i zmiksować. Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wysmarowaną brytfannę wyciskać nieduże porcje ciasta. Mogą być pełne kółka, puste kółka lub podłużne. Piec w piekarniku w 190 st. przez
Gotuję Testujęczęści zastępują cukier, którego jak widać jest niewiele. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy aby się równo rozłożyły. Foremkę ( u mnie 32 x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około godziny, nie mniej niż 50 min i nie więcej niż godzina. Ciasto jest ciemne, a więc nie widać(...)łapie kolor. Po 10 minutach od wyłączenia piekarnika, należy ciasto wyjąć z formy. Główne składnik, a więc bakalie i marchewka daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio zdrowe i wzbogacone o dobre cukry
Dieta moja pasjatych części wypełniamy mąką. To takie praktyczne proporcje. Do ziemniaków i mąki wbijamy jajko i wyrabiamy. Trzeba wiedzieć, że im dłużej wyrabiamy uwalniamy wodę z ziemniaków i ciasto robi się rzadsze. Ale jeśli nam się nie chce, albo nie mamy czasu, a nasze ziemniaki należą do tych bardziej mącznych i ciasto się rozpada dodajemy do ciasta łyżeczkę(...)mleka. Z wyrobionego ciasta rwiemy kawałki, podsypujemy mąką i rolujemy. Następnie każdy wałek, delikatnie spłaszczamy nożem i kroimy pod skosem takie kopytka jakie nam ( wielkość) odpowiadają. Dla osób niewprawionych takim wskaźnikiem czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji będzie wrzucenie kawałka ciasta na gotującą się wodę. Jeśli się nie rozpada tzn jest OK. A więc gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie
Dieta moja pasja