ciasto - 164325 przepisów (strona:2592/10955)

Chleb jaglany bezglutenowy 250

mniej żółty kolor) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią(...)ściereczką. Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C. Piec w  175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić

Przepisy na domowy ser i chleb
Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków 234

mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków

moj przepis na
IDEALNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ 201

Marmoladą firmy ORZECH z kakao. Pączki dzięki tak wyśmienitemu nadzieniu smakują rewelacyjnie. Zapraszam również do odwiedzenia strony firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl i Smacznego :) SKŁADNIKI na ok 20 sztuk : CIASTO 1,5 kg mąki pszennej 70 g świeżych drożdży 1/2 szklanki  cukru np. trzcinowego 2 szklanki mleka krowiego 2 % 5 żółtek 2 jajka 150 g rozstopionego masła 3 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: Do dużej miski wsypuję mąkę ,ciepłe mleko oraz drożdże . Dodaję szczyptę soli. Mieszam dokładnie. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn będzie miał małe pęcherze. Następnie dodaję wszystkie składniki ciasta. Wyrabiam dokładnie ciasto  kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Następnie formuję kulę . Odstawiam w miseczce  w ciepłe miejsce pod przykryciem np ściereczką kuchenną

Gotowanie Patki
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 238

mojprzepisna.pl – Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska Przepis na warzywny makaron, który bardzo przypadł mi do gustu, gdy byłam na poście

moj przepis na
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 224

mojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest

moj przepis na
Focaccia na grillu 187

najmniej mocnego żaru, podczas gdy BBQ to metoda powolna, polegająca na przygotowaniu jedzenia za pomocą obiegu ciepła i dymu w zamknięciu. Postanowiłem zrobić coś podobnego kładąc foremkę z ciastem na ruszt tuż nad rozgrzanymi węglami i wszystko przykryć specjalną pokrywą. Sama foccacia pochodzi z Włoch. Tzn. kiedy została wymyślona, to jeszcze włochy nie były włochami, co nie zmienia faktu(...)podbitego narodu. Sam wypiek był lekko zmodyfikowaną wersją znanych na całym świecie podpłomyków, czyli płaskich placków. No, może nie lekko, bo istotnym składnikiem były drożdże, które miały zwiększyć objętość ciasta. Sama idea zwiększania objętości ciasta została wymyślona po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego przez Fenicjan, czyli lud zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań wojennych, tych czy innych. Później

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciastka francuskie z rabarbarem i kremowym serkiem 198

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z marketu, tym razem z rabarbarem i kremowym serkiem. Ciasto francuskie jakie możemy kupić w każdym większym sklepie spożywczym jest świetną bazą na szybkie smakołyki. W związku z sezonem na rabarbar proponuję Wam takie ciasteczka, czyż nie wyglądają smakowicie?   Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu(...)łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru, polecam taki czerwony jest słodszy Rabarbar kroimy w kostkę. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem. Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie. wycinamy kształty, koła, kwadraty lub trójkąty. Ważne, żeby były takie same. Wykładamy na ciasto łyżeczkę serka, następnie rabarbar. Przykrywamy drugim takim samym kształtem ( z wyciętym krzyżykiem). Dociskamy widelcem brzegi. Smarujemy białkiem i wkładamy

Rusty Fork
Orkiszowe mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą 197

Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Ślimaczki Z Makiem 197

chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;) Składniki na około 10-12 drożdżówek Zaczyn: 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego Ciasto: 400 gr mąki pszennej 1/4 szkl letniego mleka 70 gr masła roztop. i ostudzonego 1/4 szkl cukru 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania(...)robimy zaczyn i odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia). 2. Do miski dajemy mąkę, jajko, resztę mleka, cukier oraz aromat waniliowy. Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).  Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny

Gotowanie...to proste !
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 287

okien :P W dwóch pierwszych przypadkach o prawidłowe wyrastanie zadba za Was sprzęt, wystarczy tylko, że odpowiednio ustawicie parametry i już, w przypadku tradycyjnego wykonania okryjcie wierzch miski z ciastem bawełnianą ściereczką i postawcie w ciepłym miejscu, koniecznie bez przeciągów ;) Może to stare wierzenia i zabobony, ale ja tam wolę z ciastem nie zadzierać. No to co? Czytam przepis, szukamy(...)prędkość 12 na 45 sekund. Wyciągamy koszyk, zakładamy ostrze do wyrabiania i do rabarbaru dodajemy pozostałe składniki: mleko, jajko, mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Włączamy program P1 do wyrabiania ciast. Po wyrobieniu wyciągamy ostrze i kontynuujemy wyrastanie przez 40 minut. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. II sposób (dłuższy, ale racuchy są bardziej

Kuchnia w czekoladzie
BANANOWIEC 707

BANANOWIEC Z MASĄ JOGURTOWĄ Składniki:      Ciasto: 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju     Masa jogurtowa: 2 duże jogurty naturalne 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek żelatyny 6 bananów 200 ml śmietany 36%     Polewa: mleczna/gorzka czekolada(...)drugiej misce ubić żółtka z cukrami i stopniowo dodawać do piany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dodawać stopniowo do masy najlepiej mieszając wszystko delikatnie szpatułką. Wylewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °.  Pieczemy około 20 minut. Gdy ciasto jest już ostudzone kroimy go na dwie równe części

Słodkie ciacho
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 297

się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem(...)cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz  * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz

Food Square
WEGAŃSKIE RURKI Z KREMEM 297

zjadłam rurki z kremem. Bardzo mi zasmakowały i przypomniały smak z dzieciństwa. Stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować je sama w domu. Przejrzałam kilka przepisów na tradycyjne rurki z kruchego ciasta i udało mi się je zweganizować. Rurki można nadziać bitą śmietaną z mleka kokosowego lub kremem budyniowym. Ja zdecydowałam się na pierwszą wersję, bo takie rurki zawsze jadłam w dzieciństwie(...)wegańskiego jogurtu naturalnego szczypta kurkumy   szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, kurkumą i olejem koksowym posiekaj nożem, aż aby powstała powstanie kruszonka. Dodaj jogurt naturalny i zagnieć ciasto. Ciasto uwiń w folie i przełóż do lodówki na ok. 30 minut. po tym czasie wyjmij ciasto, podsyp mąką blat i rozwałkuj bardzo cienko (ok. 1 mm.) Następnie pokrój ciasto

wegujemy
PIZZA Z PATELNI 214

Pizza z patelni do zrobienia w kilka chwil a smakuje naprawdę wyśmienicie. Cienkie ciasto plus ser (duuuużo sera) i ulubione dodatki. Spód jest idealnie wypieczony a ser rozpuszczony. Pizza z patelni to także doskonałe rozwiązanie dla osób nie posiadających piekarnika.  Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić ;) Z podanych niżej proporcji wyszło mi 6 okrągłych pizz(...)cukier, wymieszać. Wlać 1/3 letniej wody i wymieszać wszystko, zasypać łyżką mąki. Zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie do zaczynu dołożyć resztę składników, zagnieść ciasto, zakryć ścierką i ponownie odstawić na około 30-40 minut.  Stolnicę podsypać mąką, wyrośnięte ciasta wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść. Od ciasta odrywać kawałki i wałkować je bardzo cienko

Zrób to smacznie
Baba wielkanocna – polskie tradycyjne wielkanocne pieczywo cukiernicze. 166

Ciasto baby wielkanocnej przyrządzane jest z drożdży piekarskich lub piwnych rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką i cukrem oraz szczyptą soli. Taki rozczyn jest odstawiany do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodawane są jajka, mąka oraz rozmaite bakalie. Niekiedy ciasto zaparza się wrzącym mlekiem. Oryginalne baby wypiekano w karbowanych formach w kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je białym

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania